Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Κιμ Γιονγκ Ουν: Το πυρηνικό οπλοστάσιο εγγυάται την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας

Το πυρηνικό οπλοστάσιο που ανέπτυξε η Βόρεια Κορέα εγγυάται την ασφάλειά της, έκρινε
ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος εκφράστηκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την 67η επέτειο από την ανακωχή με την οποία έλαβε τέλος ο Πόλεμος της Κορέας (1950-’53) — η οποία ονομάζεται «ημέρα της νίκης» στην Πιονγκγιάνγκ.

«Χάρη στο πυρηνικό μας οπλοστάσιο», το οποίο προσφέρει στις βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις της χώρας «αποτελεσματική και σίγουρη αποτροπή», εξασφαλίζεται ότι «η λέξη ‘πόλεμος’ δεν θα ξανακουστεί ποτέ στη χώρα», διαβεβαίωσε ο Κιμ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με βετεράνους του πολέμου, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Η εθνική μας ασφάλεια και το μέλλον μας έχουν πλέον εξασφαλιστεί στην αιωνιότητα», πρόσθεσε, μοιάζοντας να διαγράφει οριστικά τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που είχαν σκοπό να τερματιστούν τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Επέμεινε ότι ο χαρακτήρας του πυρηνικού οπλοστασίου είναι αμυντικός. «Τώρα είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μπροστά σε οποιαδήποτε μορφής πίεση υψηλής έντασης και τις στρατιωτικές απειλές από τις ιμπεριαλιστικές και τις εχθρικές δυνάμεις», εξήγησε.




Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον σκόνταψαν στην ανικανότητα των δύο πλευρών για τις παραχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει το καθένα από τα δύο μέρη ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων με αντάλλαγμα την άρση των ασφυκτικών διεθνών κυρώσεων.

Το γεγονός ότι ο Πόλεμος της Κορέας έλαβε τέλος με εκεχειρία και όχι με συμφωνία ειρήνης σημαίνει πως από τεχνική άποψη, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο διάλογος μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ έχει επίσης παγώσει από πέρυσι.



Ο Κιμ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 στη Σιγκαπούρη, στην ιστορική σύνοδο κορυφής που άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων έπειτα από ένα διάστημα κλιμάκωσης των εντάσεων. Αλλά η δεύτερη σύνοδος κορυφής, το 2019 στο Βιετνάμ, κατέληξε σε φιάσκο, όπως και όλες οι υπόλοιπες συναντήσεις που ακολούθησαν σε επίπεδο υπουργών και σε τεχνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου