Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Εγκατέλειψε την χώρα η μόνη γυναίκα που πήρε συνέντευξη από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν

 Την έξοδο από την χώρα της επέλεξε η δημοσιογράφος η οποία πήρε συνέντευξη από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν ακριβώς μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης στο Αφγανιστάν, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης ανησυχίας για το μέλλον των γυναικών υπό το νέο καθεστώς.
Η Beheshta Arghan του Tolo News, το μοναδικό διεθνές κανάλι του Αφγανιστάν, πήρε συνέντευξη από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Mawlawi Abdullhaq Hemad στις 17 Αυγούστου και τον επέκρινε για τις ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ και την κατάρρευση της κυβέρνησης Ashraf Ghani.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε ζωντανά στο κανάλι και προκάλεσε σάλο καθώς η δημοσιογράφος ήταν η μόνη Αφγανή που πήρε συνέντευξη από έναν από τους μαχητές των Ταλιμπάν. Δύο ημέρες αργότερα, πήρε επίσης συνέντευξη από τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, την ακτιβίστρια που επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας των Ταλιμπάν, σε αυτό που το Tolo περιέγραψε ως την πρώτη και μόνη συνέντευξη της Γιουσαφζάι σε αφγανικό μέσο.

Δείτε βίντεο:








Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η 24χρονη δημοσιογράφος έχει πλέον εγκαταλείψει τη χώρα, όπως αναφέρει το CNN, επειδή ένιωθε ότι ήταν επικίνδυνο για αυτήν να συνεχίσει να ζει στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε με πτήση του Κατάρ την Τρίτη μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς της.

Την Κυριακή, ο παρουσιαστής του CNN, Μπράιαν Πάτρικ Στέλτερ, παρουσίασε την ιστορία της κας Αργκάν στην εκπομπή του «Αξιόπιστες πηγές», όπου μοιράστηκε όσα είχε να πει για την αποχώρηση από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. «Έφυγα γιατί, όπως εκατομμύρια άνθρωποι, φοβάμαι τους Ταλιμπάν», είπε. Η κ. Arghan είπε ότι έκανε το βήμα να θέσει σκληρές ερωτήσεις στους Ταλιμπάν επειδή κάποιος έπρεπε. «Είναι τόσο δύσκολο, αλλά το έκανα για Αφγανές γυναίκες», ανέφερε στο CNN. «Είπα στον εαυτό μου, «ένας από εμάς πρέπει να ξεκινήσει», είπε.



Η κα Arghan είπε στο CNN: «Αν οι Ταλιμπάν κάνουν αυτό που είπαν, αυτό που υποσχέθηκαν και η κατάσταση γίνει καλύτερη και ξέρω ότι είμαι ασφαλής και δεν υπάρχει απειλή για μένα, θα επιστρέψω στη χώρα μου και θα εργαστώ για χώρα μου», σημείωσε.

Παράλληλα, σημειώνεται πως το Tolo καλείται πλέον να αντιμετωπίσει ζητήματα ορθής λειτουργίας καθώς όπως τονίζει στο CNN ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού, Saad Mohseni, οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους, γνωστούς ρεπόρτερ του δικτύου, έχουν εγκαταλείψει την χώρα. «Είναι για εμάς μία διπλή πρόκληση, από την μία να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δημοσιογράφων που αποχώρησαν και από την άλλη να μπορεί ο σταθμός να συνεχίσει να λειτουργεί», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου