Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η κόλαση επί Γης - Χιλιάδες Αρμενίων ξεσπιτώνονται παίρνοντας μαζί τους μία βαλίτσα

Εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι, χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που κονβόι από το Αζερμπαιτζάν και την Αρμενία μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να βρει μία «λύση» με στόχο των τέλος των εχθροπραξιών.Η κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στον θύλακα, ο οποίος αποτελεί «μήλον της έριδος» για το Αζερμπαιτζάν θυμίζει κόλαση. Πολλές ανθρώπινες ιστορίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι πράγματι ανατριχιαστικές.
Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους κατοίκους του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και να τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα και φορτηγά ψάχνοντας να βάλουν βενζίνη.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί από ακτιβιστές που υποστηρίζονταν από το Αζερμπαϊτζάν επί εννέα μήνες, προκαλώντας χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Politico.



Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκατέλειψαν άρον - άρον το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Armenpress» η αντιδήμαρχος της αρμενικής πόλης Γκόρις, Ιρίνα Γιολιάν.

Το Γκόρις βρίσκεται μία ανάσα από τα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, κοντά στον δρόμο Λατσίν που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία. Ένας διάδρομος έχει ανοίξει για να επιτραπεί στους πολίτες να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη ζώνη, υποστηρίζει η Πογκόσιαν.

Η Νόνα Πογκόσιαν «προσπαθούσε επί ώρες να αποφασίσει ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να χωρέσουν στη βαλίτσα της».

Τα εννιάχρονα δίδυμα παιδιά της ήταν στον επάνω όροφο και αποφάσιζαν ποια από τα υπάρχοντά τους θα έπρεπε να αφήσουν πίσω. «Κλαίνε για κάθε παιχνίδι που αποχωρίζονται», όπως αναφέρει στο CNN η Πογκοσιάν, συντονίστρια προγράμματος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.


«Ζήσαμε εφιαλτικές ημέρες», δηλώνει από την πλευρά της η 41χρονη Αναμπέλ Γκιουλασιάν, από το χωριό Rev, γνωστό ως Shalva στα Αζέρικα. Όπως εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο «France 24», η ίδια έφτασε στο Γκόρις με την οικογένειά της με ένα βαν κουβαλώντας τα υπάρχοντά της σε τσάντες.






Από την πλευρά τους, πολλοί Αρμένιοι έγιναν μάρτυρες έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών κατά την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές Αρχές του θύλακα τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σχεδόν όλοι τους περίμεναν στην ουρά, ώστε να εφοδιαστούν με καύσιμα για να φύγουν από την περιοχή μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται ενισχυμένη ιατρική περίθαλψη. Οι ίδιοι κάνουν έκκληση στην διεθνή κοινότητα να επιτραπεί η προσγείωση αεροσκαφών που θα μεταφέρουν σωστικά συνεργεία για την περίθαλψη των τραυματιών.





H έκρυθμη κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει οδηγήσει στον αποχωρισμό χιλιάδων ανθρώπων από τις οικογένειές τους με τους Αρμένιους να αναζητούν τους αγαπημένους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Christian Solidarity International» (CSI) στο X (πρώην Twitter).

Η οργάνωση CSI πρόσθεσε ότι στο Telegram, υπάρχουν πολίτες του Αζερμπαϊτζάν που κυκλοφορούν φωτογραφίες και απειλούν να βιάσουν και να δολοφονήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές.




Κάτω από τη φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας, κάποιος έγραψε ότι προσφέρει 500 δολάρια σε όποιον του την παραδώσει. Πρόκειται, λέει, να την κάνει δώρο γενεθλίων στον «Μουράντ». Πάνω από τη φωτογραφία μερικών παιδιών, κάποιος έχει γράψει: «Τα παιδιά των π....ων πρέπει να καθαρίζουν τουαλέτες και να δουλεύουν σκληρά στα ορυχεία για να μαζεύουν χρήματα. Και κάτω από τη φωτογραφία τους , κάποιος σχολιάζει: Όποιος τα βρει, να τα βιάσει, στη συνέχεια να τα κόψει κομματάκια και να τα δώσει στα σκυλιά».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν βιώσει δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες διεκδικώντας το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν θύλακα με την πλειοψηφία των Αρμενίων στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν.

Η αστραπιαία επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στις 19 Σεπτεμβρίου για να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο στην περιοχή , ανάγκασε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την επόμενη μέρα.

Ακολούθησαν εννέα μήνες αποκλεισμού της περιοχής από το Μπακού που προκάλεσε ελλείψεις σε βασικές προμήθειες. Οι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες της περασμένης εβδομάδας.

«Ξέρουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στα σπίτια μας»

Κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ετοιμάζονται να ζήσουν στην εξορία. Υπό τον φόβο της εθνοκάθαρσης από τον στρατό του Αζερμπαιτζάν, κάποιοι πρόσφυγες πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους, λέει ένας εξ αυτών στον ιστότοπο «Politico».

Πολλοί πρόσφυγες έχει συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο «Goris», απομεινάρι της σοβιετικής εποχής, που πλέον αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς για όσους καταφεύγουν στην Αρμενία από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο λόμπι του ξενοδοχείου «Goris», τα παιδιά κρατούν πλαστικές σακούλες γεμάτες με σνακ, ενώ οι ηλικιωμένοι μαζεύονται γύρω από έναν άντρα που βγάζει φάρμακα από ένα κουτί και φωνάζει ονόματα για να τους δώσει.

Από τους περίπου 100.000 ανθρώπους που ζουν στην επικράτεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα επίσημα στοιχεία της Αρμενίας αναφέρουν ότι περισσότερα από 13.550 άτομα είχαν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους από τις 8 το πρωί της Τρίτης, ενώ φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την πρωτεύουσα του, Στεπανακέρτ, απεικονίζουν τεράστιες ουρές πολιτών, με τις βαλίτσες ανά χείρας ,να συνοδεύεται από Ρώσους μεσολαβητές.

«Συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορώ να περιγράψω»

Από το Σάββατο, πολλοί Αρμένιοι κάτοικοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν φτιάξει μία βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα και τα έχουν φορτώσει σε αυτοκίνητα και λεωφορεία.

«Φέραμε μόνο τα ρούχα που μπορούμε να κουβαλήσουμε στην πλάτη μας», λέει η Λιάνα, μια 36χρονη νοσοκόμα από το Στεπανακέρτ. «Ο αδερφός μου είναι βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο Ερεβάν. Αλλά ευτυχώς ο άντρας μου, τα παιδιά μου και εγώ καταφέραμε να φύγουμε Έχω δει πράγματα που δεν μπορώ να περιγράψω . Πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν μετά από αυτό;, διερωτάται σε δηλώσεις της στο CNN.

Ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στο εξωτερικό, επέμεινε ότι οι αναχωρήσεις των Αρμενίων δεν έγιναν υπό την πίεση του στρατού.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο «Politico», τόνισε ότι η κυβέρνηση του Μπακού «λυπάται» για την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους, αλλά πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση είναι να αφήνει ελεύθερο το λαό να κάνει ότι θέλει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου