Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Αφρικανοί αθλητές ξεσπούν κατά Γάλλων επιστημόνων


Η πρόταση δύο Γάλλων επιστημόνων σχετικά με την θεραπεία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στους πληθυσμούς της Αφρικής, προκάλεσε την οργή των Αφρικανών
ποδοσφαιριστών Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμουέλ Ετό και Ντεμπά Μπα

Την ώρα που η Γαλλία δίνει τη δική της μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, μετρώντας συνολικά περίπου 5.387 νεκρούς, η συζήτηση δύο επιστημόνων στην γαλλική τηλεόραση οδήγησε στην σφοδρή αντίδραση Αφρικανών αστέρων του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνομιλίας, που φιλοξενήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, μεταξύ του καθηγητή και διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας Camille Locht, με τον διευθυντή του τμήματος ανάνηψης του νοσοκομείο Cochin, Jean Paul – Mira, ο δεύτερος έθεσε το ερώτημα, λέγοντας χαριτολογώντας πως «θα γίνει προβοκάτορας», αν θα μπορούσαν οι μελέτες για εμβόλιο και θεραπείες ενάντια στον κορωνοϊό να γίνουν στην Αφρική.

Ο διευθυντής του ιδρύματος Camille Locht μάλιστα, που νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη μεγάλης κλίμακας έρευνας με το ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και εμβόλιο, συμφώνησε με την πρόταση, λέγοντας «Έχετε δίκιο».

Ως σκεπτικό αναφέρθηκε ότι εκεί ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος στον ιό, καθώς δεν υπάρχουν μάσκες, επαρκή νοσοκομεία και θεραπείες, φέρνοντας ως παράδειγμα ακόμα και τις ιερόδουλες της Αφρικής, που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως με τον ιό HIV.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Αφρικανών ποδοσφαιριστών Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμουέλ Ετό και Ντεμπά Μπα, οι οποίοι συνομιλώντας σε βιντεοσυνομιλία στα social media, υπογράμμισαν πως κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και εντελώς ρατσιστικό.

«Είναι εντελώς αδιανόητο ότι πρέπει να προειδοποιήσουμε γι ‘αυτό. Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι υποβαθμιστικές και πολύ ρατσιστικές. Βοηθήστε να σώσετε την Αφρική από τον κορωνοϊό. Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους Αφρικανούς ως ινδικά χοιρίδια. Είναι αηδιαστικό. Οι ηγέτες της Αφρικής έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τον λαό τους από τέτοιες φοβερές συνωμοσίες όπως αυτή», δήλωσε ο πρώην άσος της Τσέλσι Ντιντιέ Ντρογκμπά.Λιγότερο ψύχραιμος εμφανίστηκε ο παλαίμαχος Καμερουνέζος στράικερ Σαμουέλ Ετό, ο οποίος απάντησε άμεσα μέσω facebook με «σκληρά» λόγια:
«Π....ς γιοι, είστε σ....ά, η Αφρική δεν είναι παιδική χαρά», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ετό πάνω από το βίντεο που αναδημοσίευσε, ενώ τα επικριτικά σχόλια προς τους σχολιαστές προέκυψαν κι από άλλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Ολιβιέ Ντακούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου