Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς έχει… νεύρα με την Αναλένα Μπέρμποκ

«Δεν θα γίνει πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αυτό αποκλείεται από την πλευρά μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, λίγο πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο του στο Mπουένος Άιρες, το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, το μήνυμά του δεν το έστελνε στην κυβέρνηση της Αργεντινής αλλά στο... Βερολίνο.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο «Πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριζε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους: «Διεξάγουμε πόλεμο κατά της Ρωσίας».



«Μία υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ξέρει τι λέει», τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπέλα Άντα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της BILD.

Στην Καγκελαρία, το βίντεο της «Πράσινης» υπουργού προκάλεσε φρίκη και αμηχανία. Μόνον όταν ρωτήθηκε από τη γερμανική εφημερίδα «Bild», η 42χρονη Μπέρμποκ έσπευσε να τα... μαζέψει διορθώνοντας με τακτ την δήλωσή της.

Ο Σολτς καταγράφει τα λάθη της Μπέρμποκ






Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρούονται Σολτς και Μπέρμποκ, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.



Για τον Σολτς, η εξωτερική πολιτική είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Κάνοντας μία μεγάλη περιοδεία στη Νότια Αμερική, για να επισκεφθεί την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία, ο Σολτς επιστρέφει αύριο στα πάτρια εδάφη αφού έχει εξηγήσει τις θέσεις της Γερμανίας, έχει βρει νέους εμπορικούς εταίρους για πρώτες ύλες, κι έχει απομυθοποιήσει τις ρωσικές απειλές για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Σολτς προτιμά να τα κάνει όλα αυτά μόνος του καθώς η Μπέρμποκ έχει υποπέσει σε αρκετά λεκτικά ατοπήματα τους τελευταίους μήνες, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Τα λάθη της Μπέρμποκ καταγράφονται με ακρίβεια στην Καγκελαρία», λέει γνώστης του κυβερνητικού συνασπισμού, δίχως να κατονομάζεται και προσθέτει: «Ο Σολτς δεν θα έλεγε εξάλλου ποτέ άσχημα λόγια δημοσίως για υπουργό του, όσο θυμωμένος κι αν είναι».

Οι αφορμές για εκνευρισμό

Ωστόσο, υπήρξαν επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα αφορμές για να εκνευριστεί με την υπουργό Εξωτερικών του, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Bild.






Τον Σεπτέμβριο, η Μπέρμποκ μετέβη στο Κίεβο και από το ουκρανικό έδαφος ζήτησε από την κυβέρνηση του Βερολίνου μια γρήγορη απόφαση σχετικά με την αποστολή τανκς στην εμπόλεμη χώρα. Βεβαίως, δεν είχε συμβουλευτεί τον Καγκελάριο Σολτς όταν προέβη στη δήλωση αυτή.


Πριν μία εβδομάδα, η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών είχε υποσχεθεί σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση ότι η κυβέρνηση Σολτς δεν θα εμπόδιζε την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Αυτό δεν είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Βερολίνου καθώς ο Καγκελάριος βρισκόταν εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» άδραξε την ευκαιρία και, υπό τον: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη.... Στέλνει μήνυμα χάους στην διεθνή κοινότητα: Υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη», σχολίασε χαρακτηριστικά : «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μία φωνή»...

Αλλά και στο θέμα της Κίνας, Σολτς και Μπέρμποκ εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις. Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο τον περασμένο Νοέμβριο, η Μπέρμποκ προειδοποίησε το Γερμανό Καγκελάριο, σε συνέντευξη Τύπου, ότι έπρεπε να επικρίνει δριμύτατα το κομμουνιστικό καθεστώς, κυρίως για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του Σολτς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν λάθος. Από την πλευρά του, ο Σολτς δεν έδωσε σημασία στη κριτική της. Μετέβη στην Κίνα και απέσπασε μια καταδίκη των πυρηνικών απειλών της Ρωσίας από τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινμπινγκ. Μετά από αυτό, η Μπέρμποκ τόνισε πόσο σωστό και σημαντικό ήταν το ταξίδι του Γερμανού Καγκελάριου.

«Είμαι σε διακοπές»



Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε προγραμματιστεί μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα μία συνεδρίαση σε επίπεδο υψηλόβαθμων υπουργών. Τότε οι σχέσεις Γερμανίας -Γαλλίας ήταν αρκετά τεταμένες με τη διμερή σύνοδος κορυφής να κρέμεται από ένα...σχοινί.

Τότε, η Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να πάει στο Παρίσι επειδή θα ήταν διακοπές με την οικογένειά της. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο Σολτς ενθάρρυνε τη συμμετοχή της κάνοντάς της μία γενναιόδωρη προσφορά: ένα κυβερνητικό αεροπλάνο να την παραλαμβάνει και να την επιστρέφει το βράδυ στον τόπο των διακοπών της. Η Μπέρμποκ όμως ήταν ανένδοτη δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Είμαι σε διακοπές». Λίγες ώρες αργότερα, οι Γάλλοι ακύρωσαν τη συνάντηση.

Σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική στη Γερμανία, η Μπέρμποκ, σε αντίθεση με τον Καγκελάριο της χώρας, είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο, για λαϊκές εξεγέρσεις στη Γερμανία, εάν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο Σολτς επέμενε ότι η κυβέρνησή του κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου