Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Κυπριακό - Τατάρ: Έχουμε επιχειρήματα για τα δύο κράτη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σε ανάρτηση του στο Twitter μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντηση 5 +1 για το Κυπριακό στη Γενεύη είπε πως συνεχίζει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη, ενώ σε δηλώσεις του είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση μετά και τις διμερείς επαφές που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ με όλες τις πλευρές σήμερα. Ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω από τις θέσεις του, όπως είπε.

«Αλλά, εάν το παρατηρήσατε ο Αναστασιάδης έχει κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, έκανε εκτενή αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες, με τρόπο ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Κι εμείς εκφράσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δική μας θέση και ούτε θα υπάρξει. Στο χρόνο που μας δόθηκε εξηγήσαμε τη θέση μας με επιχειρήματα».

Από εκείνη την ημέρα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, εννοώντας τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, άλλαξαν οι συγκυρίες, άλλαξαν οι συνθήκες. Εξήγησε, ανέφερε, «όλες τις αδικίες που έχουν γίνει εναντίον των Τουρκοκυπρίων από το 1960 ακόμα», στο Κραν Μοντάνα και το σχέδιο Ανάν, από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Τα εξηγεί όλα αυτά, πρόσθεσε, και σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι «όλοι ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και όλοι θα πάρουν μια κατεύθυνση ανάλογα. Γιατί όλοι ξέρουν όλοι ότι έτσι δεν θα φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυριαρχική ισότητα εκφεύγει των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ είπε «αυτοί λένε αυτά που θέλουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ μας κάλεσε εδώ γνωρίζοντας τι λέμε. Χτες ο ίδιος μας είπε ότι ‘υπάρχουν παράμετροι και μια σειρά από προϋποθέσεις, αλλά εγώ για να φέρω τις δύο πλευρές μαζί πιέζω τους όρους. Εάν πιέσει, σίγουρα θα μπορεί να πει κάτι. Θ’ αναμένουμε να δούμε. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη θέση μας». Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο έγγραφο, ο κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου