Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ο αεροπόρος που ανατίναξε ναζιστικό κτίριο επί της συμβολής των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος (vid)

Ο αεροπόρος Κωνσταντίνος Περρίκος υπήρξε ένας από τους πρώτους μάρτυρες της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.Χιώτης και παιδί χωρισμένων γονιών που μεγάλωσε σε μοναστήρι και μετά το Δημοτικό Σχολείο εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με τη θεία του. Όταν το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα για τη στρατιωτική του θητεία, δεν έχασε χρόνο και εγγράφηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας στο Σέδες Θεσσαλονίκης ενώ το 1932 ονομάστηκε ανθυποσμηναγός. Ο λόγος για τον ήρωα της αντίστασης Κωνσταντίνο Περρίκο, σύζυγο της Μαρίας Δεληγεώργη και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος σαν σήμερα το 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Μετείχε ενεργά στο «Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα», κόμμα κεντροαριστερής απόκλισης, ενώ είχε αποταχθεί από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς σε άρθρα του στην εφημερίδα «Εστία» είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Αντιτάχθηκε στο «καθεστώς Μεταξά» αλλά με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ζήτησε την ανάκλησή του στην ενεργό υπηρεσία, η οποία έγινε δεκτή και δίχως να χαθεί χρόνος ο Περρίκος πήγε αμέσως να πολεμήσει στο μέτωπο.


Ο Περρίκος στη συνέχεια ανέλαβε το επιχειρησιακό σκέλος της ΠΕΑΝ, τον «Ουλαμό Καταστροφών» και στις 15 Αυγούστου 1942, στη δεύτερη επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης», η ομάδα του έριξε βόμβα στο εσωτερικό του κτιρίου του Γερμανικού Αναμορφωτηρίου, επί των οδών Πατησίων και Βασιλέως Ηρακλείου, η οποία προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και τραυματισμούς Γερμανών στρατιωτικών.

Στην ΠΕΑΝ και την ομάδα Περρίκου οφείλεται μία από τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942. Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ χαρακτηρίστηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου