Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Προκαλεί ο Ακσόι: Η Ελλάδα αντί να απαντά στις Navtex, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για διάλογο!

Οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις της Αθήνας έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ - Νωρίτερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ ότι δεν υπάρχει η προοπτική διαλόγου με την Τουρκία όσο η Άγκυρα συνεχίζει την «διπλωματία των κανονιοφόρων» - Την άμεση ανάκληση της παράνομης Navtex ζήτησε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ζητάει και τα ρέστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις αντιδράσεις της Αθήνας στην παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Χαμί Ακσόι απάντησε αργά το βράδυ του σαββάτου στην Ελλάδα, που καταδίκασε την έκδοση της νέας παράνομης Navtex ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο».




Μάλιστα, ο Ακσόι σημειώνει πως: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Η απάντηση Παναγιωτόπουλου

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας απόψε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ απέρριψε την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία όσο η τελευταία συνεχίζει την «διπλωματία των κανονιοφόρων». Σημείωσε μάλιστα ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε μάλιστα προς τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσεως, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ' όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».

Υπενθύμισε, δε, ότι στις 12 Σεπτεμβρίου επετεύχθη η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής πιθανής εμπλοκής με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς.

«Ωστόσο», είπε ο υπουργός, «η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημένων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά».

«Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Να αποσυρθεί άμεσα η παράνομη Navtex



Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ σε μια σκληρή απάντησή του προς την Άγκυρα για τις νέες προκλήσεις με το Oruc Reis είχε ζητήσει την άμεση ανάκληση της τουρκικής NAVTEX

Συγκεκριμένα ανέφερε: Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου