Μπορεί η απόφαση της Δύσης (κυρίως της Γερμανίας) για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία να έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την κυβέρνηση του Κιέβου κι ενώ οι εχθροπαξίες με τους Ρώσους στα ουκραναικά εδάφη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο υποχρέωσε αρκετούς να ψιθυρίσουν ένα δυσάρεστο ερώτημα: μηπως το ΝΑΤΟ βρίσκεται, πλέον, σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία;
Το αφήγημα αυτό, που προωθείται συχνά από το Κρεμλίνο, βοηθά αναμφίβολα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμμάχους του να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια απρόκλητη μαζική επίθεση στην Ουκρανία και κατέλαβε παράνομα τμήματα ενός κυρίαρχου κράτους.
Επίσης, δίνει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγους για σκέψη όταν πρόκειται να αποφασίσουν πόση ακριβώς στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία.
Το CNN απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες θέτοντας το ερώτημα αυτό και οι θέσεις τους συνέκλιναν στο γεγονός πως κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί «πόλεμος με τη Ρωσία» σύμφωνα με οποιονδήποτε διεθνώς αποδεκτό νομικό ορισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία είναι αβάσιμη.
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως λένε στο Κρεμλίνο
«Ο πόλεμος θα απαιτούσε πλήγματα που θα πραγματοποιούνταν από ένστολες δυνάμεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και από το έδαφος της Συμμαχίας εναντίον ρωσικών δυνάμεων, ρωσικού εδάφους ή του ρωσικού πληθυσμού», εξηγεί ο William Alberque, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Οποιαδήποτε μάχη από την Ουκρανία - με οποιαδήποτε συμβατικά όπλα, εναντίον οποιωνδήποτε ρωσικών δυνάμεων - δεν είναι πόλεμος των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας, όσο κι αν η Ρωσία θέλει να το ισχυριστεί», προσθέτει.
Ο Alberque επισημαίνει, επίσης, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ορίζει ότι τίποτα «δεν θα θίγει το εγγενές δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, εάν εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση κατά μέλους των Ηνωμένων Εθνών, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει χρησιμοποιήσει το βέτο της για να εμποδίσει την καταδίκη των ενεργειών της στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο προσπάθησε, ασφαλώς, να εκμεταλλευτεί ορισμένες γκρίζες ζώνες που είναι εγγενείς σε κάθε σύγχρονο πόλεμο για να ισχυριστεί εσφαλμένα ότι το ΝΑΤΟ είναι ο κύριος επιτιθέμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτές οι γκρίζες ζώνες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους.
Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ και την επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες η Αμερική δέχθηκε επίθεση από τρομοκράτες και όχι από ένα εθνικό κράτος.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να «καταστρέψει» τη Ρωσία. Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει την Ουκρανία να «πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία».
Φυσικά, όποια - μικρή - αξία και αν έχουν αυτοί οι αμφίβολοι ισχυρισμοί, ωχριούν μπροστά στην τεκμηριωμένη βαρβαρότητα και τις παράνομες ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή, τομ περσινό Φεβρουάριο.
Οι «φωνές» για επίθεση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία βοηθά το εσωτερικό ακροατήριο του Πούτιν
Ο John Herbst, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, εξηγεί ότι η προώθηση της ιδέας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας βοηθά να εξηγηθεί στο εσωτερικό ακροατήριο του Πούτιν γιατί η εισβολή δεν πέτυχε τόσο γρήγορα όσο ήλπιζε η Ρωσία.
«Επειδή ο ρωσικός στρατός έχει αποτύχει τόσο πολύ στην Ουκρανία, είναι χρήσιμο να εξηγείται αυτό ως πόλεμος με το ΝΑΤΟ και όχι με την Ουκρανία. Αυτό βοηθά επίσης να δικαιολογήσει τα όποια βήματα μπορεί να κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια, ακόμα και τη χρήση πυρηνικών», δήλωσε ο Herbst.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ο πληροφοριακός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Δύσης ήταν πιο επιτυχημένος από τη στρατιωτική της εκστρατεία, με την έννοια ότι έχει προκαλέσει αξιόπιστους και λογικούς ανθρώπους στην Ουάσιγκτον να αυτοπεριοριστούν από το να υποστηρίξουν την αύξηση στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς υπερεκτιμούν την προοπτική χρήσης πυρηνικών από τον Ρώσο πρόεδρο.
«Δεν μπορώ να σας πω πόσοι εμπειρογνώμονες είπαν ότι πραγματικά δεν μπορούμε να παράσχουμε στην Ουκρανία ορισμένα όπλα επειδή ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Αυτό που είδαμε τους τελευταίους έξι μήνες είναι Ρώσοι μελετητές να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους στη Δύση για να πουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε πραγματικά να το κάνει. Δυστυχώς, η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, ειδικά, επέτρεψαν κατά καιρούς στον εαυτό τους να αποθαρρυνθεί από αυτή την απειλή», λέει.
Η Ρωσία δεν κλιμακώνει γιατί δεν θα επιβιώσει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο λόγος για τον οποίο οι μακροχρόνιοι παρατηρητές του Πούτιν πιστεύουν ότι είναι μικρή η απειλή για κλιμάκωση της Ρωσίας σε σημείο να προκαλέσει το ΝΑΤΟ να απαντήσει με βία είναι, απλά, ότι η Μόσχα γνωρίζει πως δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από την αντιπαράθεση αυτή.
«Ένας από τους λίγους στόχους που μοιράζονται αυτή τη στιγμή η ρωσική και η αμερικανική ηγεσία είναι η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων», λέει ο Μάλκολμ Τσάλμερς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
«Η Ρωσία γνωρίζει ότι μια συμβατική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ θα τελείωνε πολύ γρήγορα γι' αυτήν. Ωστόσο, έχει κάποιο νόημα να αναβαθμίσει την ιδέα ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση», προσθέτει.
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πηγές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την ανάλυση ότι το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Πούτιν σε χρήση πυρηνικών είναι απίθανο, αν και η πιθανότητα αυτή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αποφευχθεί. Το ερώτημα είναι... με ποιο κόστος να αποφευχθεί;
Η Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να ζητάει περισσότερα όπλα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους της όσο περισσότερο τραβάει ο πόλεμος. Κάθε φορά, κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να «ζυγίζει» αν αξίζει τον κίνδυνο ή αν η κωλυσιεργία αποτελεί «παιχνίδι» στα χέρια του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο «υπενθύμισε» τις τακτικές τς Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο
Ο Herbst πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτούργησε ως μια σοβαρή υπενθύμιση για το πώς είναι να αντιμετωπίζεις ένα «επιθετικό» Κρεμλίνο και ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προσωρινά ξεχάσει τις τακτικές της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
«Η μαλθακότητα της Δύσης συνέβη επειδή είχαμε ειρήνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για περισσότερα από 30 χρόνια», λέει. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ανακάλυψης πραγμάτων που γνωρίσαμε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο το βλέπουμε αυτό τώρα είναι επειδή μία από τις μεγάλες δυνάμεις αποφάσισε ότι δεν της αρέσει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων που υπάρχει τώρα».
Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, η Δύση και το ΝΑΤΟ αναγκάζονται να πάρουν «σκληρά» μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.
Αλλά κάθε φορά που η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση - είτε από την ίδια είτε από το ΝΑΤΟ - οι δυτικές πρωτεύουσες πρέπει να έχουν κατά νου το εξής γεγονός: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση και η Δύση δεν είναι πουθενά κοντά στο να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, καταλήγει στην ανάλυσή του το CNN.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(10179)
- ► Δεκεμβρίου (993)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
-
▼
Ιανουαρίου
(1018)
- The Most Beautiful Spanish Chillout - Spanish Nights
- Aston Martin DB11
- Ποια μεταχειρισμένα εισάγουμε από το εξωτερικό;
- Ερντογάν: Σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση, ενόψει...
- Πτώση Phantom F-4 στην Ανδραβίδα: Πετούσε με 800 χ...
- Άνδρας εκβίαζε 28χρονη δασκάλα από την Κω με «ροζ»...
- Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ...
- Κάρολος Κουν: Έκλεψαν την προτομή του από το Θέατρ...
- Πτώση Phantom F-4: Έκανε κλειστή στροφή σε πολύ χα...
- Πτώση Phantom F-4: «Πάντα πετούσε χαμηλά πάνω από ...
- Με το κλειδί της πόλης του Λαυρίου τιμήθηκαν ο Θαν...
- Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 ε...
- ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι υψηλ...
- O κυβερνήτης που αγνοείται συμμετείχε με Phantom σ...
- Ουκρανία: Η Βραζιλία αποκλείει την αποστολή πυρομα...
- Ρομά τρέχουν με το... κλεμμένο χρηματοκιβώτιο στην...
- Πτώση F-4 Phantom: Τα πιθανά σενάρια για την τραγω...
- Νέα Μάκρη: Αγωνία για τον 53χρονο που εξαφανίστηκε...
- Ανδραβίδα - Πατέρας 29χρονου υποσμηναγού: «Δήλωσε ...
- Politico: Ποιοι ακούγονται για διάδοχοί του Στόλτε...
- Ανδραβίδα: Οι πιλότοι του μοιραίου Phantom - Νεκρό...
- Καβάλα: Δίωξη στην 37χρονη νηπιαγωγό που κατηγορεί...
- 140.000 ευρώ Toyota GRMN Yaris!
- ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε με... πυροσβε...
- Κροατία: Η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος τη...
- Βρετανία: Η «αποκαθήλωση» του Ναντίμ Ζαχάουι επανα...
- Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Αναπροσαρμόζονται οι εισφ...
- Καβάλα: «Μας πείραζε και μας τραβούσε με το κινητό...
- Qatargate: Εύα Καϊλή - Φραντσέσκο Τζόρτζι - Ο Παντ...
- Πανδημία: Ο κορωνοϊός «κλείνει» τρία χρόνια και αφ...
- Πτώση F4-E Phantom II: «Μαύρη» μέρα για την Πολεμι...
- F-4E Phantom II: Ποιο είναι το μαχητικό που κατέπε...
- Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς έχει… νεύρα με την Αναλένα ...
- Έβρος: «Ξέχασα να πω… πέθανε και ένα κοριτσάκι και...
- Ανδραβίδα: Στο λιμάνι του Κατακόλου τα συντρίμμια ...
- Παίρνουν το σπίτι σε καρδιοπαθή με τρία παιδιά: «Μ...
- Eλλάδα - Ιαπωνία: 120 χρόνια deals με τάνκερ, αυτο...
- Τουρκία: «Φρένο» στις εξουσίες του προέδρου θα βάλ...
- Παραδόθηκε ο πατέρας του αστυνομικού που πυροβόλησ...
- Συρία: Επτά νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον...
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναυτιλία, τουρισμός και διεθν...
- Vangelis - Rachel's Song [Music Video]
- Audi Q7
- Καιρός: Χιόνια σε ημιορεινά και πτώση της θερμοκρα...
- Νέα Ζηλανδία: Τέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες
- Βόμβα από Τούρκο αναλυτή: «Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσ...
- Αχαΐα: Εργαστήριο διοχέτευε «μαϊμού» ρούχα στην αγορά
- Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ...
- Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ: Το τρίχρονο κορίτσι που γύρι...
- Εύα Καϊλή: «Πουθενά δεν λέει ότι έδωσε τη βαλίτσα ...
- Μικρασιατική Καταστροφή Πρίγκιπας Ανδρέας
- Επείγουσα έρευνα παρήγγειλε ο Ντογιάκος για επαφές...
- «Πρωταθλήτρια» των σέλφι αρκούδα στο Κολοράντο – Έ...
- Καϊλή: Την εμφανίζουν καθοδηγούμενη του Παντσέρι –...
- Ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ - Μπορ...
- Ουκρανία: Σάλος με τις χλιδάτες διακοπές της Γιούλ...
- «Βαβυλώνα» του παλιού Χόλιγουντ - Τα σκάνδαλα που ...
- Γκαουτάμ Αντάνι: Πώς ένας πρώην… οδηγός ασθενοφόρο...
- Μενίδι: Έκλεψαν καμπάνες βάρους 110 κιλών από εκκλ...
- DW: Γίνεται η Γερμανία εμπόλεμο μέρος στέλνοντας τ...
- Yπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία να λογοδοτήσει για...
- Αδόλφος Χίτλερ: Ήταν αναπόφευκτη η άνοδός του στην...
- Qatargate - Financial Times: «Inside woman» του Πα...
- Ο Νίκος Κούρκουλος είχε συλληφθεί για τεντιμποϊσμό...
- Χαβάη: Εικόνες μυστήριο στον ουρανό - Πώς εξηγήθηκ...
- «Θα ξεριζώσω το βαθύ κράτος» - Ο Τραμπ ξεκίνησε τη...
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεύτερη Άλωση η μετατροπή τ...
- ΗΠΑ: Τα 24 μυστικά προγράμματα της CIA - Από τα UF...
- Για 40 χλμ./ώρα δεν πήρε την ελβετική υπηκοότητα!
- «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο»: Απαγορεύτηκ...
- ΗΠΑ εξέδωσαν νέα προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρ...
- Philips ανακοίνωσε την κατάργηση 6.000 θέσεων εργα...
- 33χρονη κατήγγειλε διπλό βιασμό από τον σύζυγό της...
- Ο γιος του Τράγκα πούλησε 1.000.000 ευρώ τη βίλα σ...
- Australian Open: Γιατί ο Τσιτσιπάς «κατέκτησε» μία...
- Ερντογάν μεγαλώνει το ρήγμα με τη Δύση με νέο ξέσπ...
- Ιαπωνία: Δύο άνδρες που παρασύρθηκαν από χιονοστιβ...
- Πυροβολισμοί σε κατάστημα στο Μενίδι - Τρεις συλλή...
- Ο σταρ του ΥοuTube «ΜrBeast» βοήθησε 1.000 ασθενεί...
- Τροχαία: Πάνω από 20.000 παραβάσεις σε μια εβδομάδ...
- Μπαχτσελί: «Ψηφίστε μας γιατί κάναμε τζαμί την Αγί...
- Πακιστάν: Έκρηξη «ισοπέδωσε» τζαμί στην Πεσαβάρ
- Κυριάκος Μητσοτάκης - Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη...
- Τσιτσιπάς σε Τζόκοβιτς: Είσαι ο κορυφαίος που έχει...
- Μια αληθινή μαρτυρία από το Άουσβιτς: «Τρόμαξα από...
- Τουρκία: Ο Ερντογάν τραγουδάει εμβατήριο που τον π...
- Ιράν: Drones προκάλεσαν τις εκρήξεις σε στρατιωτικ...
- Αντιπηκτικές ενέσεις τέλος – Το πασίγνωστο χάπι πο...
- Αφγανιστάν: 166 νεκροί από το κύμα ψύχους
- Τουρκία προειδοποιεί τους πολίτες της για τον κίνδ...
- Ισραήλ στερεί δικαιώματα από «οικογένειες τρομοκρα...
- Τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικών στα γερμανικά σχολεία
- Qatar Gate - Καϊλή: «Έδωσε εντολή στον πατέρα της ...
- Ερντογάν: Η αντιπολίτευση ρίχνει λάσπη γιατί δεν μ...
- Qatar Gate: Έρευνα στο Μιλάνο για ξέπλυμα βρώμικου...
- Ισραήλ: Η απάντηση στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ θα...
- Βρετανία: Κρίση στην κυβέρνηση Σούνακ - «Καρατομήθ...
- Μητέρα δεν μπορεί να μπει στο σχολείο των γιων της...
- Νότια Κορέα: Στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά λάθος κοντ...
- Νέες αναφορές της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότη...
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου