Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

«Quintessa»: Ιστορίες ενός μυθικού σκάφους

 Προς πώληση το πλωτό παλάτι του Δημήτρη Κοντομηνά που έχει ζήσει μεγάλες στιγμές - Θόδωρος Βαρδινογιάννης, Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον, Ελένη Μενεγάκη και Λάκης Λαζόπουλος είναι κάποιοι μόνο από τους δεκάδες που φιλοξενήθηκαν στο πολυτελές σκάφος Η θαλαμηγός που μπήκε στο λιμάνι της Σκιάθου εκείνο το απόγευμα προς τα τέλη Αυγούστου του 2007 έδεσε χωρίς κανένα πρόβλημα στη θέση που είχε κρατηθεί στο παλιό λιμάνι του νησιού. Το 47μετρο σκαρί είναι πολύ γνωστό όχι μόνο στους λιμενικούς αλλά και στους κατοίκους, αφού όλοι το αναγνωρίζουν κοιτώντας το όνομα στην ξύλινη επιγραφή: «Quintessa». Είναι το πλωτό παλάτι του επιιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ένα σκαρί που δημιουργήθηκε στα ναυπηγεία της ολλανδικής Feadship.
Στο σκάφος επιβαίνουν εκείνη την ημέρα ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον, οι οποίοι διατηρούν στενή φιλική σχέση με τον ισχυρό άνδρα των media και του επιχειρείν.

Ο τελευταίος τους το παραχωρεί για να πάνε μια βόλτα στα γυρίσματα του «Mamma Mia!» αφού ο Χανκς είναι παραγωγός του διάσημου μιούζικαλ, ώστε να μετακινηθούν άνετα και χωρίς το άγχος της αναγκαστικής δημοσιότητας που θα είχαν αν επέλεγαν μια εμπορική πτήση για το νησί. Ο ίδιος επιλέγει να μην πάει μαζί τους αυτή τη φορά, αν και τους έχει φιλοξενήσει πολλά καλοκαίρια στη θαλαμηγό του για κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Αυτή που πωλείται, όπως έγινε γνωστό μέσω μεγάλων γραφείων του εξωτερικού τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με τις πωλήσεις πολυτελών σκαφών.


Η θαλαμηγός στις μέρες της δόξας της αγκυροβολημένη στη Μύκονο


Τα decks της έχουν πατήσει δεκάδες ισχυρές προσωπικότητες του επιχειρείν, αστέρες του Χόλιγουντ, εκπρόσωποι του εγχώριου lifestyle, τηλεοπτικές περσόνες, κοσμικοί Αθηναίοι και κυρίες της υψηλής κοινωνίας. Ολοι τους απόλαυσαν την exrta large φιλοξενία ενός ανθρώπου που ήταν πάντα άψογος οικοδεσπότης και φρόντιζε ώστε οι καλεσμένοι του να περνάνε βασιλικά στο σκάφος του, προσφέροντάς τους μέρες και νύχτες που δύσκολα ξεχνιούνται.

Οι αχινοί και οι φωτό της οργής

Στους φίλους του Δημ. Κοντομηνά συγκαταλέγονται πολλοί ισχυροί του ελληνικού επιχειρείν, κάποιοι από τους οποίους φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο πλωτό του παλάτι, το οποίο όταν αγοράστηκε έκλεψε τα βλέμματα. Ο αείμνηστος Θεόδωρος Βαρδινογιάννης φιλοξενήθηκε πολλά καλοκαίρια στην «Quintessa» μαζί με άλλους φίλους του επιχειρηματία, στους οποίους συγκαταλέγονται τα ζεύγη Στραβελάκη, ο Μάνος και η Κάρεν Μαυρίδη και ο Αλέξης με την Πάτρα Παπαδημητρίου. Οπως θυμόταν άνθρωπος που είχε τύχει να τους δει, ο Δημ. Κοντομηνάς ακολουθούσε τον επιχειρηματία σε γραφικά ταβερνάκια της Μυκόνου με λίγα τραπέζια, μακριά από κοσμικότητες κάποια μεσημέρια μετά το μπάνιο τους στη Ρήνεια.

Εκεί που έδενε συχνά η επιβλητική θαλαμηγός και το πλήρωμα φρόντιζε να στήσει στην παραλία ομπρέλες, ξαπλώστρες και καρέκλες για τους καλεσμένους του επιχειρηματία. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης βούταγε ο ίδιος για να βγάλει αχινούς, οι οποίοι ανοίγονταν και προσφέρονταν σε όλους.

Κάποιες φορές δίπλα στην «Quintessa» έδεναν και θαλαμηγοί φίλων του που μάθαιναν ότι είναι εκεί και πήγαιναν να τον δουν, όπως η Μαριάννα Λάτση με τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο. Στενότατος φίλος του είναι και ο κοσμηματοπώλης Κώστας Καίσαρης, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Χριστιάνα ήταν πολύ συχνά καλεσμένοι στο σκάφος. Κάποια στιγμή όμως οι σχέσεις τους διαταράχτηκαν μετά από μια κρουαζιέρα με το ζεύγος Χανκς - Γουίλσον, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο γνωστός κοσμηματοπώλης με τη σύζυγό του.




Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την παρέα του στο ντίγκι της Quintessa

Γνωστός για το χιούμορ του, ο Κώστας Καίσαρης χάρισε ωραίες στιγμές γέλιου με τις ιστορίες του και λίγο πριν από το τέλος της κρουαζιέρας ζήτησε να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες. Ολοι δέχτηκαν με χαρά, αλλά λίγες μέρες μετά ο Δημ. Κοντομηνάς είδε έκπληκτος τις συγκεκριμένες φωτογραφίες να δημοσιεύονται στον Τύπο, κάτι που τον στεναχώρησε πολύ γιατί δεν περίμενε κάτι τέτοιο από τον στενό του φίλο. Ο Κώστας Καίσαρης από την άλλη δεν πίστευε ότι η δημοσιοποίησή τους θα στεναχωρούσε τον κολλητό του μετά από το πολύ όμορφο ταξίδι που είχαν κάνει. Για ένα μικρό διάστημα οι σχέσεις των δύο ανδρών διαταράχτηκαν σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο κοσμικό παρασκήνιο για την περίφημη κρουαζιέρα, αλλά σταδιακά επανήλθαν στο πρότερο επίπεδο.

Ολοι οι καλοί χωράνε

Γνωστός λάτρης του γυναικείου φίλου, ο Δημ. Κοντομηνάς φιλοξένησε στη θαλαμηγό του όλες τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιες μάλιστα καλούσαν και φίλες τους που δεν θα μπορούσαν παρά να απολαύσουν τις ανέσεις της «Quintessa»: τις ευρύχωρες καμπίνες της, τα λινά σεντόνια στα κρεβάτια, τα πλούσια πρωινά και τα γεύματα με φρέσκο ψάρι που ετοίμαζε ο σεφ.

Με εφτά καμπίνες που μπορούσαν να φιλοξενήσουν 14 άτομα και δωδεκαμελές πλήρωμα, το εσωτερικό του σκάφους σχεδιάστηκε από τον Λουίτζι Στάρτζιο. Οι δύο μηχανές της έχουν ιπποδύναμη 1.656 άλογα έκαστη και η μέγιστη ταχύτητα ταξιδιού είναι 16 κόμβοι την ώρα, όμως συνήθως έπλεε με 12 κόμβους. Αλλωστε δεν υπήρχε λόγος να βιαστεί ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκάφους, όπου και αν ήθελε να μεταβεί, αφού η συγκεκριμένη θαλαμηγός δεν δημιουργήθηκε για να σκίζει τα κύματα αλλά για να τα χαϊδεύει.


Δημήτρης Κοντομηνάς, Ελένη Μενεγάκη και ο Ματέο Παντζόπουλος έχουν βγει στην ακτή

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν επιτρεπόταν σε τέτοια σκάφη να δένουν στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου, η «Quintessa» ήταν σημείο αναφοράς - ειδικά τα βράδια με τα φώτα της αναμμένα. Κάποιοι θυμούνται τον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου να ανεβαίνουν για ένα ποτό στο σκάφος - και δεν ήταν οι μόνοι φυσικά, αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των γνωριμιών του Δημ. Κοντομηνά.

Ως ιδιοκτήτης του ALPHA δεν αποδείχτηκε μόνο large στις αμοιβές των πολύ δυνατών ονομάτων του σταθμού, αλλά τους τιμούσε καλώντας τους και σε κρουαζιέρες ή τριήμερες αποδράσεις, οι οποίες σπάνια γίνονταν γνωστές. Ο Λάκης Λαζόπουλος την εποχή που σάρωνε με το «Αλ Τσαντίρι» την τηλεθέαση είχε προσκληθεί από τον τότε ισχυρό άνδρα του σταθμού για να περάσουν κάποιες μέρες διακοπών στη θαλαμηγό του. Στην «Quintessa» φιλοξενήθηκαν επίσης για μια κρουαζιέρα στη Μύκονο πριν από 12 χρόνια η Ρούλα Κορομηλά, η μεγάλη κυρία του τραγουδιού Μαρινέλλα και ο Πέτρος Φιλιππίδης με τη σύζυγό του.


Ελένη Μενεγάκη, Ματεό Παντζόπουλος, Δημήτρης Κοντομηνάς και στη δεξιά φωτογραφία ο Λάκης Λαζόπουλος

Η ωραία Ελένη, το πάρτυ στις Σπέτσες και η Ντίνα

Είναι Αύγουστος πριν από σχεδόν μια δεκαετία και το φεγγάρι λούζει τον κόλπο της Ξυλοκέριζας, πάνω από τον οποίο δεσπόζει το σπίτι της οικογένειας Κουτσολιούτσου την εποχή της παντοδυναμίας τους. Το ετήσιο πάρτυ τους είναι σημείο αναφοράς του κοσμικού γίγνεσθαι με καλεσμένη την crème de la crème του ελληνικού επιχειρείν, που δίνει το «παρών» στο glam κάλεσμα. Η «Quintessa» έχει δέσει ακριβώς από κάτω και το βραδάκι ένα tender μεταφέρει τέσσερα άτομα στην προβλήτα προκειμένου να αποβιβαστούν.

Είναι ο Δημ. Κοντομηνάς που συνοδεύεται από την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, την αδελφή και τη μητέρα της για να παραβρεθούν στο πάρτυ του καλοκαιριού. Η σχέση του με τη νεαρή παρουσιάστρια ήταν κοινό μυστικό στον χώρο της τηλεόρασης και του κοσμικού παρασκηνίου, όμως αυτό ήταν κάτι που δεν απασχόλησε πολύ τον τότε ιδιοκτήτη του ALPHA. Η άφιξη της συγκεκριμένης τετράδας συζητήθηκε, όχι όμως τόσο όσο οι διακοπές του επιχειρηματία με την Ελένη Μενεγάκη, τον Ματέο Παντζόπουλο, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η κρουαζιέρα ξεκινάει από τα Κύθηρα, συνεχίζεται στην Κρήτη και τελειώνει στη Ρόδο, το νησί απ’ όπου κατάγεται η Σπυροπούλου, ενώ τα φωτογραφικά ενσταντανέ που δημοσιεύονται σχολιάζονται ποικιλοτρόπως.

Σε έτερο ταξίδι, η «Quintessa» περνάει από διάφορα νησιά του Ιονίου πριν καταλήξει στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, όπου το ζευγάρι αποθανατίζεται να τρώει μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο στην περίφημη «Τασία». Τον Αύγουστο του 2014 η Ελένη Μενεγάκη -ήταν η αγαπημένη του παρουσιάστρια- είναι ξανά καλεσμένη στο σκάφος μαζί με τον Ματέο. Οταν φτάνουν στη Μύκονο, οι άντρες μένουν στη θαλαμηγό και η πιο ακριβοπληρωμένη ξανθιά της ελληνικής τηλεόρασης κατεβαίνει μαζί με την Ντίνα και την αδελφή της τελευταίας για μια βόλτα στα Ματογιάννια.


Φωτογραφίες από το πολυτελές εσωτερικό της θαλαμηγού
Στα χρόνια που ακολουθούν πολλά αλλάζουν στη ζωή του πολυσχιδούς επιχειρηματία, ο οποίος εξακολουθεί να προχωράει επαγγελματικά deals, παρά το γεγονός ότι μεγαλώνει. H «Quintessa» του εθεάθη το καλοκαίρι του 2019 όταν στη ζωή του υπήρχε ακόμη η Λόρι Χόλκομπ, η τελευταία του σύντροφος, με την οποία αντιμετώπισε μια αναπάντεχη δικαστική περιπέτεια μετά το ταξίδι τους στην Αμερική.

Η αγγελία της πώλησης του σκάφους στην τιμή των 7 εκατ. ευρώ σημαίνει ουσιαστικά και το τέλος εποχής για ένα μυθικό σκάφος πάνω στο οποίο φημολογήθηκε ότι έκαναν διακοπές πριν από λίγα χρόνια ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί, όταν όλα στον γάμο τους έδειχναν ιδανικά. Ενα σκάφος που οι καμπίνες και τα σαλόνια του έχουν ακούσει πάρα πολλά - τόσα που θα γέμιζαν άνετα ένα βιβλίο χωρισμένο σε δεκάδες κεφάλαια, μικρά ή μεγάλα. Κεφάλαια δεμένα με τη μυθιστορηματική διαδρομή ενός μεγάλου του επιχειρείν που λάτρευε να αποδρά με την «Quintessa» της καρδιάς του σε απάνεμα λιμάνια τα καλοκαίρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου