Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί οι γάτες θέλουν να συνοδεύουν τους κηδεμόνες τους στο μπάνιο -Επιστήμονες εξηγούν

Κάντε εικόνα το εξής: Πηγαίνετε στο μπάνιο για την ανάγκη σας. Ξαφνικά, ένα γούνινο πόδι είναι κάτω από την πόρτα, πηγαίνοντάς τη με μανία πέρα δώθε και προσπαθώντας να χωθεί ολόκληρο από κάτω. Τα νύχια μεγαλώνουν για να πιάσουν καλύτερα την πόρτα ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται μέσα στην τουαλέτα. Η πόρτα δεν ανοίγει και ακούγεται ένας ήχος απελπισίας. Δεν θέλετε και πολύ για να καταλάβετε. Είναι η γάτα σας και δεν χαίρεται καθόλου που αποκλείεται από αυτά που διαδραματίζονται στην άλλη πλευρά αυτής της πόρτας.


Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Όλοι λίγο πολύ οι γατογονείς έχουν αναρωτηθεί για το μυστήριο αυτής της αλλόκοτης- για αυτούς- συμπεριφοράς της γάτας τους.

Η ερευνήτρια της συμπεριφοράς γατών Mikel Maria Delgado, πρώην συνεργάτιδα της Κτηνιατρικής Σχολής στο UC Davis της Καλιφόρνια, έχει πει στο Inverse.com ότι οι επιστήμονες δεν έχουν όλες τις απαντήσεις για αυτό, αλλά έχουν κάποιες εικασίες.

«Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αρέσει στις γάτες να κάνουν παρέα με τους κηδεμόνες τους μπάνιο», λέει η Delgado. «Η αμμολεκάνη τους συχνά είναι εκεί μέσα, οπότε θα μπορούσε να είναι ένα δωμάτιο που μυρίζει πολύ οικεία για αυτές. Οι γάτες πιθανότατα γνωρίζουν επίσης ότι όταν είμαστε στην τουαλέτα, είμαστε κατά κάποιον τρόπο «αιχμάλωτοι». Έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να έχουν την προσοχή μας!»

Η βιολόγος άγριας ζωής Imogene Cancellare συμφωνεί με τη θεωρία της «αιχμαλωσίας» και αναφέρει: «Νομίζω ότι οι γάτες θέλουν να είναι το κέντρο του σύμπαντος και έχουν μάθει ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν πολλά όταν κάθονται στο μικρό αυτό δωμάτιο με την περίεργη υδάτινη καρέκλα».


Η Delgado προσθέτει επίσης ότι οι γάτες πιθανότατα απολαμβάνουν τις «δροσερές, λείες επιφάνειες των νεροχυτών και των πλακιδίων» και ότι σε ορισμένες αρέσει και το νερό. Το ότι οι γάτες μισούν το νερό είναι μια μακροχρόνια παρανόηση. Στην πραγματικότητα, πολλά γατάκια αγαπούν το φρέσκο, τρεχούμενο νερό και αρνούνται να πιουν από το λιμνάζον νερό στα μπολ τους. Σε άλλους αρέσει απλώς να παίζουν και να πιτσιλίζουν κάτω από τη βρύση. Μερικά αιλουροειδή αγαπούν τόσο πολύ το νερό που επιμένουν να κάνουν ντους με τους κηδεμόνες τους.

Από την άλλη η κτηνίατρος της ιστοσελίδας iHeartCats, Dr. Η Kathrynn Primm, έχει επίσης μερικές ενδιαφέρουσες σκέψεις για την εμμονή που έχουν οι γάτες με το μπάνιο και εσάς που είστε μέσα. Κάνει λόγο για μια συμπεριφορά που μπορεί να πηγάζει από το εξελικτικό ένστικτο και την ανάγκη να αισθάνονται προστατευμένες. «Η γάτα σας είναι ένα αρπακτικό που οδηγείται από τα ένστικτα ενός κυνηγού αλλά, λόγω του μεγέθους της, ξέρει ότι θα μπορούσε να είναι και θήραμα. Για αυτό και αισθάνεται ευάλωτη στην απουσία σας. Εσείς είστε η ασφάλεια και η προστασία της και δεν νιώθει ασφαλής όταν είστε πίσω από την κλεισμένη πόρτα».

Η Primm επίσης επισημαίνει: «Μην ξεχνάτε όμως ότι οι γάτες είναι και απίστευτα κτητικές και νιώθουν οι βασιλιάδες του σπιτιού. Θεωρούν ότι όλος ο χώρος τους ανήκει. Ε, και το μπάνιο είναι εντός των ορίων της σφαίρας επιρροής τους. Πώς τολμάς να τις αποκλείσεις από την περιοχή τους; Όπου κι αν βρίσκεται η αληθινή απάντηση, ένα είναι σίγουρο: το να γίνεις γατογονιός συνήθως σημαίνει τέλος στην ιδιωτικότητα του μπάνιου σου!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου