Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μπαγκντάντι: Ο κατάσκοπος που έκλεψε τα εσώρουχα για το DNA, η CIA και ο ρόλος των Κούρδων

Πριν από περίπου δύο χρόνια η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε σκοτώσει σε επιχείρηση της
αεροπορίας τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού μπακρ αλ Μπαγκντάντι, πλήττοντας κτήριο στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη σύμβούλιο των ανωτάτων στελεχών του Χαλιφάτου. Το κτήριο όντως είχε κτυπηθεί από τη ρωσική αεροπορία, ο αλ Μπαγκντάντι όντως ήταν μέσα, αλλά δεν είχε πεθάνει. Ωστόσο, τραυματίστηκε σοβαρά και από τότε οι δημόσιες εμφανίσεις του περιορίστηκαν στο ελάχιστο, κυρίως με ηχογραφημένα μηνύματα. Το βράδυ του Σαββάτου, αμερικανικές δυνάμεις εγκλώβισαν τον αλ Μπαγκντάντι σε περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας. Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να ενεργοποίησε εκρηκτικό γιλέκο και να ανατινάχθηκε. Πώς οι Αμερικανοί και ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν με βεβαιότητα ότι τα... απομεινάρια του σώματος που άφησε πίσω της η έκρηξη ήταν ο Ιρακινός Αμπού μπακρ αλ Μπαγκντάντι; Η απάντηση δόθηκε από τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους ο Τραμπ «παρέδωσε» στο μένος του Τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησε για να απελευθερώσει την περιοχή και ειδικότερα την πόλη Ράκκα από τους τζιχαντιστές.

Οι Κούρδοι, λοιπόν, αποκάλυψαν ότι είχαν οργανώσει και βοηθήσει έναν κατάσκοπο των Αμερικανών να «τρυπώσει» στο περιβάλλον του αλ Μπαγκντάντι, προκειμένου να αντλεί πληροφορίες και να ενημερώνεται η Ουάσιγκτον. Όμως ο κατάσκοπος δεν έδινε μόνο πληροφορίες. Κατάφερε να αποσπάσει εσώρουχα του αλ Μπαγκντάντι και να τα αποστείλει στις αμερικανικές υπηρεσίες, ώστε να «αποθηκεύσουν» το DNA του Ιρακινού επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους. Με το δείγμα DNA που είχαν από τα εσώρουχα που απέσπασε ο κατάσκοπος, οι Αμερικανοί κατάφεραν να διασταυρώσουν και να επιβεβαιώσουν ότι η σορός -ή ό,τι έμεινε τέλος πάντων- του άντρα που ανατινάχθηκε ήταν του Αμπού μπακρ αλ Μπαγκντάντι.




Όπως αποκάλυψαν επίσης οι Κούρδοι μαχητές, ο κατάσκοπος αυτός διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στον εντοπισμό και την εξολόθρευση του αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σχεδίαζε να διαφύγει από τη Συρία, μέσω Τουρκίας. Η δε επιχείρηση για την εξολόθρευση του Ιρακινού τζιχαντιστή, είχε ξεκινήσει από τις 15 Μαΐου, με τη συνεργασία των Κούρδων μαχητών, απευθείας με τη CIA.

Ο αλ Μπαγκντάντι άλλαζε συχνά την τοποθεσία που διέμενε, ώστε να μην εντοπίζεται. Μία πηγή των Κούρδων έτυχε να βρίσκεται κοντά στην τελευταία του κατοικία, τον αναγνώρισε και ειδοποίησε αμέσως. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους σκόπευε να μετακινηθεί στην Τζαραμπλούς, πριν περάσει σε τουρκικό έδαφος.



Η εξολόθρευση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, καθώς οι υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ φοβούνται για τυχόν επιθέσεις τζιχανιστών ως αντίποινα. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών έχουν τεθεί σε κατάσταση «πολέμου», ελέγχοντας κάθε ύποπτο και κάθε ύποπτη ή πιθανή κίνηση και σενάριο.

Στη θάλασσα η σορός

Στη θάλασσα ερρίφθη η σορός του αρχηγού του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε μετά από αμερικανική επιδρομή κοντά στη συριακή πόλη Ιντλίμπ.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο AFP, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την ταφή στη θάλασσα, που θυμίζει εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε μια επίθεση επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.



Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν αποκάλυψαν πού πραγματοποιήθηκε η ταφή ούτε πόσο διήρκησε, επισήμαναν ωστόσο ότι ακολουθήθηκαν θρησκευτικά τελετουργικά. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως πιστεύουν ότι τα λείψανά του ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.

Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή που κρυβόταν ο αλ Μπαγκντάντι

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το σημείο που έγινε η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων για την εξόντωση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους εντοπίστηκε στο κρησφύγετό του ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από το χωριό Μπαρίσα, στη συριακή πόλη Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα.

Οι εικόνες της επόμενης μέρας είναι ενδεικτικές της μάχης που προηγήθηκαν. Τα ελικόπτερα έθεσαν στο στόχαστρό τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κι ενώ ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας βίντεο από την επιχείρηση, σήμερα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από το σημείο που σκοτώθηκε ο Αλ Μπαγκντάντι και τα μικρά παιδιά του, πυροδοτώντας τα γιλέκα αυτοκτονίας.

Οι φωτογραφίες, που τράβηξε ο Σύριος δημοσιογράφος Omar Haj Kadour, για λογαριασμό του AFP δείχνουν κάποιους ανθρώπους να βρίσκονται γύρω από τα ερείπια του χωριού Μπαρίσα. Επίσης, φαίνεται ένα αυτοκίνητο να έχει καταστραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παγίδευσαν τον ηγέτη του ISIS σε ένα τούνελ, με αποτέλεσμα ο Αλ Μπαγκντάντι να αυτοκτονήσει, καθώς φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου