Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Μητροπολίτης Κιέβου στη Θάσο - Μίλησε στα ελληνικά και εξέφρασε τη χαρά του που είναι στην Ελλάδα

 Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος από τη Θάσο, όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στον πρώτο εορτασμό της «Σύναξης των εν Θάσω Αγίων» μιλώντας στα ελληνικά εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη του προς τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο για την πρόσκληση που του απηύθυνε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επίσημη πρόσκλησή σας ήρθε στα χέρια μας στις αρχές Μαρτίου σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές, τότε που ο Ρώσος τύραννος έστελνε τα στρατεύματά του για να καταστρέψει τη χώρα μας και να κυριεύσει το Κίεβο. Τις μέρες που διάβαζα την πρόσκλησή σας οι σειρήνες που ηχούσαν μας θύμιζαν ότι έπρεπε να προστατευτούμε από τις ρωσικές βόμβες. Διάβαζα την πρόσκληση σας χωρίς να ξέρουμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί την επόμενη στιγμή, την επόμενη μέρα».

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, αναφερόμενος στον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε: «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για εμένα που ξαναπάτησα το πόδι μου στην ελληνική γη, γιατί από την εποχή των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν πάντα στην καρδιά μου. Αλλά για πρώτη φορά, αυτή η ευλογημένη γη συναντά τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας-την Τοπική Εκκλησία, η οποία, χάρη στη θυσιαστική υπηρεσία της Αγιότητάς σας, μετά από πολλά βάσανα στο παρελθόν, έλαβε από τα χέρια σας τον Τόμο για την αυτοκεφαλία και πλέον έχει τη θέση της στο Δίπτυχο ως αυτοκέφαλη Αδελφή Εκκλησία».



Επίσης, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ίδιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας «για την αγάπη τους και τη στήριξή τους προς την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας». Και τόνισε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας ως μεγαλύτερος αδελφός βαστάει τα βάρη και προσφέρει τη βοήθεια της προς ένα μικρότερο αδελφό». Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την πρόσκληση να συλλειτουργήσουν στην Θάσο αλλά και για τη συνεχή και αδιάκοπη βοήθεια και στήριξη που προσφέρει προς την Εκκλησία της Ουκρανίας μετά τον τόμο Αυτοκεφαλίας που τους παραχώρησε.

Και απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: «Πριν από ένα χρόνο μας φιλοξενήσατε στο πατρογονικό σας σπίτι, στο νησί Ίμβρου, που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από εδώ. Και είχαμε την τύχη να σας καλωσορίσουμε στην πρωτεύουσά μας, το Κίεβο. Τώρα, με τον ευαγγελισμό σας και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας, μαζευόμαστε ξανά για προσευχή και αδελφική επικοινωνία. Η καρδια μαση χαίρεται και λέει σταμή με τον προφήτη και βασιλέα Δαυίδ: «Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἢ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοκεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;» (Ψαλμ. 132:1). Είθε αυτή η ειρήνη και η ευλογημένη συμφωνία να εξαπλωθεί περαιτέρω σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ένας κατακλυσμός αναστατώνει τη θάλασσα και ρίχνει μεγάλα κύματα στο πλοίο, αλλά ένας έμπειρος καπετάνιος το οδηγεί σε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος. Κι έτσι, άγιε Πάτερ, οδήγησε το πλοίο της Ορθοδοξίας.Πολλά πράγματα μπορούν και πρέπει να ειπωθούν σε μια τόσο ιδιαίτερη και ιστορική στιγμή, αλλά η κοινή μας προσευχή και προσευχή, η αδελφική μας κοινωνία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πει περισσότερες από χίλιες λέξεις. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την αγάπη του Χριστού που υπάρχει ανάμεσά μας με τα λόγια μας, αλλά ακόμα περισσότερο, ας μαρτυρήσουμε με τις πράξεις μας».




Θυμίζουμε ότι στη Θάσο βρίσκονται από χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στεφάνου και του Δημάρχου του νησιού Λευτέρη Κυριακίδη, προκειμένου να συμμετάσχουν στον πρώτο εορτασμό της «Σύναξης των εν Θάσω Αγίων» και να υποδεχθούν την ιερά εικόνα τους που αγιογραφήθηκε για το σκοπό αυτό.

Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή στο λιμάνι του νησιού τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας, όπου ο Μητροπολίτης Στέφανος προσφώνησε και καλωσόρισε τους Προκαθημένους και εξέφρασε την εγκάρδια χαρά του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας για την παρουσία τους στο νησί και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκχριστιανισμό των Ρως στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. όταν ο πατριάρχης Φώτιος απέστειλε στο Κίεβο τους πρώτους αποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να βαφτίσουν τους πρώτους χριστιανούς εκεί. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έκανε λόγο για ενότητα και συμπόρευση μέσα στην Εκκλησία, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή των αγίων στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας και των πιστών, σημειώνοντας ότι στα σαράντα χρόνια της πατριαρχίας του ανακηρύχθηκαν πολλοί άγιοι και όσιοι πληροφορώντας όλους ότι το Πνεύμα είναι διαρκώς παρόν και «αγιάζει τα μέλη της εκκλησίας και τον κόσμο όλον».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Απόστολου των Εθνών Παύλου στη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο ξεκινώντας από την πόλη των Φιλίππων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και στην παρουσία του μητροπολίτη Κιέβου σημειώνοντας: «Ποιος δε θα ζήλευε ανά τον κόσμο μια τέτοια σύναξη όπου προΐσταται ο πατριάρχης του γένους, οι άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού». Υπογράμμισε ακόμη ότι οι εποχές που διανύει η πατρίδα μας και οι Έλληνες είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το φρόνημα «και το φρόνημα δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται αλλά γεννιέται μέσα μας, μέσα στον κάθε άνθρωπο». Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που στέλνει προς όλο τον ορθόδοξο κόσμο η κοινή παρουσία στη Θάσο του ιδίου, του Οικουμενικού πατριάρχη και του μητροπολίτη Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου