Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το σκληρό της πρόσωπο απέναντι σε τέσσερις γυναίκες του Μπάκιγχαμ

Αν κανείς ανατρέξει σε δημοσιογραφικά κείμενα που προέβλεπαν τι θα γινόταν τη μέρα που η βασίλισσα Ελισάβετ θα πέθαινε τώρα που το μοιραίο συνέβη, όπως λόγου χάρη αυτό που είχε δημοσιεύσει το Politico μόλις πέρσι για το απόρρητο σχέδιο «Γέφυρα του Λονδίνου» ή εκείνο που είχε φιλοξενήσει ο «Guardian» ήδη από το 2017, θα βρεθεί μπροστά σε μία μάλλον ανατριχιαστική διαπίστωση. Τα πάντα αναφορικά με την ανακοίνωση του θανάτου της μονάρχη έγιναν κατ’ εικόνα και ομοίωση των άλλοτε μακάβριων δημοσιευμάτων.

Η πληγωμένη αδελφή. H άρνηση της Ελισάβετ να αποδεχτεί τον δεσμό της αδελφής της Μαργαρίτας με τον αξιωματικό της RAF Πίτερ Τάουνσεντ άνοιξε πληγές στις σχέσεις τους που δεν επουλώθηκαν ποτέ


Το Παλάτι εξέδωσε μια ξαφνική ανακοίνωση για ραγδαία επιδείνωση της υγείας της 96χρονης βασίλισσας, τα πρεσβύτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να σπεύδουν κοντά της και λίγες ώρες αργότερα -χρόνος ικανός για να ενημερωθεί η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και οι ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας- το BBC επιβεβαίωσε τον θάνατο της Ελισάβετ και μαζί το τέλος μιας εποχής. Δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος εάν η εκλιπούσα μονάρχης είχε επιλέξει τον μαυροντυμένο άνκορμαν Χιου Εντουαρντς για να ανακοινώσει στην οικουμένη το μοιραίο, όμως δεν είναι διόλου απίθανο να είχε προβλέψει ακόμα και αυτό.

Δείτε το βίντεο: Η πικρή αλήθεια για την σχέση της Βασίλισσας Ελισάβετ με την αδερφή της πριγκίπισα Μαργαρίτα










Η γυναίκα που ταυτίστηκε και στην πραγματικότητα όρισε την ετυμολογία της λέξης «βασίλισσα» (καμία άλλη δεν μπορεί να σου έρθει στον νου στο άκουσμα του τίτλου) χειριζόταν, συχνά χειραγωγώντας, την επικοινωνιακή έξωθεν καλή μαρτυρία της οικογένειας με μαεστρία που θα ζήλευε και ο πιο έμπειρος spin doctor. Πάντα ή μάλλον σχεδόν πάντα. Υπήρξαν κι εκείνες οι φορές που οι πράξεις και οι αποφάσεις της κρίθηκαν ως σκληρές, άτεγκτες, ακόμα και απάνθρωπες. Σε κάθε περίπτωση, αμφιλεγόμενες. Και οι περισσότερες είχαν να κάνουν με γυναίκες.

Δείτε το βίντεο: Οι σχέσεις της Βασίλισσας Ελισάβετ με την Νταϊάνα








Το 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε εκείνον που της υποδείκνυε η καρδιά της, κωφεύοντας στις φωνές που υπενθύμιζαν πως οι αδελφές του Φίλιππου ήταν παντρεμένες με Γερμανούς αριστοκράτες φίλα προσκείμενους στους ναζί και αγνοώντας όλους εκείνους που έβρισκαν τον αγαπημένο της πολύ Ελληνα, πολύ τραχύ και ακατέργαστο - όχι αρκετά Αγγλο τέλος πάντων. Για τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ’ ήταν ο «κατάλληλος για τη δουλειά», του συζύγου βασιλέα δηλαδή, τίτλο που βέβαια η Ελισάβετ δεν του απέδωσε ποτέ.

Οσο συναισθηματική υπήρξε με τη δική της επιλογή συντρόφου ζωής, άλλο τόσο αδυσώπητη στάθηκε απέναντι στον δεσμό της αδελφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον αξιωματικό της RAF Πίτερ Τάουνσεντ. Ή πιο σωστά επέλεξε να αποσοβήσει μια συνταγματική κρίση, θέτοντας το καθήκον της πάνω από τους δεσμούς αίματος. Η σχέση της Μαργαρίτας με τον Τάουνσεντ ξεκίνησε λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου το 1952. Και έγινε πια κοινό μυστικό την ημέρα της ενθρόνισης της Ελισάβετ στις 2 Ιουνίου του 1953, όταν έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός είδαν την πριγκίπισσα να αφαιρεί με στοργή ένα χνούδι από τη στολή του αξιωματικού. Οι φήμες και οι ψίθυροι για τον κρυφό δεσμό δεν κράτησαν πολύ, αφού ο Τάουνσεντ ζήτησε τη Μαργαρίτα σε γάμο λίγους μήνες αργότερα.



Το «αγκάθι» Νταϊάνα. H Nταϊάνα μπορεί να πληρούσε όλα τα κριτήρια, όμως η απροθυμία του Καρόλου ματαίωσε όλα όσα προσδοκούσε η Ελισάβετ. Οι σχέσεις τους ήταν κακές και η πριγκίπισσα έπληξε τη βασίλισσα και το γόητρό της ακόμη και μετά τον θάνατό της
Αν και στο ζύγι της βασίλισσας βάρυνε αρχικά η προσωπική ευτυχία της αδελφής της, τελικά η νεαρή και άπειρη βασίλισσα υποτάχθηκε στο θέλημα του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ και του συζύγου της. Θα ήταν ανήκουστο ένας ήδη διαζευγμένος άνδρας να παρεισφρήσει στη βασιλική οικογένεια. Επειτα από δύο χρόνια μιντιακού buzz και διαπραγματεύσεων, η Μαργαρίτα μέσω διαγγέλματός της στο ραδιόφωνο ανακοίνωσε το τέλος του δεσμού της, αφού πρώτα ο Τάουνσεντ είχε μετατεθεί εν μια νυκτί με τη μεθόδευση του Βρετανού πρωθυπουργού και της μονάρχη στις Βρυξέλλες. Το Στέμμα απαιτούσε θυσίες, ακόμα κι αν στον βωμό χρειαζόταν να τοποθετηθεί η αδελφική της σχέση, οι πληγές της οποίας στην πραγματικότητα δεν επουλώθηκαν ποτέ.

Επιχείρηση λίφτινγκ

Το 1968 η Ελισάβετ ήταν πια αρκετά ώριμη για να καταλαβαίνει πως έπρεπε να περάσει με νέο λούστρο την εικόνα της βασιλικής οικογένειας, η οποία για διάφορους λόγους -ανάμεσά τους και οι τρικυμιώδεις σχέσεις της μονάρχη με τον πρωθυπουργό των Εργατικών Χάρολντ Γουίλσον- ξεθώριαζε. Αν και με μισή καρδιά, η βασίλισσα αποδέχτηκε τη ρηξικέλευθη για την εποχή ιδέα του συζύγου της για ένα ντοκιμαντέρ του BBC που θα κατέγραφε την ιδιωτική ζωή των γαλαζοαίματων εντός και εκτός παλατιού. Το reality με πρωταγωνιστές τους Γουίνδσορ που διέψευσε πολλούς μύθους, όπως εκείνον που ήθελε τη βασίλισσα να μην κρατά ποτέ πάνω της χρήματα, αφού οι Βρετανοί την είδαν για πρώτη φορά να πληρώνει για ένα παγωτό, πέτυχε τον σκοπό του. Εξανθρώπισε και επανέφερε στην αληθινή ζωή μια οικογένεια πιο αποκομμένη από τον κόσμο κι από εκείνη του λανθιμικού «Κυνόδοντα».

Δείτε το βίντεο: Οι σχέσεις της Βασίλισσας Ελισάβετ με την Καμίλα





Η 90 λεπτών τηλεοπτική μαρτυρία προβλήθηκε για τελευταία φορά το 1977. Εκτοτε η τύχη της αγνοείται. Ή μάλλον βρίσκεται στα χέρια της βασιλικής οικογένειας, η οποία χάρη στη συμφωνία της Ελισάβετ κατέχει τα δικαιώματά της ως το 2086. Η απομυθοποίηση των Γουίνδσορ είχε δύο όψεις. Αλλά όταν η βασίλισσα το αντιλήφθηκε ήταν πλέον αργά. Αφού στη ζωή της φαμίλιας είχε ήδη προστεθεί ο αστάθμητος παράγοντας Νταϊάνα. Η λαίδη Σπένσερ είχε όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει η βασίλισσα για τον διάδοχό της. Εξωτική καλλονή, μυθική περιουσία, σκούφια που κρατούσε από ευγενικό σόι.

Νταϊάνα και Καμίλα περπατούν μαζί σε μια σπάνια φωτογραφία. Οι δύο γυναίκες της ζωής του Καρόλου προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στη βασίλισσα Ελισάβετ


Εκείνο που δεν μπορούσε να προβλέψει η μονάρχης ήταν ότι δεν θα εξήπτε το ερωτικό ενδιαφέρον του Κάρολου - ή ότι τέλος πάντων εκείνος θα το έχανε πολύ γρήγορα παλινδρομώντας στην πρώτη και παντοτινή αγάπη του, την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Παρότι ο γάμος μεταξύ του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας βρισκόταν στην πραγματικότητα σε νεκρική ακαμψία ήδη από το 1989, η Ελισάβετ αποφάσισε να αναλάβει δράση, δηλαδή να δώσει τη συγκατάθεσή της για το διαζύγιο ανάμεσα στους αποξενωμένους συζύγους έξι χρόνια αργότερα. Η χαρακτηριστική καθυστέρηση που επέδειξε μάλλον δικαίωσε όσους ισχυρίζονται ότι για το Στέμμα θα μπορούσε να είναι αποδεκτός ένας άστατος ερωτικά και συναισθηματικά διάδοχος. Οχι όμως ένας διαζευγμένος.

Η λαίδη Σπένσερ όχι μόνο δεν προστατεύτηκε από το Παλάτι, αλλά συχνά δόθηκε βορά στον φίλα προσκείμενο στη βασιλική οικογένεια -και συχνά σκανδαλοθηρικό- Τύπο. Σε αντίθεση βέβαια με όσα είχαν συμβεί 40 χρόνια νωρίτερα με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η Νταϊάνα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αποδομήσει το αφήγημα της Ελισάβετ, η οποία σφύριζε αδιάφορα. Βεβαίως, μετά τη συνέντευξη της λαίδης Σπένσερ στην εκπομπή «Panorama» του BBC, τον Νοέμβριο του 1995, και την ιστορική αποστροφή της, ότι στον γάμο της με τον Κάρολο υπήρχε συνωστισμός, η βασίλισσα συρόμενη από τις εξελίξεις ενέκρινε το διαζύγιο θεωρώντας πως μια μεγάλη κρίση στην έξωθεν καλή μαρτυρία της οικογένειας θα αποσοβούνταν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η «δικαιωμένη» Καμίλα. Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς έγινε αποδεκτή από τη βασίλισσα μετά από δεκαετίες απαξίωσης και αμφισβήτησης
Ομως η εξωστρεφής Νταϊάνα και το larger than life εκτόπισμά της εξακολούθησαν να αποτελούν μια πηγή -κακής, σύμφωνα με το σκεπτικό της βασίλισσας- δημοσιότητας για το Παλάτι. Ακόμη και ο θάνατος της Νταϊάνας στις 31 Αυγούστου του 1997 εξέθεσε κατά κάποιον τρόπο τη βασίλισσα, η οποία χρειάστηκε πέντε ημέρες -και την παρότρυνση του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ- για να απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό. Μάλιστα οι γραφειοκράτες του Παλατιού που προφανώς απηχούσαν την άποψη της μονάρχη θεωρούσαν ότι η κηδεία της Νταϊάνα θα έπρεπε να είναι ιδιωτική, άποψη που κατάφερε τότε να εξοργίσει ακόμα και τον Κάρολο.

Η συναισθηματική ευημερία του πρωτότοκου γιου της Ελισάβετ υπήρξε ένα ζήτημα σταθερά ψηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα της. Φυσικά, η σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς δεν ήταν μία ακόμα μέρα στο γραφείο για τη μονάρχη. Αλλωστε μιλάμε για μια γυναίκα που για χρόνια κηλιδώθηκε από τον Τύπο ως τρίτο πρόσωπο, παλλακίδα, αντροχωρίστρα, πέτρα του σκανδάλου και άλλους διόλου κολακευτικούς προσδιορισμούς. Η σιωπή του Παλατιού από πολλούς ερμηνεύτηκε -ή ίσως παρερμηνεύτηκε- ως ευλογία της Ελισάβετ στα αλγεινά σχόλια που ακολουθούσαν την Καμίλα, όπως τα σκυλιά Κόργκι τη βασίλισσα. Περασμένα ξεχασμένα. Ειδικά εφόσον η μονάρχης αποδείχτηκε τελικά εξόχως γενναιόδωρη με τη δούκισσα της Κορνουάλης.

Κακός χειρισμός με τη Μέγκαν. H αδυναμία της Ελισάβετ να αξιολογήσει σωστά την περίπτωση της Μέγκαν Μαρκλ στάθηκε αφορμή για τη διάρρηξη των σχέσεων του πρίγκιπα Χάρι με τη βασιλική οικογένεια
Επιθυμία

Στο μήνυμα για τα 70 χρόνια της από την άνοδό της στον θρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελισάβετ ξάφνιασε ακόμα και τον εαυτό της εκφράζοντας την επιθυμία της η Καμίλα να λάβει τον τίτλο της βασίλισσας συζύγου, όταν και όποτε ο Κάρολος τη διαδεχτεί. Και να που ήρθε η στιγμή να λάβει σάρκα και οστά η πιο φεμινιστική -αν όχι η μόνη- απόφαση στην 70χρονη βασιλεία της Ελισάβετ. Χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια από την επίσημη είσοδο της Καμίλα στη βασιλική οικογένεια ώστε να μη θεωρείται ξένο σώμα ή, ακόμα περισσότερο, μίασμα.

Δείτε το βίντεο: Η περίπλοκη σχέση της Βασίλισσας Ελισάβετ με την Μέγκαν Μάρκλ








Ο χρόνος, από την άλλη, φαίνεται πως δεν ήταν με το μέρος της Μέγκαν Μαρκλ, τους αναθεωρητικούς κραδασμούς της οποίας δεν κατάφερε να απορροφήσει η πολύπειρη αλλά υπέργηρη μονάρχης. Ισως το Megxit κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως το μεγαλύτερο σφάλμα στη βασιλεία της Ελισάβετ. Οχι γιατί έγινε τελικά, αλλά γιατί οι σχέσεις του Χάρι και της Μέγκαν με τη γραφειοκρατία του Παλατιού αφέθηκαν να φτάσουν σε αυτό το οριακό σημείο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πρόσφερε καταφύγιο στον γιο της πρίγκιπα Αντριου, μετά το σκάνδαλο της εμπλοκής του με το παιδοφιλικό δίκτυο του Τζέφρι Επστιν
Αν μάλιστα πιστέψει κανείς την Αμερικανίδα ηθοποιό που δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό «New York», ότι η ίδια και ο Χάρι είχαν ζητήσει να εργαστούν ως μέλη της βασιλικής οικογένειας σε κάποια άλλη χώρα της Κοινοπολιτείας, μακριά από τη Μεγάλη Βρετανία και τον μιντιακό μεγεθυντικό φακό, αλλά η βασίλισσα αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της, τότε η Ελισάβετ φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια είχε απολέσει την παλιά της ικανότητα να εμφανίζεται ως ο από μηχανής θεός, να εκτονώνει και να αποφορτίζει οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μπορεί να μη χρεώνεται στην αείμνηστη βασίλισσα η περίφημη πια φράση περί «μαύρου πρίγκιπα», όμως, παρότι πάντα μεθοδική και διορατική, στην περίπτωση της Μαρκλ βρέθηκε ασυγχρόνιστη με την εποχή.

Ο Χάρι και η Μέγκαν οδηγήθηκαν, σύμφωνα με την εκδοχή τους, στην έξοδο από το Παλάτι, την ώρα που ο πρίγκιπας Αντριου, εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του παιδοφιλικού δικτύου του Τζέφρι Επστιν, έβρισκε εκεί ένα απάνεμο απάγκιο, έστω και απογυμνωμένος από τα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου