Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν νέες ρωγμές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν νέες ρωγμές στο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ/ ISS) που ενδέχεται να διευρυνθούν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.«Επιφανειακές ρωγμές έχουν βρεθεί σε ορισμένα σημεία του θαλαμίσκου Ζαριά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας πυραύλων και διαστήματος Energia. «Αυτό είναι άσχημο και υποδηλώνει ότι οι ρωγμές θα αρχίσουν να εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου».

Δεν είπε αν οι ρωγμές είχαν προκαλέσει διαρροή οξυγόνου.
Ο αξιωματούχος της διαστημικής υπηρεσίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αρχίζει να γερνάει και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «χιονοστιβάδα» επιβαρυμένου εξοπλισμού μετά το 2025.



Στον διαστημικό σταθμό έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ένα σφάλμα λογισμικού και ένα πιθανό ανθρώπινο σφάλμα λόγω έλλειψης προσοχής ευθύνονται για το ότι ο ISS τέθηκε εκτός ελέγχου.

Οι κινητήρες του ρωσικού θαλαμίσκου Nauka λειτούργησαν απρογραμμάτιστα λίγες ώρες αφότου προσδέθηκε στον διαστημικό σταθμό, με αποτέλεσμα ο διαστημικός σταθμός να βγει προσωρινά εκτός πορείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απειλή για το πλήρωμά του.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, είχε αναφέρει επίσης τον περασμένο μήνα ότι παρατηρήθηκε πτώση της πίεσης στη μονάδα Zvezda, η οποία παρέχει χώρο διαβίωσης για τα μέλη του πληρώματος στον ISS. Η πτώση της πίεσης προκλήθηκε από διαρροή οξυγόνου.



Η Roscosmos έχει ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στον ISS έως το 2024 και ότι είναι ανοιχτή στο να παρατείνει τη συμμετοχή της σ αυτόν και μετά την εν λόγω ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου