Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

«Πες μου ποιο εμβόλιο έκανες, να σου πω πού μπορείς να πας», η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία


Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται ανά τον κόσμο, τα διαφορετικά στάνταρ εγκρίσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μια διαφορικότητα όπου, αναλόγως με το εμβόλιο του καθενός, θα μπορεί να επισκέπτεται και να εργάζεται σε συγκεκριμένες χώρες.  Με την επιστροφή των παγκόσμιων μετακινήσεων μετά την πανδημία, αρκετοί πολίτες ανακαλύπτουν πως η επιλογή του εμβολίου τους θα προσδιορίσει και τις τοποθεσίες που θα μπορούν να επισκεφτούν. Η ΕΕ ήδη σχεδιάζει να επιτρέψει τις καλοκαιρινές μετακινήσεις σε όσους Αμερικανούς έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν λάβει το “πράσινο φως” από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Αυτό σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι με εμβόλια των κινεζικών φαρμακευτικών όπως Sinovac Biotech και Sinopharm Group Co. Ltd., μάλλον θα παραμείνουν “αποκλεισμένοι” στο εγγύς μέλλον, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο και τον τουρισμό.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται ανά τον κόσμο, τα διαφορετικά στάνταρ εγκρίσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μια διαφορικότητα όπου, αναλόγως με το εμβόλιο του καθενός, θα μπορεί να επισκέπτεται και να εργάζεται σε συγκεκριμένες χώρες.

Για τους Κινέζους πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται το εξωτερικό σχετικά συχνά, και για τους “δυτικούς” επιχειρηματίες που θέλουν να συνάψουν επαγγελματικές σχέσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: ποιό εμβόλιο πρέπει να διαλέξουν; Η Κίνα, για παράδειγμα μέχρι τώρα αναγνωρίζει μόνο τα εγχώρια εμβόλια και όχι τα δυτικά.

Η Μαρί Τσουνγκ, από το Χονγκ Κονγκ, επισκέπτεται την ηπειρωτική Κίνα συχνά για επαγγελματικούς λόγους, κάτι που προφανώς έχει σταματήσει λόγω της πανδημίας.

Από τα δύο εμβόλια που διατίθενται στο Χονγκ Κονγκ, ένα της Sinovac κι ένα της Pfizer, η Τσουνγκ πρόκειται να διαλέξει το κινεζικό, αφού θέλει να μπορεί να μετακινείται εύκολα. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός σύζυγός της θα διαλέξει αυτό της Pfizer, αφού θέλει να επισκεφτεί την οικογένειά του στη Βρετανία.

Για εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως, οι οποίοι δεν μπορούν να διαλέξουν το εμβόλιό τους, η διττή αυτή πραγματικότητα των απαγορεύσεων σε μετακινήσεις βάσει του εμβολιασμού δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον, αφού ακόμη και ένας πλήρως εμβολιασμένος πληθυσμός δε θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα ανά τον πλανήτη, κάτι που θα πλήξει το εμπόριο και τον τουρισμό. Η καμπάνια εμβολιασμού στην Κίνα διαφημίζεται στα λεωφορεία

Η ΕΕ σχεδιάζει τη δημιουργία πιστοποιητικών εμβολιασμού μέχρι τον Ιούνιο, τα οποία θα επιτρέπουν την μετακίνηση όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πλάνου, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ θα αρκούν για το “διαβατήριο” αυτό, αν και οι πολίτες της ΕΕ “ενθαρρύνονται” να επιλέξουν εμβόλια με την έγκριση του ΠΟΥ.
Αμοιβαία αναγνώριση

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους εν μέσω της πανδημίας. Αν και τα εμβόλια αποτελούν το “κλειδί” για την άρση των εμποδίων αυτών, κυριαρχεί -ακόμη- αβεβαιότητα όσον αφορά το πως οι διαφορετικές κυβερνήσεις θα συμπεριλάβουν τα τουλάχιστον 11 διαφορετικά εμβόλια στα πλάνα τους.

Οι κυβερνήσεις από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη μελετούν τη δημιουργία διαβατηρίων εμβολιασμού αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν όλες θα εγκρίνουν τα διαφορετικά εμβόλια, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Η Κίνα, από την πλευρά της, χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για βίζα των αλλοδαπών που έχουν λάβει κινεζικά εμβόλια, τον περασμένο Μάρτιο. Τα κινεζικά εμβόλια είναι διαθέσιμα μόνο σε μερικές χώρες όπως η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Σερβία.

Μπορεί να αποτελεί σημάδι πως η Κίνα γνωρίζει το οικονομικό κόστος της μερικής αναγνώρισης εμβολίων. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το εμβόλιο Pfizer μπορεί να αναγνωριστεί στα μέσα του έτους.

Η Κίνα, όμως, δεν αποτελεί το μόνο μέρος που μπλοκάρει την ελεύθερη μετακίνηση εμβολιασμένων πολιτών. Η Ισλανδία δεν συμπεριλαμβάνει -μέχρι τώρα- τα ρωσικά και κινεζικά εμβόλια στα πιστοποιητικά εμβολιασμού της.

Το ζήτημα παραμένει για τις χώρες οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό, αφού η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία των $9 τρισ έχει παραλύσει μετά την πάροδο της πανδημίας.

Η κινεζική προσέγγιση στο πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των πολιτών της, αφού οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γκρουπ σε τουριστικούς προορισμούς στη ΝΑ Ασία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και την Ευρώπη.



Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού της Κίνας, οι Κινέζοι τουρίστες το 2019 υπολογίζονται στους 155 εκατομμύρια, με έξοδα $133 δισ στους τουριστικούς προορισμούς. Αν και στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη τα κινεζικά εμβόλια παρέχονται κανονικά, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία δεν τα έχουν εγκρίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου