Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

«Αργοπεθαίνει»η ιστορική κομμουνιστική εφημερίδα «L' Humanité»

 Η διεύθυνση της εφημερίδας κρούει τον κώδωνα - Την στηρίζουν με συνδρομές δεξιοί πολιτικοί και συντηρητικές εφημερίδες  «SOS» εκπέμπει η ιστορική κομμουνιστική
εφημερίδα της Γαλλίας «L' Humanité» που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή της.

Στο δραματικό κάλεσμα που απευθύνει η διεύθυνση της εφημερίδας, επιδεικνύουν συναδελφική αλληλεγγύη πολιτικοί από το χώρο της Δεξιάς αλλά και συντηρητικές εφημερίδες ενισχύοντας το ταμείο της με συνδρομές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».




Η εφημερίδα, που από το 1920 έως το 1994 υπήρξε το επίσημο όργανο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σήμερα απασχολεί 200 άτομα.Πριν από λίγες ημέρες έκανε επείγουσα έκκληση για υποστήριξη συνδρομητών τις τελευταίες εβδομάδες και οι υψηλού προφίλ υποστηρικτές από τις τέχνες και την πολιτική ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν σε μια εκδήλωση στο Παρίσι στις 22 Φεβρουαρίου.

Από το κόμμα των Συντηρητικών «Les Républicains», ο βουλευτής της Πικαρδίας, Ζουλιέν Ντάιβ, έκοψε επιταγή για συνδρομή επισημαίνοντας ότι η κάλυψη των θεμάτων της ήταν πάντα «παθιασμένη και διαφορετική» γι΄αυτό και ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους να διαβάζουν τις απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούσαν απαραιτήτως.



Σε άρθρο της, η εφημερίδα «Le Monde» προειδοποιεί: «Η εφημερίδα, πρώην κομμάτι του κομμουνιστικού κόμματος, έχει ήδη στηριχθεί στη ζωή για πολλά χρόνια... Η νέα έκκληση για γενναιοδωρία των αναγνωστών θα της επιτρέψει να κερδίσει μερικούς ακόμη μήνες αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς η L'Humanité θα μπορέσει να επιβιώσει στην παρούσα μορφή της».

Για την γαλλική εφημερίδα,το γεγονός ότι κινδυνεύει η επιβίωσή της «L’Humanité»,αποτελεί πλήγμα για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης».

Έκκληση της διεύθυνσης για συνδρομές

«Η εφημερίδα «L’Humanité» έχει ιδιαίτερη σημασία, για όλους όσοι προσπαθούν να αντιληφθούν τον κόσμο και αναζητούν τον τρόπο που θα τον αλλάξουν.Έχει ιδιαίτερη σημασία, για όλους όσοι καθημερινά αγωνίζονται ενάντια στην αδικία, τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η τελευταία ημερήσια εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας στη Γαλλία, που δεν έχει εξαρτήσεις από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», γράφει η διεύθυνση της εφημερίδας καλώντας διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ανάμεσά τους και την ΕΣΗΕΑ, να την βοηθήσουν.

«Το 2019 αυτός ο ιδιαίτερος χώρος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο που υπάρχει.Οι τεχνολογικές αλλαγές στον Τύπο είχαν ως αποτέλεσμα τις αλλαγές στις συνήθειες των αναγνωστών και την ανάγκη να εισαχθούν καινοτομίες στη σύνταξη,που απαιτούν επιπλέον οικονομικούς πόρους. Η εφημερίδα αντιμέτωπη με αυτές τις αντίξοες συνθήκες και οικονομικές δυσχέρειες, τέθηκε υπό την προστασία του Εμπορικού Δικαστηρίου του Bobigny».



Η εφημερίδα, που ιδρύθηκε πριν από 114 χρόνια από τον Γάλλο σοσιαλιστή Ζαν Ζορές, ζητά την βοήθεια αναγνωστών και οργανισμών.

«Εγγραφείτε ως συνδρομητές, δώστε δωρεές και ζητήστε από τους οικείους σας να γίνουν συνδρομητές, να αγοράσουν την εφημερίδα στο περίπτερο και να διαδώσουν τα άρθρα και τα βίντεο στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Στις 22 Φεβρουαρίου ελάτε να στηρίξετε την εκδήλωση «έξι ώρες για τη «L’Humanité» στο χώρο Bellevilloise στο Παρίσι».

Η γαλλική κομμουνιστική εφημερίδα «l'Humanité», η οποία έχει κηρύξει στάση πληρωμών, κάλεσε το αναγνωστικό κοινό σε «γενική κινητοποίηση» με αίτημα τη «στήριξη από τον λαό και τους πολίτες», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες.

«Τη στιγμή που τόσες συζητήσεις γίνονται και τόσες ανησυχίες εκφράζονται για τις «φάμπρικες» των «ψευδών ειδήσεων», το να πεθάνει η Humanité, θα ισοδυναμούσε με εξασθένηση του ποιοτικού Τύπου» στη Γαλλία,τόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας, Πατρίκ Λε Ιαρίκ, σε έκκλησή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.

Υπενθυμίζοντας, «τη σταθερή στράτευση της Humanité στο πλευρό των εργαζομένων, των λαϊκών κύκλων, των στοχαστών που αμφισβητούν το σύστημα, των δημιουργών που προάγουν τον πολιτισμό», ο Πατρίκ Λε Ιαρίκ κάλεσε τους αναγνώστες σε «μια εξαιρετική κινητοποίηση» μέσω δράσεων, όπως συγκεντρώσεις κεφαλαίων, συζητήσεις ή εκδηλώσεις στον δρόμο.

Η διεύθυνση έχει ζητήσει να υπάρξει ένα δικαστικό σχέδιο ανόρθωσης με συνέχιση της δραστηριότητάς της, ώστε να αποφευχθεί μια εκκαθάριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου