Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Παραγωγή εσπεριδοειδών: «Σκωτσέζικο ντους» με τις τιμές εν μέσω πανδημίας

Οι αγρότες στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα περίμεναν να πουλήσουν τα πορτοκάλια για 20 σεντς το κιλό στις αρχές του 2020, αλλά οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις τετραπλασιάστηκαν, λόγω της απροσδόκητης ζήτησης  Παρά τις ήδη – κρεμάμενες από μία κλωστή – εύθραυστες οικονομίες της Ευρώπης, οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στη γηραιά ήπειρο σημείωσαν μια απροσδόκητη αύξηση των κερδών τους εν μέσω πανδημίας. Αρκετοί πολίτες θέλοντας να θωρακίσουν το οργανισμό τους από τον ιό, αύξησαν την κατανάλωση της βιταμίνη C, ως πρόσθετη άμυνα του οργανισμού τους. Καθώς, όμως, διανύουμε ένα δεύτερο – και ομολογουμένως- πιο επιθετικό κύμα κορωνοϊού, ακόμα και αυτή η εναλλακτική μορφή θωράκισης του οργανισμού σιγά – σιγά εξασθενεί.

Οι αγρότες στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα περίμεναν να πουλήσουν τα πορτοκάλια για 20 σεντς το κιλό στις αρχές του 2020, αλλά οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις τετραπλασιάστηκαν, λόγω της απροσδόκητης ζήτησης που προκλήθηκε από την άνοιξη κατά την έναρξη της πανδημίας.


Σύμφωνα με τον παραγωγό εσπεριδοειδών της ισπανικής Bagu SL, καθώς οι πολίτες έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, τα πρότυπα κατανάλωσης – τουλάχιστον για τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή – εκτιμούν πως επιστρέφουν στα κανονικά τους επίπεδα.

«Δεν βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης παρά μόνο στις περιοχές που ισχύουν τα τοπικά lockdown και οι κοινωνικοί περιορισμοί που ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκος Γκουάλ, διευθυντής της εταιρείας παραγωγής εσπεριδοειδών με έδρα το Les Alqueries, και συμπληρώνει, «προετοιμαζόμαστε για μια αύξηση που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.»

Η εταιρεία βρίσκεται στην περιοχή της Βαλένθια – το κέντρο της βιομηχανίας εσπεριδοειδών της Ισπανίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος αποστολέας πορτοκαλιών στον κόσμο μετά την Αίγυπτο – με την εταιρεία να παράγει περίπου κατά μέσο όρο 50 εκατ. κιλά εσπεριδοειδών ετησίως με το 70% να εξάγονται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

«Η ισπανική βιομηχανία εσπεριδοειδών είναι πολύ ευέλικτη και είναι σε θέση να αντιδρά γρήγορα εάν αυξηθεί η ζήτηση», είπε.



Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα. Για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο συγκομιδής, η μέση τιμή ανά κιλό βιολογικών πορτοκαλιών κυμαίνονται από 34 έως 38 σεντ, σε σύγκριση με 34 σεντ της προηγούμενη σεζόν.

Ο Γιώργος Στεργίου, διευθύνων σύμβουλος της Anyfion, εταιρείας που διανέμει βιολογικά πορτοκάλια, δηλώνει πως «οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση πανικού αυτή τη στιγμή με τον Μάρτιο, οπότε δεν βιάζονται να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ», ενώ συμπληρώνει ότι,«επιπλέον, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες είναι σχεδόν εκτός λειτουργίας λόγω των τοπικών lockdown.»

Η εταιρεία του Στεργίου βρίσκεται στην εύφορη πεδιάδα γύρω από την πόλη του Ναυπλίου – την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας – με τον παραγωγός να εξακολουθεί να αυξάνει την παραγωγή, ακόμα και όταν οι τιμές πέφτουν. Με βάση τις τρέχουσες παραγγελίες για το 2021, οι χειμερινές εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5% από το προηγούμενο έτος.

Η τιμή και ο όγκος του εμπορεύματος δεν είναι ο μόνος παράγοντας για τη βιομηχανία εσπεριδοειδών. Η πανδημία ανάγκασε τους αγρότες να αναδιοργανωθούν για να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγιεινής και των αποστάσεων, αυξάνοντας το κόστος εφοδιαστικού εξοπλισμού.

Ως επί το πλείστον, κάθε μέτρο που θα έκλεινε μια εγκατάσταση συσκευασίας ή θα εμπόδιζε τους αγρότες να συλλέξουν τα πορτοκάλια θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την επιβίωση της επιχείρησης, καθώς οι τιμές των πορτοκαλιών θα αυξηθούν, αλλά για όλους τους λάθος λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου