Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Γυμνοσάλιαγκας προκάλεσε την ακύρωση 12.000 δρομολογίων τρένων

Οι ιαπωνικές αρχές έψαχναν εναγωνίως τον υπαίτιο ενός «σαμποτάζ» που οδήγησε στην
ακύρωησ ή στην καθυστέρηση 12.000 δρομολογίων, ανακαλύπτοντας τελικά πως ο πρωταγωνιστής του σαμποτάζ ήταν ένας... γυμνοσάλιαγκας.
Η «εισβολή» ενός γυμνοσάλιαγκα διαπιστώθηκε πως ήταν τελικά η αιτία ενός πρωτοφανούς μπλακ άουτ σε δεκάδες σιδηροδρομικές γραμμές της Ιαπωνίας πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με το οριστικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία είχε ανατεθεί η έρευνα για τα αίτια του περιστατικού, το οποίο και είχε οδηγήσει στην ακύρωση σχεδόν 12.000 προγραμματισμένων δρομολογίων τρένων.

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε στον Μάιο του 2019, όταν το γλοιώδες μαλάκιο εισήλθε μέσα από μία μικρή τρύπα σε συσκευή αποσύνδεσης ρεύματος δίπλα στις σιδηροδρομικές ράγες στο νησί Κιουσού της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα, το οποίο με τη σειρά του ακινητοποίησε τουλάχιστον 30 αμαξοστοιχίες, προκαλώντας χάος σε ολόκληρο το δίκτυο του νησιού.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ο γυμνοσάλιαγκας - ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο από τα χιλιάδες volt που τον χτύπησαν- κατάφερε να τρυπώσει μέσα στην συσκευή και να προκαλέσει πραγματικά χάος, βάζοντας σε σκέψεις τους υπεύθυνους των ιαπωνικών σιδηροδρόμων σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να αποφύγουν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, καθώς στο παρελθόν διάφορα «σαμποτάζ» με δράστες μέλη του ζωικού βασιλείου είχαν προκαλέσει ακυρώσεις δρομολογίων και πολύωρες καθυστερήσεις.

Παρόμοια περιστατικά, μάλιστα, προβληματίζουν και τους αρμόδιους σε μία σειρά κρατών ανά τον κόσμο, που στηρίζονται στους σιδηροδρόμους για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε καθημερινή βάση, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η δραστηριότητα των ζώων κατά μήκος των χιλιάδων χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου, ποτέ δεν θα είναι σε θέση να ελεγχθεί πλήρως.

Πληροφορίες: bbc.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου