Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εκφράζει φόβους ότι μετά το «όχι» της ΕΕ σε ενταξιακές
διαπραγματεύσεις, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ανοίξει και πάλι
Την ανησυχία του για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε και πάλι ο Ζόραν Ζάεφ, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ήρθε ως συνέπεια του βέτο που άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εκτιμά ότι το «όχι» των Ευρωπαίων μπορεί να ανοίξει θέμα Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που στη χώρα του ενισχύονται οι εθνικιστικές φωνές και προειδοποίησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή της κινδυνεύει.
«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν που είχαμε», δήλωσε ο Ζάεφ στους Financial Times, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική και ακραίες ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε Ελληνες πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το ίδιο στιλ ρητορικής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήματα που δεν θα είναι καλά για την περιοχή ή τη χώρα μου».
Είναι η δεύτερη φορά που ο Ζόραν Ζάεφ θέτει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο την πρώτη φορά, σε συνέντευξή του στο Euronews, τα μάζεψε.
Τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο Έντι Ράμα προειδοποίησαν ότι χώρες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του ραγδαία αυξανόμενου εθνικισμού και της κατάρρευσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας της απόφασης της ΕΕ.
Το «όχι» δίνει χώρο σε τρίτες δυνάμεις
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της ΕΕ για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπου ενισχύεται η επιρροή άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα. Αυτή την ανησυχία εξέφρασε και ο Ζόραν Ζάεφ., που υποστήριξε ότι «η απόφαση δίνει χώρο σε τρίτες δυνάμεις, που δεν έχουν υπάρξει πολύ βοηθητικές και οι οποίες δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, ελευθερίες και κράτος δικαίου».
Από την πλευρά του, ο Εντι Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση να μην ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσαν ένα βαρύ ψυχολογικό σοκ στην Αλβανία και έβλαψαν την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.
«Μας έκοψαν βάναυσα από την Ευρώπη δύο φορές, μία πριν από 5 αιώνες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετά για μισό αιώνα υπό το πιο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βάναυσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου