Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Μπορεί να κολλήσουμε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες;

Μπορεί να κολλήσουμε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες;
Μα μπορεί να είναι μεταδοτικός ο διαβήτης ή η παχυσαρκία; Αυτή την τολμηρή θεωρία διατυπώνουν και διερευνούν Καναδοί ερευνητές
Οι ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και οι πνευμονοπάθειες αποτελούν τα συχνότερα αίτια θανάτου – αντιστοιχούν στο 70% των θανάτων παγκοσμίως. Οι ασθένειες αυτές θεωρούνται μη μεταδοτικές επειδή προκαλούνται εξαιτίας ενός συνδυασμού γενετικών παραγόντων, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων που φυσικά είναι μη μεταδοτικοί.

Φυσικά; Πόσο βέβαιοι να είμαστε για την μη μεταδοτικότητα αυτών των νόσων; Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτή την θεωρία προκαλώντας ομολογουμένως έκπληξη.

Στο νέο ερευνητικό έργο που δημοσιεύθηκε στο Science μια ομάδα υποτρόφων του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας CIFAR θέτει υπό αμφισβήτηση αυτήν την μακρόχρονη πεποίθηση παρέχοντας στοιχεία ότι πολλές ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν μεταξύ των ανθρώπων μέσω μικροβίων (συμπεριλαμβανομένων βακτηριδίων, μυκήτων και ιών) που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας.

«Αν η υπόθεσή μας αποδειχθεί σωστή, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πλήρως ό,τι ξέρουμε για τη δημόσια υγεία» λέει ο επικεφαλής ερευνητής B. Brett Finlay, υπότροφος του CIFAR και καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Που βασίζουν την υπόθεσή τους οι συγγραφείς της έκθεσης; Καταρχάς στο ότι οι άνθρωποι τα άτομα με μια σειρά παθήσεων από την παχυσαρκία και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έως τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν διαφοροποιημένα μικροβιώματα. Στη συνέχεια, δείχνουν ότι τα τροποποιημένα αυτά μικροβιώματα όταν «μεταμοσχευθούν» από ασθενείς ανθρώπους σε ζώα προκαλούν νόσο. Τέλος, παρέχουν στοιχεία ότι το μικροβίωμα είναι φυσικά μεταδιδόμενο, για παράδειγμα: Οι σύζυγοι που μοιράζονται ένα σπίτι έχουν παρόμοιο μικροβίωμα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από διδύμους που ζουν ξεχωριστά.

«Κάτω από αυτό το πρίσμα γεννάται η ιδέα ότι πολλές παραδοσιακά μη μεταδιδόμενες νόσοι ίσως είναι μεταδιδόμενες τελικά» εξηγεί ο Δρ. Finley.

«Πρόκειται για έναν προκλητικό τρόπο μελέτης των μη μεταδιδόμενων ασθενειών με σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία» λέει ο Alan Bernstein, πρόεδρος και CEO του CIFAR.

Παρότι η νέα αυτή υπόθεση προς μελέτη γεννά ενθουσιασμό οι ερευνητές κατανοούν ότι πολλά ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα όσον αφορά τους πιθανούς μηχανισμούς που αυξάνουν την μεταδοτικότητα ή το κατά πόσο μπορούν να «μεταδοθούν» ακόμη και τα υγιή αποτελέσματα. Οι ερευνητές εξηγούν ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητός ο τρόπος μεταφοράς των μικροβίων και οι επιδράσεις του.

Αναμένουμε να δούμε την κατάληξη αυτής της τόσο τολμηρής υπόθεσης για τον ρόλο του μικροβιώματος στη μετάδοση ασθενειών αλλά και υγιών προτύπων του τρόπου ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου