Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019: Πόσο νοιάζονται οι ευρωπαίοι πολίτες; - Χαμηλό το ενδιαφέρον, γράφει ο Guardian

Στο ναδίρ η προσέλευση το 2014 - Μεταναστευτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη
πηγές διαίρεσης και όχι ενοποίησης, που κατακρεμνίζουν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών για να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει
Άραγε, πόσο νοιάζονται οι ευρωπαίοι πολίτες για τις Ευρωεκλογές και τα Αποτελέσματα των Ευρωεκλογών; Κατά τις πρόσφατες έρευνες και όχι μόνο πολύ λιγότερο από όσο η ίδια η Ευρωπαΐκή Ένωση επιθυμεί.

Δημοσίευμα του «Guardian» καταγράφει ότι ο ενθουσιασμός των ευρωπαίων πολιτών έχει σημειώσει ρεκόρ σημαντικής πτώσης το 2014 με το ποσοστό ενδιαφέροντος να φτάνει στο 42,6%. Ο διακαής πόθος για τη ψήφο ποικίλει από χώρα σε χώρα, βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς ότι την ίδια χρονιά το Βέλγιο είχε ποσοστό της τάξης του 90%, όταν η Σλοβακία άγγιξε μόλις το 13%.




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατακόρυφη πτώση ξεκίνησε το 1979 και συνεχίστηκε. Ο ενδεικτικός πίνακας αποδεικνύει τα νούμερα.





Με το μεταναστευτικό και το περιβάλλον να απασχολεί περισσότερο την ευρωπαϊκή νεολαία γενικά παρατηρείται ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για το πολιτικό γίγνεσθαι, παράλληλα όμως απέχουν από τις πολιτικές διαδικασίες.

Μόλις ένας στους δύο Ευρωπαίους, ηλικίας από 16 έως 26 χρονών, θεωρεί τις ευρωεκλογές σημαντικές και μόνο ένας στους πέντε αισθάνεται ότι τον εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Η χαμηλή προσέλευση μαρτυρά τη γενική δυσπιστία στην πολιτική και τα πρόσωπα. Μάλιστα, η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν ο κορυφαίος λόγος της αποχής το 2014, σύμφωνα με μελέτη του κοινοβουλίου.



Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η τάση δύσκολα θα αλλάξει και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και εκτιμάται ότι το μεταναστευτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη είναι πηγές διαίρεσης και όχι ενοποίησης, κατακρεμνίζοντας το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών για να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου