Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Η καλή ζωή είναι διαδικασία και όχι κατάσταση!



Ο Αμερικανός ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς (1902-1987) ακολούθησε έναν πολύ πιο εσωτερικό δρόμο για την ψυχική υγεία καταφέρνοντας να επεκτείνει την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση,
ξεπερνώντας τις αυστηρές και άκαμπτες φιλοσοφίες της εποχής. 
Το θεώρημά του αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ανθρωπιστικής ψυχολογίας. 

Σύμφωνα με αυτό, η επίτευξη της πνευματικής υγείας επιτυγχάνεται με το να είμαστε πλήρως ανοιχτοί στην εμπειρία, να ζούμε την παρούσα στιγμή, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας και βέβαια να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους με άνευ όρων θετική στάση. 

Ο κάθε άνθρωπος έχει μεγάλη αξία…όποια ταμπέλα και να έχει, όπως και να αξιολογείται, είναι πρωτίστως άνθρωπος. 
Όταν ένα άτομο γίνεται πιο ανοιχτό, διαπιστώνει ότι αυξάνεται συγχρόνως η εμπιστοσύνη στον εαυτό του καθώς και στο ένστικτό του και ότι λαμβάνει αποφάσεις με μεγαλύτερη άνεση. 
Συντονίζεται με όλες τις πτυχές του και έχει άμεση πρόσβαση σε ποικιλία προοπτικών και συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να αξιολογεί καλύτερα τις καταστάσεις που προκύπτουν. 
Βλέπει μέσα από καθαρό πρίσμα την κατεύθυνση που θέλει να πάρει ο αυθεντικός εαυτός του και όχι ο άλλος εαυτός των πεποιθήσεων που του εμφύσησαν η κοινωνία ή οι γονείς του.
Άλλωστε όταν δρούμε με γνώμονα τις επιθυμίες κάποιου άλλου και όχι τις δικές μας, ενδέχεται να έχουμε πικρία θαμμένη μέσα μας. 

Όταν δεν επηρεαζόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες, νιώθουμε αυθεντικοί, ελέγχουμε εμείς «την "μοίρα"μας» με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου