Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

2 ευρώ η αμόλυβδη και στο 1,6 ευρώ το diesel – «Φωτιά» και τα διόδια

Απαγορευτικό θα είναι το κόστος για πολλούς Έλληνες το ταξίδι με αυτοκίνητο φέτος το
Πάσχα εξαιτίας των τιμών στα καύσιμα αλλά και των διοδίων.
Πανάκριβα αναμένεται να στοιχίσει η έξοδος του Πάσχα στους εκδρομείς που θα μεταβούν με τα αυτοκίνητά τους σε κάποιο τουριστικό θέρετρο ή στην εξοχική τους κατοικία σε κάποιο χωριό καθώς ήδη οι τιμές των καυσίμων έχουν χτυπήσει «κόκκινο» όπως επίσης και οι τιμές στα διόδια.

Ήδη στην Σαντορίνη καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή πώλησης ανά λίτρο αμόλυβδης στο 1,98 ευρώ, στην Πάρο εμφανίστηκε η δεύτερη ακριβότερη τιμή με 1,88 ευρώ και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ρόδος με 1,85 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης!

Αντίστοιχα στο πετρέλαιο κίνησης το ρεκόρ κατέχει η Σαντορίνη, με τη μέση τιμή του απλού diesel να κυμαίνεται στο 1,606 και την ανώτατη έως και το 1,65 ευρώ το λίτρο!

Στην Πάρο και τη Μύκονο η τιμή του diesel ανέρχεται σε 1,618, στη Ρόδο το 1,549 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 1,499 ευρώ το λίτρο, στην Πάτρα 1,479 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 1,429 ευρώ και στην Αθήνα 1,419 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών η αμόλυβδη βενζίνη βρισκόταν στις 22 Απριλίου στα 1,639 ευρώ ανά λίτρο, από 1,483 ευρώ στο τέλος του 2018 καταγράφοντας αύξηση άνω του 10%.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπορεί να «σκαρφαλώσει» πολύ υψηλότερα των 80 δολ. το βαρέλι.

Να υπενθυμίσουμε πως τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 10%, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στις αντλίες εφόσον οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων σε άλλες χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Η χώρα μας έχει ήδη την τρίτη ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη μετά από φόρους. Στην αντίστοιχη σύγκριση των τιμών χωρίς φόρους η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχει τη 10η ακριβότερη τιμή της αμόλυβδης μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε.

Πάντως σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει ξεπεράσει το 1,81 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα η αμόλυβδη έχει πάνω από 1,75 ευρώ το λίτρο, ενώ επίσης πάνω από 1,70 ευρώ το λίτρο κοστίζει η αμόλυβδη σε Ευρυτανία, Λασίθι, Κεφαλλονιά, Ρέθυμνο και Σάμο.

Αντίστοιχα στις παραπάνω περιοχές έχουν καταγραφεί και οι υψηλότερες μέσες τιμές στο πετρέλαιο κίνησης που ανέρχονται σε πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο!

Μοναδική λύση φαντάζει το υγραέριο κίνησης αλλά και το φυσικό αέριο (όπου υπάρχουν πρατήρια) με τα οποία οι οδηγοί μπορούν να μειώσουν το κόστος χρήσης.



«Φωτιά» και τα διόδια – Αναλυτικά παραδείγματα

Πέραν των καυσίμων οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το κόστος διοδίων που αν μη τι άλλο κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα με αποτέλεσμα το κόστος της Πασχαλινής εξόδου να κυμαίνεται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως το κόστος διοδίων από Αθήνα για Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 31,25 ευρώ ενώ η επιστροφή θα κοστίσει ακόμη 31,25 ευρώ. Δηλαδή μόνο για διόδια ο κάτοχος ενός ΙΧ για Θεσσαλονίκη θα πληρώσει 62,50 ευρώ!

Το κόστος διοδίων από Αθήνα για Πάτρα ανέρχεται σε 11,80 ευρώ και άλλα τόσα για την επιστροφή. Δηλαδή σε 23,60 ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος διοδίων.

Αν κάποιος θέλει να πάει από την Αθήνα στην Καλαμάτα τότε το κόστος των διοδίων ανέρχεται σε 13,95 ευρώ. Η επιστροφή θα κοστίσει άλλα 13,95 ευρώ. Συνολικά δηλαδή τα διόδια για Καλαμάτα μετ΄επιστροφής κοστίζουν 27,90 ευρώ.

Τώρα αν κάποιος θέλει να πάει από την Αθήνα προς Αγρίνιο ή Ιωάννινα μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου τότε θα πρέπει να υπολογίζει πως τα διόδια μαζί με την γέφυρα κοστίζουν 28,3 και 38 ευρώ αντίστοιχα! Αν συνυπολογίσει κανείς και την επιστροφή τότε το κόστος ανέρχεται σε 56,6 ευρώ για Αγρίνιο και 74 ευρώ για Ιωάννινα!

Αν κάποιος τώρα μένει στη Θεσσαλονίκη και θέλει να μεταβεί στην Ηγουμενίτσα το κόστος των διοδίων ανέρχεται σε 9 ευρώ ενώ μαζί με την επιστροφή το κόστος διπλασιάζεται στα 18 ευρώ.

Αν τώρα θέλει κάποιος από Θεσσαλονίκη να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη το κόστος στα διόδια ανέρχεται σε 8,4 ευρώ δηλαδή με την επιστροφή τα διόδια θα κοστίσουν 16,8 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου