Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Σκέρτσος: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αξιοποίηση του freedom pass ενάμιση μήνα από την ενεργοποίησή του

 Σχεδόν 8 στους 10 νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν την ψηφιακή χρεωστική κάρτα των 150 ευρώ - Δείτε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος Περισσότεροι από 308.000 νέοι έχουν κάνει χρήση του freedom pass, της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας των 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό που απευθύνεται στους εμβολιασμένους ηλικίας 18 έως 25 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που ανάρτησε στο Facebook ο κ. Σκέρτσος, «σχεδόν 8 στους 10 νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν, το 75% για την ακρίβεια, αξιολόγησαν θετικά την ενθάρρυνση και επιβράβευση της Πολιτείας υπέρ του εμβολιασμού και αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους παρείχε το κράτος».

Το freedom pass όχι μόνο «επιτάχυνε τον εμβολιασμό, που αποτελούσε ζητούμενο, εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν» αλλά και στήριξε «την οικονομία του τουρισμού και του πολιτισμού που χτυπήθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».




Ήδη 33,7 εκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από τους δικαιούχους της κάρτας στις ακόλουθες δραστηριότητες:



Διαμονή 30%
Τουριστικά γραφεία 19,5%
Μεταφορές 38%
Πολιτισμός 3%
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

«Στις 28/6 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση του freedom pass, μιας ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό, σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

Χάρη στις αρχές του evidence-based policy making που προσπαθούμε να τηρούμε στη χάραξη και υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών, έχουμε σήμερα στη διάθεση μας τα δεδομένα για να αξιολογήσουμε τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μας λένε τα στοιχεία δυο μήνες μετά την εξαγγελία του μέτρου και ενάμιση μήνα από την ενεργοποίησή του.

Στις 27/6 οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Στις 23/8 οι νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού είναι περίπου 410.000 ή 43% του ηλικιακού τους γκρουπ.

Από αυτούς οι 308.603, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που μας παρέχουν η Viva και η Alpha bank, έχουν κάνει χρήση του freedom pass.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σχεδόν 8 στους 10 νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν, το 75% για την ακρίβεια, αξιολόγησαν θετικά την ενθάρρυνση και επιβράβευση της Πολιτείας υπέρ του εμβολιασμού και αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους παρείχε το κράτος.

Το ποσοστό είναι υψηλό και αποδεικνύει ότι όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν κατά του μέτρου, κυρίως με ηθικολογικού τύπου επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς αλλά σίγουρα χωρίς στοιχεία, μιλούσαν στην πραγματικότητα για τον εαυτό τους και όχι για τους ίδιους τους νέους.

Το πόσο έχει επηρεάσει το freedom pass την τελική απόφαση ενός νέου να εμβολιαστεί είναι κάτι που δύσκολα θα μάθουμε. Δύσκολα ,πάντως ,μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι χωρίς αυτό τα σημερινά ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό των 18-25 θα ήταν υψηλότερα, πιθανότατα θα ήταν μάλλον χαμηλότερα χωρίς αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι επιτάχυνε τον εμβολιασμό, που αποτελούσε ζητούμενο, εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση της κάρτας από τους ίδιους τους δικαιούχους δείχνει ότι πρόκειται για μια πετυχημένη πιλοτική εφαρμογή που ανοίγει το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες πολιτικές στο μέλλον.

Ήδη 33,7 εκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από τους δικαιούχους της κάρτας στις ακόλουθες δραστηριότητες, στηρίζοντας επιπρόσθετα την οικονομία του τουρισμού και του πολιτισμού που χτυπήθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

Διαμονή 30%
Τουριστικά γραφεία 19,5%
38% μεταφορές
3% πολιτισμός

Το σημαντικότερο, όμως, εντέλει είναι ότι το 43% αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι σήμερα πιο ασφαλές έναντι της μετάλλαξης Δ συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο στόχο της συλλογικής ανοσίας.

Το freedom pass παραμένει διαθέσιμο για όλες τις νέες και τους νέους αυτής της ομάδας έως το τέλος του έτους και όποιος επιθυμεί να το αποκτήσει μπορεί να το κάνει εδώ:

https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/freedom-pass»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου