Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Σεισμός στην Αλβανία: Εικόνες καταστροφής και θρήνου στο Δυρράχιο - Πάνω από 10.000 οι άστεγοι


Στους 49 οι νεκροί, περίπου 2000 οι τραυματίες, με βάση τα τελευταία στοιχεία - Αναζητούνται έξι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια - Επιστρέφει η ΕΜΑΚ καθώς
ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης - Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπ. Υποδομών στην Αλβανία

Ξανάρχισαν σήμερα, μετά τη διακοπή χθες λόγω της κακοκαιρίας, οι επιχειρήσεις διάσωσης σε δύο σημεία στα ερείπια της πόλης του Δυρραχίου. Ήδη, έχει εντοπιστεί ένας νεκρός και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάσυρσης. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 49 και σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία αναζητούνται ακόμα 6 άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Τέταρτη ημέρα σήμερα, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών Ρίχτερ, και φαίνεται καθαρά το μέγεθος των συνεπειών και καταστροφών, ενώ σε πρώτη γραμμή εξελίσσεται το ανθρώπινο δράμα. Εκείνο που κάνει ιδιαίτερα βαρύ το κλίμα είναι οι κηδείες των νεκρών. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών. Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.

Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Ωστόσο, από χθες, η πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Θρήνος στα χαλάσματα. Χειροκροτήματα στα συντρίμμια, όταν οι διασώστες απεγκλωβίζουν ζωντανό. Βροχερή η νύχτα που πέρασε για τους ξεσπιτωμένους, που βρήκαν καταφύγιο στις σκηνές, οι οποίες στήθηκαν στο στάδιο του Δυρραχίου. Τα φυσικά φαινόμενα έγιναν ο εφιάλτης τους.Στο προάστιο του Δυρραχίου, την Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει Βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας. Οι διασώστες έδωσαν μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς. Η οικογένεια εγκλωβίστηκε μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς.

Θρηνούν τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη της οικογένειας. Τυχερός στάθηκε ο 17 χρονος. Δυο δίδυμα αγγελούδια μαζί με την μητέρα βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι. Δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά, σκαμμένα από τον πόνο μετρούσαν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούσαν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες. «Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος», έλεγαν και ξανάελεγαν για την μάνα και τα 3 παιδιά της.

Εκεί η αποστολή του Αθηναϊκού Πρακτορείου συνάντησε την ομάδα Ελλήνων διασωστών από την Θεσσαλονίκη. Δίνουν την δική τους μάχη. Πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Συνεργάζονται και με άλλες ομάδες διασωστών. Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται μεθοδικά και με υπομονή. Μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Σε μια άλλη γειτονιά στην παραλιακή ζώνη, ένας άνδρας χάνει τις αισθήσεις του, όταν καλείται να αναγνωρίσει τη σορό που μόλις είχαν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια. Ήταν ο ξάδελφος του, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε.

Πολλές γειτονιές στο Δυρράχιο είναι αποκλεισμένες από τον στρατό και την αστυνομία. Τα πολυώροφα κτίρια που εγκαταλείφθηκαν μοιάζουν με φαντάσματα. Κάθε μετασεισμός επιδεινώνει την κατάσταση και πέφτουν μπάζα στους δρόμους. Ο κόσμος ζει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν την πόλη.

Ο ανθρώπινος πόνος είναι για όλους. Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμυρίζει τους σεισμόπληκτους. Παντού μοιράζονται ρούχα, ενώ κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και προσφέρουν φαγητό. Από σήμερα στο κέντρο του Δυρραχίου δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού που έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 θα προσφέρουν 300 μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ.

Οι Αλβανοί σε κάθε βήμα της αποστολής του Αθηναϊκού Πρακτορείου ευχαριστούν τους Έλληνες. Μιλάνε τα ελληνικά, γιατί έχουν δουλέψει χρόνια στη χώρα μας και όπως μας λένε είναι μια 2η πατρίδα γι΄αυτούς. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη.

Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχωρεί σήμερα για την Αλβανία, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της ανταπόκρισης, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, μια ομάδα 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στη χώρα μας θα μεταφέρει την ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται μετά τις 17.00 σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου