Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ενεργειακή κρίση: Με... μπλακ άουτ κινδυνεύουν σχολεία, νοσοκομεία, και επιχειρήσεις στη Βρετανία

 Αναγκασμένοι να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι οι Βρετανοί τον φετινό χειμώνα, αν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν μπλακ άουτ σε σχολεία, νοσοκομεία, παμπς, επιχειρήσεις, σε δρόμους αλλά και στις κατοικίες τους. Σύμφωνα με την Κάθριν Πόρτερ, ειδική σύμβουλο Ενέργειας από την εταιρεία Watt - Logic, η οποία μίλησε στη Daily Mail, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση για τα 66 εκατ. Βρετανούς πολίτες, παρά να περιορίσουν την χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κρίση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Λιζ Τρας, που κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, πως δεν θα χρειαστούν περικοπές στην χρήση της ενέργειας, η Πόρτερ δήλωσε: «Θα πρέπει να ευχόμαστε να έχουμε έναν ζεστό χειμώνα με αέρα. Δεν θα είναι υποχρεωτικό, θα ζητηθεί από τους πολίτες να κάνουν μια μικρή θυσία, ώστε να αποφύγουν τα μπλακ άουτ». Σύμφωνα με την Πόρτερ, οι Βρετανοί τον φετινό χειμώνα θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών - πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και φούρνων - τις ώρες αιχμής, από τις 2 μμ μέχρι τις 8 μμ ενώ συνιστάται στους πολίτες η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων να αποφεύγεται νωρίτερα από τις 9 το βράδυ.



Αλλά οι θυσίες των Βρετανών δεν τελειώνουν εδώ καθώς θα κληθούν να αλλάξουν και την ώρα του φαγητού. Οι οικογενειακές συναθροίσεις γύρω από το τραπέζι για δείπνο τις καθημερινές στις 6 το απόγευμα και τις Κυριακές στις 5 μμ θα αλλάξουν ώρα ελέω ενεργειακής κρίσης και οι Βρετανοί ή θα πρέπει να τρώνε βραδινό - που είναι, συνήθως, το κύριο γεύμα τους - μετά τις 8 μμ ή να αρκεστούν σε κρύα πιάτα και στα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας.

Τρεις μέρες την εβδομάδα η φοίτηση στα σχολεία και μείωση των σχολικών αιθουσών για εξοικονόμηση θέρμανσης

Η κρίση στην Ενέργεια δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στη Βρετανία. Ήδη, οι υπεύθυνοι καλούν για περικοπές προσωπικού, περισσότερες ώρες αναμονής για τους ασθενείς ενώ σύμφωνα με οδηγία του NHS, οι εργαζόμενοι θα φροντίζουν να κλείνουν τα μηχανήματα και τα φώτα νωρίτερα αλλά και να ελέγχουν την ρύθμιση θερμοκρασίας στις αίθουσες των νοσοκομείων και στα χειρουργεία. Όσο για τα σχολεία, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τριήμερη φοίτηση την εβδομάδα και περιορισμό των αιθουσών, ώστε να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας στην θέρμανση.




Οι οίκοι φιλοξενίας ηλικιωμένων στη Βρετανία καλούνται, επίσης, να κάνουν τις δικές τους «θυσίες» στο «βωμό» της ενεργειακής κρίσης. Έτσι, συνιστάται ο περιορισμός των επιλογών στα μενού, λιγότερη χρήση των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων και περιορισμός της ψυχαγωγίας και των εξόδων εκτός του ιδρύματος για τους ηλικιωμένους και ανήμπορους τροφίμους. Όσο για τις παμπ, τον παραδοσιακό χώρο ψυχαγωγίας του μέσου Βρετανού πολίτη, ήδη, από την περασμένη εβδομάδα έχει γίνει γνωστό πως λόγω των αυξημένων λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο, θα κλείνουν στις 9 μμ ενώ θα δέχονται παραγγελίες μέχρι τις 8.30 μμ. Αλλά οι περιορισμοί δεν σταματούν εδώ αφού οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποφασίσει να μην λειτουργούν τα βράδια τους κήπους και άλλους εξωτερικούς χώρους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια αλλά και να μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Τα τοπικά συμβούλια σε πόλεις της Βρετανίας κατά πάσα πιθανότητα θα μιμηθούν τους συναδέλφους τους στη Γερμανία, όπου έχει ανακοινωθεί η μείωση του φωτισμού στους δρόμους, των φωτεινών σηματοδοτών σε μη πολυσύχναστα σημεία, η μη φωταγώγηση των μνημείων ενώ στα δημόσια κτήρια κλείνει πλέον το ζεστό νερό και η θέρμανση. Στη Βρετανία οι δημόσιες πισίνες μελετούν να μειώσουν την θερμοκρασία του νερού, ώστε να περιορίσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.



Η Κάθριν Πόρτερ δήλωσε στη Daily Mail πως θεωρεί ότι οι Αρχές στη Βρετανία αναμένεται να συστήσουν στους Βρετανούς καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει ήδη γίνει στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, αλλά τόνισε πως οι Βρετανοί «δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να ετοιμάζουν ζεστά γεύματα αν έχουν μικρά παιδιά ή ευάλωτα άτομα στο σπίτι». «Είναι πιθανό να έχουμε κάτι παρόμοιο κι εδώ (όπως στις ΗΠΑ),τον φετινό χειμώνα. Νομίζω πως θα πρόκειται περισσότερο για έκκληση ή αίτημα προς τους πολίτες να παίρνουν το βραδινό τους νωρίτερα ή αργότερα ή να αποφεύγουν την χρήση μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, όπως τα πλυντήρια ρούχων τις ώρες αιχμής. Νομίζω πως αυτό θα είναι προαιρετικό παρά υποχρεωτικό», δήλωσε η Βρετανίδα σύμβουλος για την Ενέργεια.

Η ίδια, μίλησε και για την αιολική ενέργεια λέγοντας: «Είχαμε αρκετά χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη τον χειμώνα, οπότε, αν έχουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες τον χειμώνα, το σύστημά μας θα σφίξει πολύ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου