Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΔΕΗ: Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποτρέπει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων

Τι θα ανακοινώσει το απόγευμα από τη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης - Αλλαγή μοντέλου
πώλησης και για την ΔΕΠΑ με αναθεώρηση του νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση

Tο δίκτυο διανομής επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ρευστότητα της ΔΕΗ, σχεδιάζοντας πώληση μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή του ΔΕΔΔΗΕ.

Το σχέδιο προανήγγειλε το Σάββατο από το βήμα της βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.




Η πώληση στρατηγικού ποσοστού στο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτρέψει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων που αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Ένα επιπλέον μέτρο που περιμένει από καιρό η εταιρεία να τερματήσει λόγω υψηλού κόστους είναι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ΝΟΜΕ που υιοθετήθηκαν αντί της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ για να περιορίσουν το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά. Ο κ. Χατζηδάκης θα ανακοινώσει οριστικά την κατάργησή τους, το απόγευμα από την βουλή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί το πιο κερδοφόρο πάγιο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης και διαχέει το ρεύμα από τους παραγωγούς στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός χρειάζεται η μεταφορά των παγίων της διανομής από την ΔΕΗ στην θυγατρική της και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι για την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από την μητρική οι τράπεζες δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους.



Η θυγατρική της ΔΕΗ αποτελεί «θύμα» της οικονομικής ασφυξίας της μητρικής εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουν ψαλιδιστεί οι επενδύσεις τόσο στον εκσυγχρονισμό του δικτύου όσο και σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, κατάσταση που δυσχεραίνει τον έλεγχο αλλά και το χρόνο αποκατάστασης βλαβών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στα όριά του και δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις οποίες εξέφραζε τους φόβους τους για γενικευμένο μπλακάουτ αφού τα κονδύλια για την συντήρηση έχουν ψαλιδιστεί στο μισό και το τεχνικό προσωπικό δεν επαρκεί για να υποστηρίξει 7,5 εκατομμύρια μετρητές.

Είναι ένα asset που θα μπορούσε να φέρει ζεστό χρήμα στην εταιρεία ωστόσο θα της στερήσει πολύτιμα κέρδη αφού ετησίως εισφέρει στην ΔΕΗ EBITDA ύψους 350 εκ. ευρώ.

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης σκιαγραφώντας το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, τα οποίο θα εξειδικευτεί σήμερα από τον κ. Χατζηδάκη δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα αποτρέψει αυξήσεις στα τιμολόγια και μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου