Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ντέιβιντ Μαλπάς: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για την αρχηγία της Παγκόσμιας Τράπεζας

Πιστός στον Τραμπ και επικριτής των πολυμερών οργανισμών, ο Μαλπάς έχει δεσμευτεί
να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα

Τον υποψήφιο για πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (6.2.2019) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατονόμασε ως εκλεκτό του τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Ντέιβιντ Μαλπάς.
Η υποψηφιότητα Μαλπάς θα τεθεί σε ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενδέχεται να συναντήσει αντίπαλες υποψηφιότητες από τα 188 κράτη – μέλη.

Πιστός στον Τραμπ και επικριτής των πολυμερών οργανισμών, ο Μαλπάς έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.



Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος Ευρωπαίος ή κάποια Ευρωπαία. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο αποχωρήσας πρόεδρος, ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε αντιμετωπίσει αντίπαλες υποψηφιότητες από την Κολομβία και την Νιγηρία το 2012.

Ο 59χρονος Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για έξι χρόνια, ανακοίνωσε τελείως απροσδόκητα στις αρχές του χρόνου την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου