Σάββατο 17 Απριλίου 2021

«Εκτός εαυτού» ο Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα: Λόγω Δένδια ζητά να μην είναι η ΕΕ στην «πενταμερή» για το Κυπριακό

Με αναφορές στην λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, αλλά και σε δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων και αποφάσεων του ΟΗΕ για την μορφή λύσης, αναφέρθηκαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού σήμερα στα κατεχόμενα και διήρκησε μία ώρα.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την στάση του χθες κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Ελληνας υπουργός χρησιμοποιώντας το χαρτί της ΕΕ απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας. «Αυτή η συμπεριφορά, είναι απόδειξη πόσο δίκαιη και σωστή είναι η στάση μας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι στην συνάντηση 5 + ΟΗΕ που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Γενεύη. Όπως είναι φανερό, η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο θέμα, ούτε είναι μια ένωση ουδέτερη και αντικειμενική. Ακριβώς το αντίθετο, είναι μια ένωση εναντίον μας. Δεν έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών».




Μία μόνο είναι η ατζέντα της άτυπης συνόδου, να δούμε εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος το οποίο οι πλευρές θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν στη συνέχεια, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος «υπουργός». «Και αυτό το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κοινοτήτων. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο έδαφος, μπορεί να προκύψει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, το δηλώνω με σαφήνεια και ειλικρίνεια, καθώς έχουμε σπαταλήσει τα τελευταία 53 χρόνια, θα αποτρέψει την σπατάλη ακόμη 50-100 ακόμη ετών και θα διασφαλίσει μια υγιή νέα διαδικασία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι με πρόταση της χώρας του πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής και ήρθε στα κατεχόμενα για να καθορίσουν το πλαίσιο της κοινής τους στάσης. Πριν από την Γενεύη, είπε, θα κάνουν όλοι μαζί στην Άγκυρα και από εκεί θα αναχωρήσουν μαζί για την Ελβετία.



«Ο κ. Ταχσίν τα περιέγραψε πολύ ωραία. Εμείς είπαμε και στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουμε πλέον σε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε αυτό που είπαμε. Δεν είναι μια άκαμπτη στάση ή ένα γινάτι. Πενήντα τρία χρόνια διαπραγματευόμασταν την ομοσπονδία». Για 53 χρόνια, συνέχισε, Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν μια πολύ εποικοδομητική στάση, έδειχναν καλή πρόθεση, αλλά οι Ελληνοκύπριοι – που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους – και η Ελλάδα που τους στηρίζει, απέρριψαν όλες τις προτάσεις είτε στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε σε δημοψήφισμα, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Και μετά ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που επιβραβεύονταν ενώ το ψευδοκράτος και ο τουρκοκυπριακός «λαός» τιμωρούνταν, όπως είπε.

«Εμείς πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Σίγουρα στην άτυπη συνάντηση 5 + ΟΗΕ στη Γενεύη εμείς θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας. Οι άλλες πλευρές που θα συμμετέχουν σε αυτή, περιλαμβανομένων και των παρατηρητών, αναμένουμε να θέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους με ειλικρίνεια, θα τις ακούσουμε όλο αυτιά και μετά θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Εάν υπάρχει ένα κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με νέες παράμετρους» είπε.

Για τις απόψεις που λένε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παράμετροι, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά «δεν είδαμε κανένα όφελος και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε. Γι αυτό αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν εάν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, σίγουρα οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου