Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Γερμανία: Αναμένουμε το 2020 τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Άλτμάιερ, τόνισε ότι οι κλάδοι που
επηρεάστηκαν ιδιαίτερα θα έπρεπε να λάβουν επείγουσα βοήθεια, για παράδειγμα, μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Βερολίνου για την πορεία της οικονομίας. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Aναμένουμε το 2020 τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμάιερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός θα παρουσιάσει σύντομα έναν οδικό χάρτη για το πώς οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού μπορούν σταδιακά να χαλαρώσουν για τις επιχειρήσεις. Για κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα, όπως η γαστρονομία, προανήγγειλε περαιτέρω βοήθεια.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να υποχωρήσει 6,3% φέτος, σύμφωνα με την εαρινή πρόβλεψη που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομίας. Ο Άλτμάιερ αναμένει την μεγαλύτερη πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια μια σταδιακή ανάκαμψη. Σε αυτό θα συμβάλλει η ομπρέλα προστασίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Για το 2021 κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της ανάπτυξης κατά 5,2%. Κατά συνέπεια, το προ της κρίσης του κορονοϊού επίπεδο της οικονομίας θα επιτευχθεί το 2022».

Εάν το επιτρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για την οικονομία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα - επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, εμπορικές εκθέσεις, οι κλάδοι του πολιτισμού και της φιλοξενίας - θα έπρεπε να λάβουν επείγουσα βοήθεια, για παράδειγμα, μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις ή δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις», τόνισε ο Άλτμάιερ, ο οποίος υποσχέθηκε τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης για την γαστρονομία στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την κανονική λειτουργία του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου