Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Βρετανία: Η «αποκαθήλωση» του Ναντίμ Ζαχάουι επαναφέρει τον Μπόρις Τζόνσον στην πολιτική σκηνή;


Στην επικαιρότητα επανέρχεται το όνομα του Μπόρις Τζόνσον μετά την «πολιτική αποκαθήλωση» του υπουργού και προέδρου των Συντηρητικών, Ναντίμ Ζαχάουι από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούν Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αναζητά έναν «άσπιλο» υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος των Τόρις, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο Ρίσι Σούνακ απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι, αφού ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

Προς το παρόν, τα καθήκοντα του Ζαχάουι θα εκτελεί ο διευθύνων σύμβουλος του Συντηρητικού Κόμματος, Στίβεν Μάσι.






Ο Σούνακ φέρεται να βλέπει με «καλό μάτι» τον πρώην αρχηγό των Τόρις, Λόρδο Γουίλιαμ Χέιγκ, ο ίδιος όμως απέκλεισε σήμερα το πρωί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.



Την ίδια ώρα, το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών, Τζέικομπ Ρις-Μογκ πρότεινε να παραδοθεί η σκυτάλη του κόμματος στον πρώην πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Κάτι όμως, που διαψεύδουν ήδη οι συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ναντίμ Ζαχάουι διέπραξε σοβαρή παράβαση επειδή βρέθηκε εκτεθειμένος σε οικονομικές «ατασθαλίες» ύστερα από έρευνα, γεγονός που εξανάγκασε τον Σούνακ να τον απομακρύνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Αρχικά, ο Σούνακ ήταν στο πλευρό του Ζαχάουι. Στη συνέχεια όμως διέταξε έναν ανεξάρτητο σύμβουλο να διερευνήσει ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις.

Ο Ζαχάουι υποστήριξε ότι η φορολογική αρχή έκρινε ότι ήταν «απρόσεκτος» με τις δηλώσεις του, αλλά δεν έκανε εσκεμμένα λάθος για να πληρώσει λιγότερο φόρο, επιβεβαιώνοντας ότι πλήρωσε πρόστιμο στην HMRC.

Η ανεξάρτητη σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Λόρι Μάγκνους, τόνισε ότι ο Ζαχάουι δεν δήλωσε ότι οι φορολογικές του υποθέσεις διερευνώνται όταν διορίστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπουργός Οικονομικών πέρυσι και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες όταν ο Σούνακ τον διόρισε στο αξίωμά του.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», o Ζαχάουι εξέφρασε ανησυχία για τη συμπεριφορά ορισμένων στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες και είπε ότι θα υποστηρίξει την ατζέντα του Σούνακ ως βουλευτής. Ωστόσο, η οργή του είναι τέτοια για τον βρετανικό Τύπο που απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον συγκεκριμένων δημοσιογράφων, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Για τον Σούνακ, ύστερα από μια χαοτική χρονιά που η χώρα είχε τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, η απομάκρυνση του Ζαχάουι έχει καταφέρει πλήγμα στην συντηρητική κυβέρνησή του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», βουλευτής των Τόρις, υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι η αποχώρηση του Ζαχάουι ήταν «προφανώς η σωστή απόφαση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να είχε παραιτηθεί για να αποφύγει την αμηχανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου