Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Έλενα Μαυρογονάτου: Η Ελληνίδα banker του Μπάκιγχαμ

 Δεν είναι μια οποιαδήποτε English banker, αλλά η Ελληνίδα που υπήρξε στέλεχος στην Coutts, στην τράπεζα που διαχειρίζεται το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της Βασίλισσας Ελισάβετ
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας είναι μια από τις πλούσιες οικογένειες στον κόσμο, με περιουσία που περιλαμβάνει από ράβδους χρυσού και μετοχές σε μεγάλες επιχειρήσεις, μέχρι ακίνητα και καταθέσεις δισ. σε αγγλικές λίρες.

Στην οδό Strand, αριθμός 440, πορτιέρηδες που φορούν σκουρόχρωμα φράκα και κάτασπρα γάντια, καλωσορίζουν τους businessmen και τους διεθνούς κύρους πελάτες, μεταξύ αυτών και celebrities που καταφθάνουν για να διεκπεραιώσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές.

Η Coutts δεν είναι μια οποιαδήποτε αγγλική τράπεζα.

Είναι η παραδοσιακή και ιστορική τράπεζα της βρετανικής υψηλής κοινωνίας, καθώς δέχεται πελάτες με κεφάλαιο της τάξης του ενός εκατομμυρίου αγγλικών λιρών και άνω.








«Το να έχεις στα χέρια σου μπλοκ επιταγών από την Coutts είναι από μόνο του credit» σχολιάζουν οι γνωρίζοντες. «Δεν είναι μόνο πειστήριο οικονομικής ισχύος -μιαs και δέχονται πελάτες με υψηλά διαθέσιμα -όσο απόδειξη φινέτσας και διακριτικότητας, στοιχεία που διέπουν τις πελατειακές σχέσεις, βασισμένες σε μια μακροχρόνια τραπεζική παράδοση και ιστορία. Άλλωστε είναι γνωστή και ως «The Queen’s Bank», η τράπεζα δηλαδή της Βασίλισσας της Αγγλίας.











Η Ελισάβετ περνούσε το κατώφλι της για να συνομιλήσει ή και να γευματίσει με τον Πρόεδρό της, ενώ η Coutts έχει εφοδιάσει με μηχάνημα ΑΤΜ και το Μπάκιγχαμ Πάλας!».








Η διεθνής Ελληνίδα, Eλενα Μαυρογονάτου, υπήρξε επί τέσσερα χρόνια ένα από τα στελέχη της. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και μετέβη για μεταπτυχιακά στη Νέα Υόρκη αρχίζοντας την καριέρα της από τη Morgan Stanley. Έχοντας εργαστεί στα μεγάλα διεθνή τραπεζικά κέντρα Νέα Υόρκη, Ελβετία και Λονδίνο, μυήθηκε για τα καλά στη φιλοσοφία του private banking των διεθνών πελατών. Eχει διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες τράπεζες όπως η Merrill Lynch και η Βarclays, ενώ εργάστηκε στα κεντρικά γραφεία της Coutts.

«To τραπεζικό απόρρητο και η εμπιστευτική διαχείριση των πελατών μας τηρείται πιστά» αναφέρει η κυρία Μαυρογονάτου. «Η τεράστια σημασία που δίνει η τράπεζα στις προσωπικές- διαχρονικές σχέσεις των πελατών της οι οποίοι την εμπιστεύονται από γενιά σε γενιά, είναι από τις μεγάλες αξίες και αρχές της. Η Coutts υποστηρίζει σημαντικές δραστηριότητες στον χώρο της φιλανθρωπίας, της τέχνης και της μόδας, οπότε έχει κανείς την ευκαιρία να συνδιαλλαγεί με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους», απαντά λακωνικά».













Η σχέση της Coutts με την αγγλική βασιλική οικογένεια «είναι μια παράδοση χρόνων

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό αρχείο της τράπεζας, το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κάποιος, όταν το 1760 ο Βασιλιάς Γεώργιος ΙΙΙ ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο -λόγω της μακράς φιλίας του με τον Τhomas Coutts, αλλά και της άμεμπτης φήμης της τράπεζας- ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της βασιλικής οικογένειας στην Coutts. Είναι γνωστό ότι για χρόνια ολόκληρα η βασιλική άμαξα ερχόταν στην τράπεζα, μια φορά τον μήνα, για να προμηθευτεί τα απαραίτητα χαρτιά που επρόκειτο να μελετηθούν στο παλάτι από ανθρώπους του ανάλογου τμήματος.

Για περισσότερο από τρεις αιώνες η τράπεζα έχει πελάτες που διαμόρφωσαν ιστορία, πολιτισμό και όρισαν κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τέτοιες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ήταν ο Karol Dickens, ο Chopin, ο Berlioz καθώς και απόγονοι της Γαλλικής Επανάστασης σαν τον Louis Philippe, γνωστό και ως Δούκα της Ορλεάνης», παραδέχεται στο Lemon Social Eye η Ελενα Μαυρογονάτου.








Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Βασίλισσα έφτανε στα γραφεία της Coutts για να ενημερωθεί για το πώς πάει το χαρτοφυλάκιό της ή πάλι η βασιλική άμαξα κατευθυνόταν στο Μπάκιγχαμ Πάλας πλημμυρισμένη από φακέλους προκειμένου να πληροφορηθεί η Βρετανίδα Βασίλισσα πώς πάνε οι επενδύσεις της.

«Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και σημερινός Βασιλιάς Κάρολος, είναι ευγενής, ευχάριστος και πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος.

Θαυμάζω την απλότητά του. Είναι εξάλλου ενημερωμένος για όλα τα θέματα. Δεν θα ξεχάσω που σε κάποια από τις συναντήσεις μας με ρώτησε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα»

Ρωτώ αν είναι αλήθεια ότι η Coutts διαθέτει παράρτημα στο Εton College.

«Είναι το πρώτο σημείο που η τράπεζα είχε παρουσία εκτός Λονδίνου. Όταν εκεί φοιτούν παιδιά της βρετανικής αριστοκρατίας είναι μάλλον αναμενόμενο. Το Εton είναι το σχολείο της υψηλής τάξης αλλά και των δυνατών μυαλών. Έχουν αποφοιτήσει βασιλείς, οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρη, ακαδημαϊκοί αλλά και άνθρωποι που έπαιξαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου, όπως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου