Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Δισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδυτών βρίσκονται «παγιδευμένα» στη Ρωσία

 Δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία ανήκουν σε ξένους επενδυτές βρίσκονται, πια, παγιδευμένα στη Μόσχα. Μερίσματα μετοχών, τόκοι ομολόγων και οτιδήποτε οι Δυτικοί επενδυτές δεν κατάφεραν να πουλήσουν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκεται πια πίσω από το «αλεξίσφαιρο» τζάμι των κυρώσεων. Πρόκειται για τα υπολείμματα της παρουσίας των Ρώσων στην διεθνή αγορά και άλλη μία ένδειξη της απομόνωσής της από τη διεθνή κοινότητα λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, τα χρήματα αυτά ανήκουν σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους όπως JPMorgan Asset Management και Schroders Plc., αλλά οι περισσότεροι επενδυτές αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει ελπίδα ανάκτησης των χρημάτων, τουλάχιστον όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στον ηγετικό θώκο της Ρωσίας.

«Οι επενδυτές πρέπει να ξεχάσουν τα κεφάλαια αυτά και να μην τα συμπεριλαμβάνουν στις εκτιμήσεις τους», τόνισε το στέλεχος της GAM Investment Management, Τιμ Λαβ, ο οποίος έχει επενδύσει σε ρωσικές μετοχές, προσθέτοντας πως «η αγορά εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά όταν μιλάμε για επαναπατρισμό των μερισμάτων ή πρόσβαση στους εκάστοτε τίτλους, όλα έχουν ως “φράγμα” τις κυρώσεις».


Οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι έχουν επενδύσει στη Ρωσία μιλούν για το θέμα αυτό μόνο σε «πηγαδάκια» και όχι ανοιχτά, δεδομένου του επίμαχου θέματος του πολέμου. Αν δεν είναι διατεθειμένοι να ελέγξουν την «αντοχή» και τα όρια των κυρώσεων, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με τα κεφάλαια αυτά.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα αρνήθηκε να αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος των ξένων κεφαλαίων τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλοδαπών, γνωστά και ως «Type C», αν και τόνισε πως ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, οι λογαριασμοί αυτοί κυμαίνονται στα 280 δισεκατομμύρια ρούβλια ($3,7 δισ.).


Πριν από τον πόλεμο, οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία κυμαίνονταν στα $150 δισ. σε μετοχές και κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του χρηματιστηρίου της Μόσχας και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.



Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορεί, μεν, να μη συμπεριλαμβάνουν τα ρωσικά κεφάλαια στους υπολογισμούς τους αλλά ορισμένοι εξακολουθούν και υπολογίζουν τη θεωρητική τους αξία όταν συνομιλούν με πελάτες τους.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές του τομέα Emerging EMEA της JPMorgan Asset Management ανέφεραν στους πελάτες τους πως οι ρωσικές επενδύσεις συνεχίζουν να καταβάλλουν μερίσματα, αν και $7,6 εκατ. παραμένουν «παγιδευμένα» σε λογαριασμούς Type C στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση.

Η East Capital, από την πλευρά της, τόνισε πως είχε $13,8 εκατ. σε αντίστοιχο λογαριασμό Type C. Η Euroclear, παράλληλα, εισπράττει τόκους ύψους 821 εκατ. ευρώ από τα assets της σε μετρητά τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις.


«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι μπορούμε να πούμε στους πελάτες μας, τόνισε το στέλεχος της Skagen AS, Αλεξάντρα Μόρις, προσθέτοντας πως «μπορούμε να τους μιλήσουμε για τις εκτιμήσεις μας αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε πως υπάρχει πιθανότητα κατάσχεσης των κεφαλαίων αυτών ανά πάσα στιγμή».

Ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να ανακτήσουν μέρος των κεφαλαίων τους κάποια στιγμή. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της, η East Capital δήλωσε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού μας χαρτοφυλακίου προσφέρει αξία, αφού γνωρίζουμε πως οι μετοχές και τα ομόλογα στα οποία έχουμε επενδύσει συνεχίζουν και προσφέρουν μερίσματα». Η εταιρεία, παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν λαμβάνει τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία στους γενικότερους υπολογισμούς της.

Πολλοί επενδυτές αναζητούν νομική βοήθεια για την ανάκτηση μέρους ή του συνόλου των επενδύσεών τους. Σύμφωνα με τον Γκριγκόρι Μαρίνιτσεφ, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Morgan Lewis & Bockius της Νέας Υόρκης, προσπαθούν να ανακαλύψουν «παραθυράκια» στις κυρώσεις τα οποία θα απελευθερώσουν τις επενδύσεις των πελατών του.


Μία πιθανότητα είναι η σταδιακή μεταφορά των μετρητών σε παρόμοιους λογαριασμούς επενδυτών τους οποίους η Ρωσία δε θεωρεί ως «εχθρικούς». Άλλη εναλλακτική είναι η μετατροπή των λογαριασμών Type C σε δέσμες χρεογράφων τα οποία θα μπορούν να πωληθούν σε επενδυτές οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις.


Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο, «όλες αυτές οι επιλογές συνεπάγονται σημαντικές απώλειες, αλλά κάλλιο πέντε και στο χέρι…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου