Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ανατολική Αττική: Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο φέρνει μπουλντόζες

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τοπικές αρχές, βουλευτές και πολίτες στην Ανατολική
Αττική προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να «γλιτώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες από τις μπουλντόζες που αναμένεται να φέρει στην περιοχή το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος.

Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος είπαν στην εφημερίδα ότι, αν τελικά προτιμηθεί ο «πρότυπος» σχεδιασμός, θα πρέπει να γκρεμιστούν εκατοντάδες σπίτια, με αρκετούς ωστόσο να προτάσσουν μια μεσοβέζικη λύση.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το βασικό αλαλούμ έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα πολεοδόμησης. Όπως λοιπόν προκύπτει και στην πράξη, για να μπορέσει να πολεοδομηθεί η περιοχή, οι κατεδαφίσεις είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός αυτών είναι που προβληματίζει και φέρνει ποικίλες αντιδράσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν ακίνητα πάνω σε ρέματα, δασικές και αναδασωτέες περιοχές περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Από τις συνολικά περίπου 2.000 κατοικίες στην περιοχή οι 400 βρίσκονται σε δασικές-αναδασωτέες περιοχές, ενώ άλλες τόσες έχουν χτιστεί σε ρέματα και προστατευμένες περιοχές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιο δύσκολη περιοχή νομοθετικά είναι η Αμπελούπολη, καθώς έχει 131 κατοικίες, εκ των οποίων μόλις οι 31 έχουν οικοδομική άδεια. Μάλιστα, η πλειοψηφία των σπιτιών είναι μονοκατοικίες, εκτός από μερικά 2ώροφα και μία πολυκατοικία.
Δεύτερη σε δυσκολία περιοχή είναι ο Προβάλινθος, δεδομένου ότι έχει 750 ιδιοκτήτες για 170 οικίες, εκ των οποίων μόλις οι 22 έχουν οικοδομική άδεια! Σε αυτή την φάση, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ακόμη 10 είναι πλήρως νόμιμες. Ταυτόχρονα, από τις συνολικά 170, οι 72 έχουν καεί ολοσχερώς αλλά μόλις οι 20 είχαν άδεια.

Επόμενος «πονοκέφαλος» είναι το Μάτι, το οποίο ωστόσο δεν είναι δασικό και έχει σχέδιο πόλης, όμως σε αρχική μορφή και δεν έχει εγκριθεί. Το ζήτημα για την περιοχή είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαδικασία μεταβίβασης και αυτό γιατί έχουν αγροτικούς τίτλους. Ετερο πρόβλημα είναι, φυσικά, και οι δρόμοι, που, όπως φάνηκε από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, μπορούν να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου.

Αντίθετα, στο Κόκκινο Λιμανάκι τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα, γιατί υπάρχουν 25 ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν όλες άδεια, καθώς η περιοχή είχε πολεοδομηθεί στο παρελθόν.

Πέρα όμως από τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί και είναι απαραίτητη η παρέμβαση της κυβέρνησης για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία και να τρέξει το ΕΧΣ, θα χρειαστεί παράλληλα να διευκρινιστεί και το τι θα γίνει με μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες. Μεταξύ αυτών είναι η διάβρωση των ακτών, που δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα αντιμετωπιστεί με το Σχέδιο, αλλά και το τι θα γίνει με τα κτίρια σε οικόπεδα που ακουμπούν στα όρια των ρεμάτων.



Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», πάντως, πολύ δύσκολα να αποφύγουν την μπουλντόζα περίπου 250-300 σπίτια, με το χειρότερο σενάριο να θέλει να πέφτουν περί τα 800 σπίτια.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΒΟΥΡΟΧΕΛΩΝΑ ΤΡΑΒΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ.
    ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου