Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Κατά πόσο το χρώμα μιας γάτας καθορίζει την προσωπικότητά της

 Έχετε σκεφτεί ποτέ αν το χρώμα της μεταξένιας γούνας της γάτας σας καθορίζει την προσωπικότητά της; Μια έρευνα που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι το 50% των 189 συμμετεχόντων πιστεύουν ότι το χρώμα της γάτας τους παίζει ρόλο στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.Εσείς τι πιστεύετε και τι θα απαντούσατε στη συγκεκριμένη έρευνα;

Οι 189 άνθρωποι που συμμετείχαν έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος των γατών:

● Δίχρωμες γάτες: φιλικές & στοργικές
● Πορτοκαλί γάτες: φιλικές, στοργικές & τεμπέλικες
● Τρίχρωμες γάτες: ανεξάρτητες & απόμακρες
● Λευκές γάτες: ανεξάρτητες, ήρεμες, ντροπαλές, όχι πολύ δραστήριες & φιλικές
● Μαύρες γάτες: δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό συμπεριφοράς που να συνδέεται με το συγκεκριμένο χρώμα

Η αλήθεια είναι το τι πιστεύει κάθε άνθρωπος ποικίλει ανάλογα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του.


Έχει ενδιαφέρον ότι άλλη μια μελέτη που συμμετείχαν Βρετανοί κηδεμόνες γατών οδήγησε σε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί πιστεύουν ότι οι δίχρωμες γάτες είναι ανεξάρτητες και απόμακρες και όχι οι τρίχρωμες γάτες, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο στοργικές, δραστήριες και φιλικές. Όσον αφορά τις πορτοκαλί γάτες, τα αποτελέσματα της έρευνα των δύο λαών ήταν παρόμοια αφού και οι δύο τις θεωρούν φιλικές στοργικές και τεμπέλικες.

Πώς μπορούν όμως να εξηγηθούν αυτές οι διαφορές;

Το να ρωτάμε μόνο τους κηδεμόνες αυτών των τετράποδων αιλουροειδών, ίσως δεν φέρει και τόσο σωστά αποτελέσματα, καθώς η προσωπικότητα της δικιάς τους γάτας μπορεί να διαφέρει από κάποια άλλη λόγω διαφορετικών συνθηκών και περιβάλλοντος.

Επίσης, μπορεί οι απαντήσεις των συμμετεχόντων να επηρεάστηκαν από κάποιον εξωτερικό παράγοντα όπως για παράδειγμα μια γάτα που έγινε διάσημη χάρη σε ένα κόμικ. Ναι, καλά καταλάβατε. Για τον Garfield μιλάμε.

Και ο μύθος της μαύρης γάτας;


Όλοι γνωρίζουμε για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σε βάρος των μαύρων γατών αλλά και τις ιστορίες λατρείας τους. Αν ανατρέξουμε αρκετά πίσω στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου, θα δούμε ότι οι γάτες εκείνη την εποχή λατρεύονταν σαν θεές και ήταν σεβαστές από όλους τους Αιγύπτιους ανεξαρτήτως χρώματος. Ακόμα και σήμερα η φήμη των εντυπωσιακών αιλουροειδών παραμένει ακλόνητη για τους Αιγύπτιους.

Μπορεί να μην ξέρουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε η θεωρεία ότι οι μαύρες γάτες είναι κακή τύχη και άλλες τέτοιες δεισιδαιμονίες, όμως μια εκτίμηση είναι ότι κατά τον Μεσαίωνα θεωρήθηκαν πηγή του κακού και μάγισσες για αυτό τον λόγο δυστυχώς τις σκότωναν μαζί με γυναίκες που ήταν ύποπτες ότι χρησιμοποιούσαν μαγεία, ακόμα και αν είχαν διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα, για παράδειγμα είχαν φυσικά πορτοκαλί μαλλιά.

Η εικόνα της μαύρης γάτας ακόμα και στις μέρες μας δεν έχει ανακάμψει αφού σε πολλά μέρη της Γης θεωρείται κακή τύχη. Αν και είναι στενάχωρο, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές τις προκαταλήψεις. Σκεφτείτε μόνο ότι οι μαύρες γάτες είναι αυτές που υιοθετούνται λιγότερο από τα καταφύγια σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

Παρόλα αυτά, κάποιες χώρες έχουν συνδέσει τις μαύρες γάτες με την τύχη, την ευημερία και την ευτυχία.

Τελικά παίζει ρόλο το χρώμα στην προσωπικότητα κάθε γάτας;

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το παραπάνω ερώτημα από την πλευρά της επιστήμης. Γνωρίζουμε ότι τα γονίδια μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην επόμενη. Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότερες λευκές γάτες για παράδειγμα είναι κουφές και έχουν μπλε μάτια. Δηλαδή, τόσο το χρώμα της γούνας, όσο η ακοή και το χρώμα ματιών καθορίζονται από γονίδια. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούμε ίσως να ισχυριστούμε ότι το χρώμα και η συμπεριφορά συνδέονται κατά κάποιον τρόπο – λόγω της κληρονομικότητας των γονιδίων δηλαδή. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που πιστεύουν αυτόν τον ισχυρισμό αλλά υπάρχουν πολύ λίγες αποδείξεις που να τον στηρίξουν.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να παρατηρηθούν ομοιότητες στο χρώμα και την προσωπικότητα όταν πρόκειται για καθαρόαιμες γάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι γάτες του ίδιου χρώματος μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ωστόσο, είναι κάπως αμφισβητήσιμη αυτή η αντίληψη καθώς η γενετική βάση των γατών είναι περιορισμένη.

Έτσι λοιπόν, το χρώμα είναι λιγότερο καθοριστικός παράγοντας για την προσωπικότητά τους, παρά το γεγονός ότι αυτές οι γάτες μοιράζονται το ίδιο γενεαλογικό δέντρο.

Παρά τις πολλές έρευνες, δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική απόδειξη ότι το χρώμα τριχώματος μιας γάτας επηρεάζει και την προσωπικότητά της.

Βέβαια, οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων ή οι γάτες που παίζουν σε ταινίες ίσως έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη. Δηλαδή, αν πάρουμε για παράδειγμα ταινίες της Disney, οι λευκές θεωρούνται ανεξάρτητες, ήρεμες και όχι πολύ δραστήριες ή οι δίχρωμες θεωρούνται φιλικές και αγαπησιάρες και αυτό έχει περάσει στο μυαλό των ανθρώπων.

Άρα ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το χρώμα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα μια γάτας, αφού εξωτερικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί, όπως το περιβάλλον που μεγάλωσε, αν αντιμετώπισε κάποιο δύσκολο περιστατικό κακοποίησης ή εγκατάλειψης και άλλα τέτοια.

Ελπίζουμε στο μέλλον να εξαλειφθούν και όλες αυτές οι προκαταλήψεις περί των μαύρων γατών και να υιοθετούνται όλες οι αιλουροειδείς βασίλισσες ανεξαρτήτως χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου