Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Lockdown: Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

«Όχι» στο άνοιγμα λένε επιχειρηματίες στην εστίαση Με πολλά εμπόδια προχωρά ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση του lockdown ενόψει και των Χριστουγέννων, κι ενώ ήδη, επιστήμονες τάσσονται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το Lockdown θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. «Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, προβληματισμό που μοιράζονται μεταξύ τους αρκετοί από τους επιστήμονες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Σήμερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «λουκέτο» στην εστίαση στις γιορτές




Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου