Κυριακή 28 Απριλίου 2019

8 τέλεια φυσικά καθαριστικά που έχεις ήδη στο σπίτι


Είσαι και εσύ οπαδός των φυσικών προϊόντων, ακόμα και όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του σπιτιού;
Και πολύ καλά κάνεις, γιατί τα φυσικά καθαριστικά πέραν του ότι είναι αποτελεσματικά, είναι επίσης ακίνδυνα (για την ακρίβεια τρώγονται κιόλας!) και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Καθαρό σπίτι και καθαρή συνείδηση, δύο σε ένα!

Μαζέψαμε λοιπόν 8 προϊόντα από το ντουλάπι της κουζίνας, που μετατρέπονται σε δυνατά καθαριστικά και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις.

1. Ξίδι
Το πιο ιδιαίτερο από τα παιδιά του σταφυλιού το ξίδι, νοστιμίζει τις σαλάτες, μαρινάρει το κρέας, συντηρεί το ψάρι και αν χρειαστεί καθαρίζει και το σπίτι! Για την ακρίβεια, με το λευκό ξίδι:
* Καθαρίζεις τζάμια. Βάλτε σε ένα βαποριζατέρ 1 λίτρο νερό και 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι, ψέκασε, σκούπισε και καθάρισες!
* Σφουγγαρίζεις τα πατώματα και καθαρίζεις τον πάγκο της κουζίνας. Απλά ανακατεύεις ίση ποσότητα νερού-ξιδιού στον κουβά της σφουγγαρίστρας ή σε μπολ.
* Αφαιρείς λίπη από τον πάγκο της κουζίνας. Ψεκάζεις με λίγο ξίδι τον λεκέ, αφήνεις να δράσει για λίγα λεπτά και τρίβεις με σκληρή βούρτσα.
* Απολυμαίνεις. Με λίγες κουταλιές ξίδι μέσα σε ένα μπολ νερό μπορείς να απολυμάνεις ξύλινες επιφάνειες, αλλά κι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του γραφείου.



Αλάτι
Αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας και απαραίτητο συστατικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και της υγείας γενικότερα, το αλάτι αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της γαστρονομίας. Παράλληλα, όμως είναι ένα κι ένα και για τις δουλειές του σπιτιού. Με αλάτι:
* Καθαρίζεις κατσαρόλες. Ρίξε αλάτι πάνω στα μαγειρικά σκεύη και με μία λεμονόκουπα τρίψε καλά την επιφάνεια. Ξεπλένεις και έτοιμα.
* Αφαιρείς λεκέδες σκουριάς από τα υφάσματα. Απλά ανέμιξε αλάτι με χυμό λεμονιού, τρίψε το ρούχο, άφησε το λίγη ώρα στον ήλιο και μετά το πλένεις το κανονικά στο πλυντήριο.
* Αφαιρείς λεκέδες κόκκινου κρασιού από το χαλί. Ρίχνεις λίγο αλάτι πάνω στο σημείο ώστε να απορροφήσει το υγρό μαζί με το χρώμα.



Κέτσαπ
Η διάσημη σάλτσα δεν συνοδεύει απλά τηγανητές πατάτες αλλά γίνεται και τέλειο καθαριστικό για μαγειρικά σκεύη. Συγκεκριμένα, μπορείς να ρίξεις κέτσαπ σε χάλκινα σκεύη, κατσαρόλες και τηγάνια, να τα τρίψεις απαλά και μετά να τα ξεπλύνεις. Θα φύγει η θαμπάδα και θα μοιάζουν σαν καινούργια.

Ζάχαρη
Η αγαπημένη μας ζάχαρη δεν μπαίνει μόνο στον καφέ και τα γλυκίσματα, αλλά γίνεται και σύμμαχος μας στην καθαριότητα. Συγκεκριμένα, με ζάχαρη μπορείς να αφαιρέσεις λεκέδες από γρασίδι από τα λευκά υφάσματα. Βάζεις λίγη ζάχαρη και λίγο νερό πάνω στον λεκέ, αφήνεις να δράσει για περίπου μισή ώρα και έπειτα ξεπλένεις.



Κορνφλάουρ
Ιδανικό για να δέσεις σάλτσες αλλά και για καθαρίσεις το χαλί από λιπαρούς λεκέδες. Απλά πασπαλίζεις τον λεκέ με κορνφλάουρ, αφήνεις να δράσει για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα.

Τσάι
Και όμως, το τσάι πέρα από τέλειο ρόφημα μπορεί να σε βοηθήσει και στην καθαριότητα του σπιτιού και συγκεκριμένα, στο σφουγγάρισμα του παρκέ. Βράζεις νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτεις 5-6 φακελάκια τσαγιού, αφήνεις για 10 λεπτά να εκχειλιστεί και στη συνέχεια βάζεις το νερό στον κουβά και σφουγγαρίζεις τα ξύλινα πατώματα, χαρίζοντας τους τέλεια λάμψη.



Από: Μάρω Σενετάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου