Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Μέρος ευρύτερου σχεδίου η μετατροπή της σε τζαμί, λέει η Ελληνική Επιτροπή της Unesco


«Η απόφαση αυτή, όχι μόνο παραβιάζει το μουσειακό χαρακτήρα του μνημείου, αλλά επιδεικνύει πλήρη έλλειψη σεβασμού, προς τη συνθήκη της Unesco για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

Την έντονη αντίδρασή της για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, εξέφρασε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

«Η ελληνική επιτροπή για την Unesco, έχει καταδικάσει την απόφαση. Έχω στείλει επιστολή διαμαρτυρίας», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Η απόφαση αυτή, όχι μόνο παραβιάζει το μουσειακό χαρακτήρα του μνημείου, αλλά επιδεικνύει πλήρη έλλειψη σεβασμού, προς τη συνθήκη της Unesco για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η εγγραφή το 1985 της Αγίας Σοφίας στον κατάλογο της Unesco αποδεικνύει την αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα της», τονίζει η κυρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

Όπως είπε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς. Μνημεία τόσο υψηλού συμβολισμού ανήκουν στο σύνολο της ανθρωπότητας. Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να τα προστατέψει».



Η κυρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, ανέφερε ότι «οι Τούρκοι κάποια στιγμή σε μία επίσκεψη που είχα κάνει το 2010 στην Έφεσο, μου ζητούσαν να μπει η Έφεσος στον κατάλογο για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, χαρακτήρισε «μέρος ευρύτερου σχεδίου» της Τουρκίας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου