Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Dimand: Από το γήπεδο της ΑΕΚ, στα «πράσινα» κτίρια, τα «γραφειόσπιτα» και το πλάνο 150 εκατ. για Θεσσαλονίκη

H εταιρεία με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο συνεχίζει τις επενδύσεις μέσα στην πανδημία, αγοράζοντας και το κτήριο της ΕΕΔΕ που θα γίνει «πράσινο» Γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, Αστέρια Γλυφάδας, Πύργος Πειραιά, Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, πρώην κτήρια «Παπαστράτος» στον Πειραιά, ακίνητο «Importex» στην λεωφόρο Συγγρού

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα projects σε όλη την Αθήνα που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Dimand στο real estate, σε συνεργασία μάλιστα, για κάποια από αυτά, με «ηχηρά» ονόματα όπως ο όμιλος της Eurobank, η Grivalia Hospitality, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Τώρα, τα …γενέθλια της 15ετίας για την Dimand, το 2020, συμπίπτουν με την ανάδειξή της σε «developer της χρονιάς», την ίδια στιγμή που η ομάδα των Δημήτρη Ανδριόπουλου, Πάνου Παναγιωτίδη και Νίκου Δήμτσα, πλέον, καταρτίζει το επόμενο απολύτως «πράσινο» επενδυτικό πλάνο για την περίοδο 2021- 2026 με μεγάλη έμφαση και σε έργα αναπλάσεων.

Από το καλοκαίρι του 2002, όταν οι δύο γιοι του Δημήτρη Ανδριόπουλου, 9 και 11 ετών τότε, ζήτησαν από τον πατέρα τους να φτιάξει μια εταιρεία που να έχει τα δικά τους ονόματα- Δημήτρης και Ανδρέας– «για να μας τη δώσεις όταν θα μεγαλώσουμε» και το 2004, όταν η εταιρεία ξεκίνησε τελικά με τη σημερινή της μορφή, η Dimand έχει βάλει μέχρι σήμερα την υπογραφή της σε πολύ γνωστά έργα. Ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand

Σε πάνω από τα μισά, δε, χρόνια ύπαρξής της η εταιρεία ασχολείται με το εγχείρημα του νέου σταδίου της ΑΕΚ «ένα από τα λίγα, στρατηγικά όπως τα χαρακτηρίζουμε, έργα ανάπτυξης για την εταιρεία, στα οποία δεν είμαστε εμείς ιδιοκτήτες και παρέχουμε υπηρεσίες development management», όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το γήπεδο της ΑΕΚ όπως επίσης και το μεγάλο project για την αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας, της Grivalia Hospitality με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022 και προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στον τομέα δραστηριότητας της εταιρείας για την παροχή υπηρεσιών σε στρατηγικού χαρακτήρα projects, δεδομένου ότι στη συντριπτική πλειονότητα των έργων που έχει σε εξέλιξη αυτή την στιγμή η Dimand έχει και η ίδια συμμετοχή, πρίν αυτά περάσουν σε τρίτους επενδυτές.

Στην 15ετή πορεία της εταιρείας οι δύο μεγάλοι «σταθμοί» ήταν καταρχάς το 2017 όταν έγινε η στρατηγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία joint venture με συμμετοχή 65% της Dimand και 35% για την EBRD με στόχο κυρίως «πράσινα» έργα ανάπτυξης, ορισμένα από τα οποία είναι τώρα σε εξέλιξη. Eπιπλέον, στο τέλος του 2019 ήρθε η συμφωνία χρηματοδότησης με την H.I.G. Europe Realty, τον ευρωπαϊκό βραχίονα της αμερικανικής H.I.G., η οποία διαθέτει υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια 40 δισ. δολαρίων, ένας ακόμη ‘’σταθμός’’ που έδωσε και θα δώσει και μελλοντικά την ευκαιρία για την υλοποίηση περισσότερων και μεγαλύτερου εύρους κατασκευαστικών έργων. Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια, μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας έχουν παίξει και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες που με τις χρηματοδοτήσεις τους βοήθησαν ώστε τα έργα να γίνουν πραγματικότητα και ειδικά με Alpha Bank και Eurobank η σχέση είναι και μακροχρόνια και στρατηγική.

Σήμερα, η μετοχική σύνθεση της Dimand, που αριθμεί 85 εργαζομένους στα γραφεία της από όλους τους κλάδους– αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι κ.α.- παραμένει ως είχε από την αρχή, με μετόχους τους κ.κ. Ανδριόπουλο, Δήμτσα και Παναγιωτίδη. Οι τρείς τους ήταν και στην αρχική ομάδα των 14 ανθρώπων που «έστησαν» την εταιρεία το 2004, μετά την ολοκλήρωση -τότε- του μεγάλου project του Σταδίου Καραϊσκάκη για λογαριασμό της Intradevelopment.
Έργα σε εξέλιξη

Αυτή τη στιγμή, τα έργα σε εξέλιξη της Dimand αφορούν γνωστά κτίρια εντός αλλά και εκτός Αθηνών, σε Χανιά και πιο πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη όπου η εταιρεία διαπραγματεύεται σε πρώτη φάση την αγορά τριών ακινήτων, με τις πρώτες επενδύσεις να αντιστοιχούν σε 30 εκατ. ευρώ. Η συμπρωτεύουσα ωστόσο «θα αποτελέσει από τις βασικές περιοχές ανάπτυξης της εταιρείας τα επόμενα χρόνια με έμφαση τα γραφεία και την κατοικία και ένα πλάνο για επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ».

Στα τρέχοντα έργα, το νέο γραφειακό συγκρότημα στο πρώην ακίνητο «Importex» στη λεωφόρο Συγγρού και Λαγουμιτζή σε συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, περιλαμβάνει συνολικά 17.000 τ.μ. (συνολικά 30.000 τ.μ. μαζί με τους υπόγειους χώρους) και από αυτά, τα 8.000 τ.μ. θα παραδοθούν στην Generali στο τέλος του 2021, μετά και την πρόσφατη συμφωνία αγοράς από τον γνωστό ασφαλιστικό όμιλο. «Οι υπόλοιποι χώροι, για τους οποίους είμαστε σε διαπραγματεύσεις αυτή την στιγμή θα είναι έτοιμο το Μάρτιο του 2022, ενώ η συνολική αξία του project εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος.



Νωρίτερα, το Μάρτιο του 2021 θα παραδοθεί το νέο γραφειακό συγκρότημα στο πρώην ακίνητο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στο Νέο Κόσμο, που μετατρέπεται σε «πράσινο κτήριο» από κοινού με τον όμιλο Eurobank (σ.σ. σε συνέχεια της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Eurobank της πρώην Grivalia Properties AEEΑΠ).

Μέσω της Grivalia Hospitality, τον ξενοδοχειακό, επενδυτικό βραχίονα που είχε φτιάξει η Grivalia προ πενταετίας για επενδύσεις στο τουριστικό real estate, θα αναβιώσουν έως το 2022 τα «Αστέρια Γλυφάδας», μία επένδυση που έχει αναλάβει να «τρέξει» η Dimand- στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με στρατηγικού χαρακτήρα έργα για τρίτους- για τη δημιουργία ενός 5άστερου προορισμού στην Αττική Ριβιέρα με το πρώτο One & Only Resort στην Αθήνα.

Σε μία ακόμη τουριστική επένδυση, μέσα στο 2021, στο τέλος της χρονιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο για τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια (Σταδίου 65) στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy της Αθήνας, το γνωστό και πολύ ανερχόμενο brand του αμερικανικού ομίλου Μarriott, 200 δωματίων. Το έργο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, όπου οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη έχουν αναλάβει από κοινού Dimand, Prodea και EBRD, μετά από τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου από τους ιδιοκτήτες (Μετοχικό Ταμείο Στρατού και Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων).

Στη φάση των μελετών και της προετοιμασίας είναι το έτερο μεγάλο project που έχουν αναλάβει κατόπιν του διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης από το δήμο, από κοινού οι τρείς (Dimand- Prodea και EBRD) για την ανάπλαση του Πύργου Πειραιά ένα από τα τοπόσημα του λιμανιού, για το οποίο η έναρξη των εργασιών κατασκευής τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Το έργο, με απολύτως «πράσινα» χαρακτηριστικά, για μια ανάπτυξη μικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου αντιστοιχεί σε επένδυση ύψους περί τα 55 εκατ. ευρώ κι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Τα …γραφειόσπιτα

Επίσης στον Πειραιά, στον ‘Αγιο Διονύσιο, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» με την μετατροπή τους σε «πράσινους» γραφειακούς χώρους 85.000 τ.μ. (σε συνεργασία με EBRD και Eurobank μέσω της Grivalia), ακολουθεί η δεύτερη φάση με το οικιστικό συγκρότημα 60 επιπλωμένων διαμερισμάτων- studios, με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας. «Για τα διαμερίσματα, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2021, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία μίσθωσης με την εταιρεία Teleperformance για τη στέγαση εργαζομένων της», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η γνωστή εταιρεία call centers είναι από τους βασικούς μισθωτές στα γραφεία στον Άγιο Διονύσιο, μία περιοχή που είναι ένα «στοίχημα» για το πώς μπορεί να αναβιώσει ένα σημείο μέσα στον αστικό ιστό με εργαζομένους που ζουν, κινούνται και διασκεδάζουν εκεί.



«Στην ίδια περιοχή βγάζουμε ήδη τις άδειες ώστε να φτιάξουμε ένα ακόμη συγκρότημα 90 διαμερισμάτων σε ακίνητο που έχει αποκτηθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ στο πλάνο είναι κι ένα ακόμη project για 70 διαμερίσματα. Στόχος είναι να ανταποκριθούμε στη σύγχρονη τάση όπου οι εργαζόμενοι θέλουν την κατοικία τους κοντά στο γραφείο, κοντά σε μέσο σταθερής τροχιάς κι επιπλέον θέλουν το σπίτι τους να είναι σύγχρονο και να μπορούν ακόμη και να εργάζονται από αυτό, όπως μας έμαθε και η πανδημία, να λειτουργούν ως …γραφειόσπιτα». H αξία και των τριών οικιστικών συγκροτημάτων στον Πειραιά εκτιμώνται στα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.



Εκτός Αθηνών, η Dimand από κοινού με την Prodea, έχουν ήδη δρομολογήσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στα Χανιά, όπου σε ιδιόκτητη έκταση 11 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί ένα μικτό project 22.000 τ.μ. για τη δημιουργία ξενοδοχείου με κατοικία. «Έχουμε ολοκληρώσει το κομμάτι των μελετών και των αδειών και ξεκινάμε τον Ιανουάριο με την κατασκευή των κατοικιών που αντιστοιχούν σε 9.000 τ.μ.», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος. Τo project αντιστοιχεί σε μία αξία ύψους 65 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ ήδη πραγματοποιούνται επαφές με ξενοδοχειακούς ομίλους από την Κρήτη αλλά και το εξωτερικό προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση.
Real estate και πανδημία

«Παρά την πανδημία και τον προβληματισμό που υπάρχει αυτή την περίοδο για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, θεωρούμε ότι για στοχευμένα έργα σε δημοφιλείς προορισμούς υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, όπως αυτό στα Χανιά, το οποίο απευθύνεται τόσο στο εγχώριο κοινό όσο και σε ξένους, π.χ. εργαζόμενους στην Αμερικανική Βάση».

Ο κ. Ανδριόπουλος παραμένει συνολικά αισιόδοξος για το εγχώριο real estate εν μέσω πανδημίας, βλέποντας τις μεγαλύτερες αλλαγές να επέρχονται στον κλάδο των εμπορικών, ενώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρείες που θέλουν να μετεγκατασταθούν σε νέα σύγχρονα γραφεία, με περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης η Dimand προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση για την απόκτηση των γραφείων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Κάτω Πατήσια, τα οποία θα αναβαθμιστούν ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα γραφειακό project αξίας 15 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2021 και ήδη πραγματοποιούνται επαφές με υποψήφιους χρήστες.

Αντίστοιχα, η πανδημία φαίνεται ότι έχει φέρει στο επίκεντρο και την κατοικία, με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά που θα μπορεί να προσφέρει και αποκλειστικό χώρο εργασίας, «ενώ ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν σπίτι κοντά στη δουλειά, μία τάση την οποία ακολουθούν και οι ίδιες οι εταιρείες για το προσωπικό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου