Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας έφαγε κάτι τοξικό- Τα σημάδια δηλητηρίασης

Οι γάτες ξέρουν πολύ καλά πώς να κρύβουν τι νιώθουν, ειδικά όταν είναι άρρωστες. Μπορεί να νομίζετε ότι το αιλουροειδές σας κατοικίδιο είναι απολύτως καλά, αλλά εκείνο να κρύβει κάποια ενόχληση που μπορεί να έχει ή τον πόνο που αισθάνεται. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε και να προσπαθείτε να αναγνωρίσετε τυχόν σημάδια που σας δείχνει η γάτα σας όταν κάτι δεν πάει καλά.

Ιδίως όταν έχει φάει κάτι τοξικό, θα πρέπει άμεσα να καταλάβετε ότι νιώθει περίεργα έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα δηλητηρίασης;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει μια γάτα, ποικίλλουν ανάλογα με το τι έφαγε και εξαρτώνται από τον τύπου δηλητηρίου. Μπορεί, για παράδειγμα, ορισμένα τοξικά φυτά για τις γάτες, να προκαλέσουν εμετό, διάρροια ή έντονη σιελόρροια αν καταναλωθούν. Υπάρχουν και πιο έντονα και σοβαρά συμπτώματα από την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και επιληπτικές κρίσεις, εμετό με αίμα και εσωτερική αιμορραγία.

Γενικά μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:

● Εμετός
● Διάρροια
● Λήθαργος
● Σιελόρροια
● Ταχυκαρδία
● Υπερκινητικότητα
● Τρόμος
● Αδυναμία
● Ερεθισμός του στόματος ή του δέρματος
● Επιληπτικές κρίσεις
● Έλλειψη συντονισμού
● Ανορεξία
● Έντονη δίψα
● Δυσκολία στην αναπνοή

Τι θα πρέπει να κάνετε;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιας δηλητηριώδους ουσίας αλλά και μετά από μερικές ώρες έως και μερικές μέρες. Επομένως, θα πρέπει να παρακολουθείτε πολύ στενά τη γάτα σας και να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικά αν είστε σίγουρος/η ότι όντως η γάτα σας κατανάλωσε κάτι τοξικό. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα γιατί τότε μπορεί να είναι αργά. Όσο νωρίτερα λάβει κτηνιατρική φροντίδα, τόσο το καλύτερο για αυτή.

Για παράδειγμα, κατά την κατανάλωση ορισμένων τοξικών ουσιών όπως είναι το ποντικοφάρμακο, τα συμπτώματα εμφανίζονται από λίγα λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Η κατανάλωση άλλων δηλητηρίων μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματά της από 48 έως 72 ώρες. Αν μια γάτα κατάπιε χάπια όπως παυσίπονα, μπορεί να αρχίσει να μη νιώθει καλά και να εμφανίσει σημάδια αδιαθεσίας μετά από τρία εικοσιτετράωρα.

Οπότε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε κάθε περίπτωση, είναι να καλέσετε άμεσα τον/την κτηνίατρο που παρακολουθεί το γατάκι σας, έτσι ώστε να σας συμβουλέψει για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας.

Καλό είναι να γνωρίζετε και τα νοσοκομεία ή κλινικές ζώων της περιοχής σας και να έχετε αποθηκευμένα στο κινητό σας, τον αριθμό τηλεφώνου τους, σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Φυσικά ελπίζουμε να μην τύχει ποτέ τίποτα, αλλά εσείς πρέπει να είστε προετοιμασμένος/η για παν ενδεχόμενο.

Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο άμεσα μεταφέρετε το γατάκι σας στο κτηνιατρείο τόσο καλύτερα θα είναι για αυτό.

Αυτό που θα βοηθήσει τον/την κτηνίατρο είναι να πείτε τι ακριβώς κατανάλωσε το κατοικίδιό σας για να ξέρει ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της δηλητηριώδους ουσίας που κατανάλωσε η γάτα σας, πόσο καιρό πριν αλλά και από το αν έχει άλλα προβλήματα υγείας.

Και να θυμάστε: ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της δηλητηρίασης της γάτας είναι η πρόληψή της! Γι’ αυτό ας είμαστε όλοι προσεκτικοί με τα αντικείμενα, τα φυτά ή τα τρόφιμα που έχουμε σπίτι και μπορούν αυτές οι μικρές κυρίες να φτάσουν και καταναλώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου