Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Boeing C-17 Globemaster III: Μία σανίδα σωτηρίας από τον… ουρανό

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να μεταφέρουν 823 Αφγανούς σε μια πτήση με ένα C-17, στις 15 Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Ποιο είναι το αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε πάνω από 800 Αφγανούς σε ασφαλές σημείο.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, μπορεί να υπερηφανευτεί, για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης όταν απομάκρυνε με ασφάλεια 823 Αφγανούς πολίτες – εκ των οποίων 183 παιδιά.

Ο αριθμός ήταν ρεκόρ για το Boeing C-17 Globemaster III-το τετρακινητήριο αεροπλάνο μεταφοράς που βρισκόταν στο κέντρο της αεροπορικής μεταφοράς από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai.

Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και πέταξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990. Τώρα χρησιμοποιείται από χώρες σε όλο τον κόσμο για να μεταφέρει στρατεύματα, φορτία και μερικές φορές ανθρώπους που κινδυνεύουν.



Μια Αφγανή μάλιστα γέννησε ένα κοριτσάκι σε ένα C-17, όταν οι μεταφορές ανθρώπων από την Καμπούλ ήταν σε εξέλιξη. Η γυναίκα πήγε σε τοκετό στην πτήση προς την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και το ιατρικό προσωπικό βοήθησε γεννηθεί το παιδί στο χώρο του cargo (εμπορευμάτων) του αεροπλάνου μόλις το αεροπλάνο προσγειωνόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το αεροπλάνο, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φορτίο αξίας έως 77.519 κιλών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: Θωρακισμένα οχήματα, φορτηγά και ακόμη και άρματα μάχης M1 Abrams.

Το πλήρωμα, αποτελείτε από πλήρωμα, δύο/τριών πιλότων και ενός υπευθύνου φόρτωσης, ο οποίος γεμίζει το αεροπλάνο μέσω μιας ράμπας φορτίου στο πίσω μέρος. Τα αεροπλάνα σταθμεύουν σε αεροπορικές βάσεις, σε κράτη του Κόλπου και εξυπηρετούν τις ΗΠΑ και άλλα έθνη για να πετάξουν τους πολίτες τους σε ασφαλή σημεία.



Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να διακόψουν τις πτήσεις εκκένωσης την Παρασκευή 20 Αυγούστου όταν οι εγκαταστάσεις τους στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα κατακλύστηκαν από κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να δεχτεί περίπου 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες μακροπρόθεσμα, με τον Καναδά να ανακοινώνει σχέδια να λάβει τον ίδιο αριθμό. Ωστόσο, πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας – δεν έχουν διευκρινίσει πόσους πρόσφυγες θα δεχθούν.

Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να εντείνουν τις εκκενώσεις. Μια ανακοίνωση του Πενταγώνου την Κυριακή ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει 18 εμπορικά αεροσκάφη για να βοηθήσει τη μεταφορά ανθρώπων έξω από τη χώρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου