Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

HumanRights360: Γιατί ομολόγησε η ΜΚΟ τα fake news για τους 38 μετανάστες στη νησίδα του Έβρου

 Σαν «βόμβα» έσκασε στους γνωρίζοντες το μεταναστευτικό η ανακοίνωση του ιδρυτή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης HumanRights360, Επαμεινώνδα Φαρμάκη, στην οποία αναγνώριζε πως εσφαλμένα υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα ότι η νησίδα στην οποία βρέθηκαν οι 38 μετανάστες του Έβρου τον περασμένο Αύγουστο.

Η ανακοίνωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία με ανακοινώσεις έσπευσε να τονίσει το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα είχε στηθεί μία σπέκουλα εις βάρος της Ελλάδας την ώρα που η Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενη την αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού τόνιζε πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας.



«Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση στην οποία στην συνέχεια γινόταν σαφές ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

O ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης. Πηγή φωτογραφίας: Facebook/Epaminondas Farmakis






Η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η HumanRights360 ήταν η οργάνωση η οποία είχε έρθει αρχικά σε επαφή με τους πρόσφυγες μετά την βίαιη προώθησή τους από την Τουρκία καταρτίζοντας λίστα με τα ονόματά τους την οποία και απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να επέμβει.







Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί δις ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού αλλά και πως βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Στο ένα tweet ο κ. Κατρούγκαλος δημοσίευε τη λίστα της HumanRights360 που κατατέθηκε στο Στρασβούργο ενώ σε δεύτερο έδειχνε χάρτη με τη νησίδα στον Έβρο επισημαίνοντας πως αυτή βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας και μάλιστα είναι καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο.

Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τα ονόματα των μεταναστών:





Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με την τοποθεσία της νησίδας:



Οι παραπάνω τοποθετήσεις και η αξιοποίησή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον την στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης πρόσφατα στη Βουλή ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό αποκάλυψε πως το παιδάκι το οποίο αναφερόταν ως νεκρό υπήρχε όντως στη λίστα που δημοσίευσε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά διεσώθη και βρίσκεται σώο και αβλαβές στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο όπου οδηγήθηκαν οι 38 μετά την περισυλλογή τους από τις ελληνικές αρχές μόλις αυτοί βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Οι αιτιάσεις περί νεκρού παιδιού ωστόσο είχαν καταγραφεί και σε ξένα media όπως το Spiegel και το Channel 4 τα οποία είχαν έρθει σε απευθείας επαφή με τους 38 μετανάστες είτε μόνα τους είτε με την αρωγή της ΜΚΟ HumanRights360.

Από το λογαριασμό twitter της Αγγλίδας δημοσιογράφου που ανέδειξε το θέμα στο Channel 4 Έτσι, μία αναφορά της ΜΚΟ στην ανακοίνωση-αναδίπλωση απέκτησε ενδιαφέρον αφού επισημαίνει ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Η HumanRights360 αναφέρεται στον δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος κατά δήλωσή του μπήκε στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, όπως έγραφε στις 27 Αυγούστου ως «μεταφραστής» μαζί με τη HumanRights360 αλλά τελικά δημοσίευσε ρεπορτάζ στο Der Spiegel χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει είτε λάβει άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.





Διαβάστε επίσης: Με μία σφραγίδα ο δημοσιογράφος του Spiegel επιβεβαίωσε πως συνάντησε ως μεταφραστής τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Δείτε αναρτήσεις του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη:

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ανακοίνωση αυτή της HumanRights360 έρχεται σε μία προσπάθεια κατευνασμού, καθώς όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουν κινηθεί όλες οι νομικές διαδικασίες εναντίον της καθώς παραβίασε τους τους όρους της συνεργασίας της με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα που δίνεται στις ΜΚΟ να εργάζονται μαζί στις δομές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου