Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Ο Σεΐχης του Ντουμπάι και η σύζυγός του θα «λύσουν» τον γάμο τους στα βρετανικά δικαστήρια



Στο Λονδίνο έχει αναζητήσει καταφύγιο η έκτη σύζυγος του σεΐχη αλ Μακτούμ και αδελφή του βασιλιά της Ιορδανίας, που το έσκασε από το Ντουμπάι μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της - Τι θέση έχει πάρει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα

Στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους και προφανώς να ξεκινήσουν την διαδικασία διαζυγίου ο Σεΐχης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ και η έκτη σύζυγός του, πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Η 45χρονη πριγκίπισσα εγκατέλειψε πρόσφατα τη χώρα μαζί με τα δύο παιδιά της, τον 7χρονο γιο της Ζάγεντ και την 11χρονη κόρη της, Αλ Τζαλίλα και κατέφυγε αρχικά στη Γερμανία με τη βοήθεια Γερμανού διπλωμάτη ενώ στη συνέχεια κατέληξε στο Λονδίνο, όπου και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια. Μάλιστα, η πριγκίπισσα έχει στην ιδιοκτησία της κατοικία στη βρετανική πρωτεύουσα αξίας 95 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται δίπλα στο παλάτι του Κένσιγκτον, όπου διαμένει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, η σύζυγος του σεΐχη πήρε μαζί της το ποσόν των 34 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά από τον σύζυγό της, τον οποίο πιστεύεται πως εγκατέλειψε λόγω κακοποίησης. Η πριγκίπισσα Χάγια εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή τον Φεβρουάριο και για πρώτη φορά δεν εμφανίστηκε στις ιπποδρομίες του Άσκοτ τον Ιούνιο, αν και κάθε χρόνο έδινε το «παρών».



Ποια είναι η έκτη σύζυγος του σεΐχη του Ντουμπάι

Η κόρη του τέως βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, παντρεύτηκε τον σεΐχη το 2004 και είναι η έκτη σύζυγος του αλ Μακτούμ. Η πριγκίπισσα μορφώθηκε σε ιδιωτικά σχολεία του Λονδίνου και σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει υπηρετήσει ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ως πρέσβειρα Καλής Θέλησης στα Ηνωμένα Έθνη για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Δημοσίευμα στον Guardian υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του Ντουμπάι άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις στη Βρετανία για επιστροφή της πριγκίπισσας Χάγια στο πλούσιο εμιράτο. Η ίδια, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, φοβάται για την ασφάλειά της στη Βρετανία.

Το βρετανικό Φόρειν Όφις αντιμετωπίζει το θέμα ως «ιδιωτική υπόθεση» ενώ η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Λονδίνο έχει αρνηθεί την εμπλοκή της σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με την παρουσία της πριγκίπισσας Χάγια στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η ακτιβίστρια και δικηγόρος Ράντα Στέρλινγκ, από την οργάνωση «Detained in Dubai», η οποία παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα στις χώρες του Κόλπου και βοηθά τους ξένους πολίτες, δήλωσε για το θέμα: «Προφανώς, αυτό (η φυγή της πριγκίπισσας) εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς το τι την ανάγκασε να το σκάσει. Αυτή, τελικά είναι μια ελεύθερη ενήλικη γυναίκα και η αδελφή του βασιλιά της Ιορδανίας. Όμως, είναι φανερό, πως αισθάνεται ανασφαλής».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 69χρονος κυβερνήτης του Ντουμπάι και πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατηγορείται για κακοποίηση μέλους της οικογένειάς του.

Τον Μάρτιο του 2018 η 33χρονη πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του σεΐχη, το είχε σκάσει από τη βασιλική οικογένεια και είχε καταγγείλει μέσω βίντεο πως την βασάνιζαν και την κρατούσαν φυλακισμένη. Η πριγκίπισσα εντοπίστηκε από κομάντος του πατέρα της σε ένα σκάφος στον Ινδικό Ωκεανό και επιστράφηκε δια της βίας πίσω στη χώρα της. Η οικογένειά της επιμένει πως η Λατίφα είναι καλά και μάλιστα, τον Δεκέμβριο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την πριγκίπισσα και την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου