Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει το νέο, δικατορικό νόμο του Ερντογάν που ψηφίζεται σήμερα

Ο «δρακόντειος νόμο κατά των social media» λέει η Διεθνής Αμνηστία αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ελευθερία της έκφρασης» - Ο νόμος θα απαιτεί από facebook, twitter και λοιπά
να λογοκρίνουν το περιεχόμενό τους στην Τουρκία και να αποκαλύπτουν στο καθεστώς προσωπικά δεδομένα των χρηστών - Αύριο η ψηφοφορία για την καταδίκη

Καθώς οι βουλευτές στην Τουρκία ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο που προβλέπει όπως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube να συμμορφωθούν με δρακόντειες μέτρα αλλιώς θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στο δίκτυο, υπέρογκα πρόστιμα ή ακόμη και δίωξη, ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Αντριου Γκάρντνερ είπε:

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο άγρια ​​επίθεση στην ελεύθερη έκφραση στην Τουρκία. Οι δημοσιογράφοι περνούν ήδη χρόνια πίσω από τα κάγκελα απλώς και μόνο επικριτικες αναφορές και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αστυνομεύονται για την περίπτωση που «θα προσβάλουν τις αρχές».

«Εάν εγκριθούν, αυτές οι τροποποιήσεις θα αυξήσουν σημαντικά τις εξουσίες της κυβέρνησης να λογοκρίνουν διαδικτυακό περιεχόμενο και να διώκουν τους χρήστες των κοινωνικών μέσων. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για το Διαδίκτυο αυξάνουν σημαντικά τις αστυνομικές και λογοκριτικές εξουσίες του Τούρκου Προέδρου στο Διαδίκτυο, επιδεινώνοντας τους κινδύνους για εκείνους τους οποίους ήδη παρακολουθούν οι αρχές «αδίστακτα» όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, μόνο και μόνο επειδή έχουν εκφράσει διαφωνίας με το τουρκικό καθεστώς στα social media.

Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι πολλά ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επίσης εξαφανιστεί, μετά από χρόνια διωγμών και αναγκαστικών λουκέτων από την κυβέρνηση. Επίσης το τουρκικό καθεστώς κατηγορείται από τον οργανισμό για αδικαιολόγηστη δίωξη δημοσιογράφων και άλλων μορφών εκφοβισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου