Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί ο σκύλος σας σάς ακουμπάει με το πόδι του

Αν είστε σκυλογονέας σίγουρα είχατε κάποτε μία – ή παραπάνω – στιγμές κατά τις οποίες ο σκύλος σας σάς ακούμπησε ή σας έσπρωξε ελαφρά με το πόδι του. Κάποιοι κηδεμόνες μπορεί να ενοχλούνται από αυτή τη χειρονομία, ενώ άλλοι την βρίσκουν τρυφερή. Τι σημαίνει, τελικά, το να σας ακουμπάει ο σκύλος σας με την πατούσα του;
Στην πραγματικότητα, ο σκύλος σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Το να σας ακουμπά ή να σας σπρώχνει με το πόδι του είναι μια χειρονομία επικοινωνίας, είτε γίνεται εκούσια είτε ακούσια. Παρότι πολλοί κηδεμόνες μεταφράζουν αυτή τη χειρονομία ως ένδειξη αγάπης, ο σκύλος σας ενδέχεται να θέλει να σας πει κι άλλα πράγματα. Μπορεί να νιώθει ανασφαλής και να αποζητά την προσοχή σας, να έχει ανάγκη από περισσότερα χάδια, ή να πεινάει. Το αν θα μπορέσετε να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει εξαρτάται από την κατάσταση και την συνολικότερη γλώσσα του σώματός του.

Ας δούμε μερικές πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό:

Ο σκύλος σας είναι αγχωμένος

Αν ο σκύλος σας σάς ακουμπάει ή σας σπρώχνει με το πόδι του, είναι πιθανό να ζητά την προσοχή σας γιατί αγχώνεται ή φοβάται. Με την κίνηση αυτή γυρεύει ανακούφιση από τον φόβο αποχωρισμού, το άγχος που του προκαλούν οι καταιγίδες, ή την ταραχή που μπορεί να του προκαλέσει ένα χτύπημα στην πόρτα. Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι αγχωμένος είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η κατεβασμένη ουρά, ή το κλαψούρισμα. Σε αυτή την περίπτωση καθησυχάστε τον σκύλο σας μιλώντας του γλυκά, χαϊδεύοντάς τον, και προσφέροντάς του ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά που του αρέσει.


Ο σκύλος σας θέλει να βγει έξω

Ένα σκυλάκι που θέλει να βγει έξω θα προσπαθήσει να σας τραβήξει την προσοχή γαβγίζοντας, κουνώντας την ουρά του, φέρνοντάς σας τα παιχνίδια του, και ακουμπώντας σας με την πατούσα του. Μπορεί να χρειάζεται να πάει τουαλέτα, ή απλά να περπατήσει και να παίξει. Αν δεν πετύχει αυτό που επιδιώκει με το πόδι του, μπορεί να ακουμπήσει το κεφάλι του στα γόνατά σας και να σας κοιτάξει έντονα για να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι έχει ανάγκη.

Ο σκύλος σας πεινάει

Οι κηδεμόνες σκύλων συχνά ανταποκρίνονται στην παρακίνηση με την πατούσα δίνοντας φαγητό στον σκύλο τους – είτε πρόκειται για λιχουδιές, είτε για την τροφή του, είτε για απομεινάρια από ανθρώπινο γεύμα. Το μοίρασμα φαγητού με κάποιο άλλο πλάσμα εκφράζει φροντίδα και αγάπη, και οι κηδεμόνες καταφεύγουν στις λιχουδιές όταν δεν είναι σίγουροι για τον λόγο που ο σκύλος τους τούς σπρώχνει με την πατούσα του.

Παρόλα αυτά, ακολουθώντας αυτή την τακτική, αφήνετε (κατά λάθος) τον σκύλο σας να σας “εκπαιδεύσει” σε μια ανεπιθύμητη αλληλουχία πράξεων, να σας σπρώχνει, δηλαδή, συχνά με το πόδι του γιατί ξέρει ότι θα τον ταΐσετε. Κάποιες φορές, το πόδι μπορεί να αποτελεί εναλλακτική μέθοδο για να ζητήσει ο σκύλος σας φαγητό, αφού συνειδητοποιήσει ότι το γάβγισμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό.


Ο σκύλος σας θέλει προσοχή

Πολλά σκυλάκια που είναι “κολλημένα” με τον/την κηδεμόνα τους αποζητούν χάδια και την προσοχή του/της σπρώχνοντας ελαφρά με το πόδι τους.

Αν ο σκύλος σας σάς ακουμπά με την πατούσα του, μην τον απορρίψετε ως ενοχλητικό. Αντίθετα, προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει να σας επικοινωνήσει, καθώς το ελαφρύ σπρώξιμο με το πόδι συνήθως υποδηλώνει κάποιο αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου