Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Με τι βαθμό αποφοίτησε ο Αϊνστάιν – Το απολυτήριο μιας διάνοιας

Οι μύθοι υπάρχουν για να καταρρίπτονται... Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με το μύθο ότι ο
Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ένας μέτριος μαθητής στο σχολείο, καθώς το απολυτήριό του αποδεικνύει το αντίθετο.
Το πολύτιμο αυτό έγγραφο που εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1896 από το Καντόν Αργκώ αποδεικνύει την ιδιαίτερη έφεσή του στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.

Kατά τη διάρκεια της φοίτησής του ο Albert Einstein κατέληξε να γίνει ένας πολύ καλός μαθητής στα μαθηματικά και τη φυσική αφού σε αυτά τα μαθήματα είχε τους καλύτερους βαθμούς. Σύμφωνα με το ελβετικό σύστημα βαθμολόγησης, η βαθμολογική κλίμακα ήταν από το 1 μέχρι το 6 με το 6 να αντιστοιχεί στο άριστα.

Στα άλλα μαθήματα όμως του σχολείου ήταν πιο «μέτριος» όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι βαθμοί του. Ο μέσος βαθμός στο πιστοποιητικό του ήταν 5, που αντιστοιχεί στον βαθμό «καλά», με άριστα το 6!

Ο χαμηλότερός του βαθμός ήταν στα Γαλλικά, όπου βαθμολογήθηκε με 3 δηλαδή με τη βάση. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε, πολλά χρόνια αργότερα, να δώσει μια ιστορική διάλεξη σε αυτήν τη γλώσσα. Το σχέδιο και η γεωγραφία ήταν ακόμη δύο μαθήματα που από ότι φαίνεται δεν τα κατάφερνε καλά!

Δικαιολογημένα λοιπόν, όταν προσπάθησε να μπει στο ελβετικό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, απέτυχε σε τομείς όπως τα γαλλικά ή η γεωγραφία, οπότε πήγε σε ένα νέο σχολείο στην Ελβετία, προκειμένου να εντρυφήσει σε αυτούς τους τομείς.

Ένας καθηγητής του, του είπε κάποτε: «Θα ήταν ευγενικό από μέρους σου, αν κάποια μέρα μας άδειαζες τη γωνιά. Η παρουσία σου, η ονειροπαρμένη και αδιάφορη στάση σου, απέναντι σ" όλα εκείνα που προσπαθούμε εδώ να σου μάθουμε, υποσκάπτει το σεβασμό όλης της τάξης».
 
Αναλυτικά η βαθμολογία του απολυτηρίου:

Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία: 5

Γαλλικά: 3

Αγγλικά: –

Ιταλικά: 5

Ιστορία: 6

Γεωγραφία: 4

Άλγεβρα: 6

Γεωμετρία: 6

Περιγραφική Γεωμετρία: 6

Φυσική: 6

Χημεία: 5

Φυσική Ιστορία: 5

Καλλιτεχνικό Σχέδιο: 4

Tεχνικό Σχέδιο: 4

Μπορεί ο ίδιος να μην ήταν τελικά «κακός» μαθητής ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα εξεχουσών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας διανόησης που είναι γνωστό ότι στο σχολείο ήταν οι χειρότεροι μαθητές. Μεταξύ αυτών ο Χένρυ Κίσσινγκερ που πήρε το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη το 1973 και ο Γερμανός Κάρλ φον Οσιέτσκυ, που αργότερα έγινε δημοσιογράφος, για να τιμηθεί το 1936 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το 1935.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου