Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Η αρχή της Ινδίκτου και τα ανοιχτά μέτωπα της Εκκλησίας

Εκατό Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου από όλο τον κόσμο σε Σύναξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης για τη σημερινή γιορτή της Ινδίκτου - Οικουμενικός Πατριάρχης: Αστοχο να χαρακτηρίζεται η πανδημία πεδίο σύγκρουσης πίστης και επιστήμης - Χειροθετήθηκε Άρχων Οφφικιάλιος ο Σωτήρης Τσιόδρας Η σημερινή γιορτή της Ινδίκτου που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους βρίσκει περισσότερους από 100 Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ιεράρχες έχουν συρρεύσει για την τριήμερη Σύναξη σήμερα 1η Σεπτεμβρίου ημέρα της Ινδίκτου, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την έναρξη του νέου έτους και στο πλαίσιο των 30 χρόνων που συμπληρώνονται το 2021 από την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο. Θέμα της Σύναξης, που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και η στάση της Εκκλησίας απέναντι στο ζήτημα, ενώ η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην προσευχή υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.



Οι Ιεράρχες θα υπογράψουν στον Κώδικα της νέα Ινδιοκτιώνος, όπου αναγράφεται το μήνυμα που υπογράφει αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης προκειμένου στη συνέχεια να το συνυπογράψουν οι Ιεράρχες. Στη Σύναξη μετέχουν όλοι οι εν ενεργεία Αρχιερείς του Θρόνου, Μητροπολίτες Επίσκοποι και βοηθοί Επίσκοποι, από όλο τον κόσμο, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναμένεται να αναφερθεί στα πεπραγμένα της τριετίας αλλά και να εστιάσει και στις νέες στοχεύσεις αλλά και στην πανδημία, για την οποία στην χθεσινή του ομιλία χειροθέτησης σε «Αρχων Οφφικιάλιο» του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι είναι όλως άστοχο να χαρακτηρίζεται η πανδημία πεδίο σύγκρουσης πίστης και επιστήμη, καθώς δεν είναι αντίπαλοι αλλά συνεργάτες στην διακονία του ανθρώπου. Και τόνισε ότι δεν η άρνηση της χρήσης μάσκας και η απόρριψη του εμβολίου ένδειξη ζώσης πίστης στον Χριστό αλλά μάλλον αγνωμοσύνη για το πολύτιμο δώρο της ζωής το οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε.




Η χειροθέτηση με το ειδικό παράσημο έγινε χθες, παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.



Ο κ. Τσιόδρας μίλησε συγκινημένος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντάς του ότι είναι σύμβολο της καθολικής ενότητας και της ομόνοιας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση την οποία πρέπει να έχουν η εκκλησία και η επιστήμη. «Η επιστήμη ταυτίζεται εξ ορισμού με τη συνετή και συνεχή αναζήτηση της αλήθειας, η οποία φρονώ ότι είναι ο σκοπός της ζωής μας. Στην αναζήτηση αυτή είναι συνοδοιπόρος και η εκκλησία μας» είπε.

Το δεύτερο θέμα της Σύναξης αφορά στην εξαγγελία του Ευαγγελίου στον 21ο αιώνα, το μήνυμα δηλαδή του Ευαγγελίου και πώς μεταφέρεται στις ημέρες μας. Οι εργασίες που θα ολοκληρωθούν στις 3 Σεπτεμβρίου έχουν ως αντικείμενο θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την κοινωνική ζωή και έχουν άμεση επίδραση στη ζωή του ποιμνίου. Η Σύναξη πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης και όχι στις Ι. Ναό της Αγίας Τριάδας, όπως συνήθως, προκειμένου να μην υπάρξει συγχρωτισμός λόγω του ιού.

Παραιτήσεις «έκπληξη» - Στον «αέρα» η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας

Με τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο, όπου πρόκειται να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα της Εκκλησίας να βρίσκεται στον «αέρα» λόγω κορωνοϊού, η τελευταία Σύνοδος της ΔΙΣ επεφύλασσε εκπλήξεις για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο της ηγεσίας της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στα μέλη ένα κείμενο παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας, ο οποίος ωστόσο διέψευσε το περιεχόμενο κα αμφισβήτησε την υπογραφή του με το θέμα να σταματά εκεί ύστερα από επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Θήρας. Ωστόσο το θέμα της πανδημίας εξακολουθεί να κυριαρχεί με το ζήτημα του εμβολιασμού να βρίσκεται στην πρώτη θέση της επικαιρότητας.



Το τελευταίο τραγελαφικό επεισόδιο με τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο να κραδαίνει ένα ψεκαστήρι εντός του Ιερού Ναού Αιγιαλείας λέγοντας ότι αυτό είναι το φάρμακο για τον κορωνοϊο αποκαλύπτει την σκοτεινή πλευρά μερίδας στελεχών της Εκκλησίας που επιμένουν αντιεμβολιαστικά, τη στιγμή που ο χώρος της Ιεροσύνης μετρά και αυτός αρκετά θύματα του φονικού ιού. Με επικεφαλής τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Δημητριάδος Ιγνάτιος έχουν ταχθεί με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ του εμβολιασμού των πιστών τονίζοντας ότι πρόκειται για σωτήριο όπλο της επιστήμης το οποίο παράλληλα αποτελεί μία πράξη ανθρωπιάς και κίνηση αγάπης προς τον πλησίον.

Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί την Εκκλησία αφορά στα ατακτοποίητα ακίνητα της Εκκλησίας καθώς επίσης το θέμα των λεγόμενων Σταυροπηγιακών μονών του Πατριαρχείου.

Στην εκκλησία μπορούν να δηλώνουν εξάλλου ικανοποιημένοι από την παραμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό καθώς οι Ιεράρχες θεωρούν ότι έτσι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουν αναπτύξει με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ότι αποφεύχθηκαν πιθανές τριβές που ενδεχομένως θα μπορούσε να επιφέρει μία νέα ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία είτε δεν θα γνώριζε επαρκώς τα εκκλησιαστικά θέματα είτε θα είχε διαφορετικές απόψεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας.

Εξάλλου ο επικείμενος καθορισμός με την νέα ΚΥΑ των μέτρων προστασίας από τον κορωνοιό που θα περιλαμβάνει και τους Ιερού Ναούς ενδέχεται να επιφέρει μεταβολές καθώς διατυπώνεται το αίτημα να βελτιωθεί η αναλογία αριθμού πιστών από 1/25 σε 1/15. Κομβικό σημείο στη ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει ωστόσο ο εμβολιασμός ή μη των πιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου