Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΗΠΑ: Καλή βαθμολογία στον Μπάιντεν για τις 100 πρώτες ημέρες στην προεδρία

Θετικά είναι για τον Τζο Μπάιντεν τα στοιχεία δημοσκόπησης για τις 100 περίπου ημέρες θητείας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς εγκρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο, ένα ποσοστό που ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε κατάφερε. Το ποσοστό αναμένεται να βοηθήσει και τους Δημοκρατικούς να προωθούσουν την ατζέντα για τις υποδομές και άλλα μεγάλα σχέδια.

Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση σε δείγμα 4.423 ενηλίκων που διενεργήθηκε στις 12-16 Απριλίου, το 55% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην προεδρία, ενώ το 40% τις αποδοκιμάζει και οι υπόλοιποι δηλώνουν πως δεν είναι βέβαιοι πώς να τις αξιολογήσουν.

Ο Μπάιντεν πήρε την υψηλότερη βαθμολογία στη διαχείριση της πανδημίας, με το 65% να εγκρίνουν την απάντησή του στην υγειονομική κρίση, έναντι 38% που συγκέντρωνε ο Τραμπ τον Ιανουάριο.

Το 90% των Δημοκρατικών, το 61% των ανεξάρτητων και το 39% των Ρεπουμπλικάνων είπαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο διαχείρισης του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Παράλληλα, το 52% των Αμερικανών απάντησε θετικά στους χειρισμούς στην οικονομία και το 53% για τον αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, ποσοστά υψηλότερα κατά μερικές μονάδες από τις επιδόσεις του Τραμπ τον τελευταίο μήνα στην προεδρία.

Επικρίσεις για τη μετανάστευση

Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά του προέδρου για τη μετανάστευση, σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού: το 42% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου για τα σύνορα και το 49% την αποδοκιμάζει.

Πάνω από τους μισούς έδωσαν καλή βαθμολογία στον Μπάιντεν για τον διακομματισμό του, αν και οι Δημοκρατικοί ήταν πιθανότερο από άλλους να δώσουν τα εύσημα στον Μπάιντεν για το ότι ένωσε ένα βαθιά διχασμένο εκλογικό σώμα. Το 56% ενέκρινε τις προσπάθειες του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του 88% των Δημοκρατικών, του 23% των Ρεπουμπλικάνων και του 48% των ανεξάρτητων.



Οι Αμερικανοί ήταν επίσης σε γενικές γραμμές υποστηρικτικοί προς τη στάση του Μπάιντεν στο θέμα του περιβάλλοντος και τη φυλετική ανισότητα, με το 54% και το 51% να εγκρίνουν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του, αντίστοιχα.

Το πακέτο στήριξης 1,9 τρισ. δολαρίων το επόμενο στοίχημα

Τα υψηλά ποσοστά βοηθούν τον Μπάιντεν να προχωρήσει στη φιλόδοξη ατζέντα του, που περιλαμβάνει πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων. Στο σχέδιο αντιτίθενται πολλοί Ρεπουμπλικανοί. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναμένεται να προτείνει αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους για να αντλήσει χρήματα για την πρόνοια ανηλίκων και άλλα προγράμματα για Αμερικανούς εργαζομένους.


Τα στοιχεία του Μπάιντεν στους Ρεπουμπλικανούς παραμένουν χαμηλά. Μόλις το 20% στηρίζει τον πρόεδρο. Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν έχει καταφέρει να πετύχει ομόφωνη έγκριση μεταξύ των Δημοκρατικών και την ισχυρή στήριξη μεταξύ των ανεξάρτητων.

Οι περισσότεροι πρόεδροι απολαμβάνουν τουλάχιστον μια σύντομη περίοδο αυξημένης δημοφιλίας και τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ επίσης αυξήθηκαν όταν ανέλαβε την προεδρία πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, μειώθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα καθώς προχώρησε σε απαγόρευση των ταξιδιών από τις μουσουλμανικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου