Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

CES Unveiled Paris 2018: Πότε θα δούμε στους δρόμους πλήρως αυτόνομα οχήματα

Η πλήρης αυτόνομη οδήγηση έρχεται και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Αυτή είναι τουλάχιστον η αίσθηση που αποκομίσαμε από την παρουσία μας στη CES Unveiled Paris, μια εκδήλωση για επιλεγμένα media, λίγους μήνες πριν την έναρξη της CES 2019, της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στον κόσμο η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019. Κρατάμε τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την παρουσία αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους του μέλλοντος και ότι πολλά ερωτήματα ψάχνουν τις απαντήσεις τους και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Από τα 5 συνολικά «επίπεδα» στα οποία χωρίζεται η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τρίτο, στην «υπό όρους αυτοματοποίηση» δηλαδή. Τα οχήματα σ' αυτή την περίπτωση μπορούν να αναλάβουν την οδήγηση σε εθνικές οδούς αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και προσπερνώντας άλλα οχήματα όμως σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ο οδηγός να αναλάβει δράση.
Από το 3ο επίπεδο και έπειτα, κάθε αυτόνομο όχημα θα πρέπει να επικοινωνεί με άλλα συστήματα ελέγχου που είναι εγκατεστημένα στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και με άλλα οχήματα για ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων ατυχημάτων.



Το ιερό δισκοπότηρο της αυτόνομης οδήγησης είναι το 5ο επίπεδο όπου μιλάμε για πλήρη αυτοματοποιημένα οχήματα με τον οδηγό να μετατρέπεται απλά σε επιβάτη και να μη χρειάζεται σε κανένα σημείο της διαδρομής η συμμετοχή του.
Το πότε θα δούμε τέτοια οχήματα παραμένει ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
Ακούστηκαν απόψεις που φέρουν την παρουσίαση τέτοιων οχημάτων «σε λίγους μήνες» αλλά και άλλες, πιο συνετές θα λέγαμε απόψεις που μιλάνε για το διάστημα 2022 - 2030.
Το συγκεκριμένο διάστημα αναμένεται να δούμε και την πλήρη εξάπλωση του 5G στον κόσμο, μια τεχνολογία που έχει άμεση σχέση με την πλήρη αυτόνομη οδήγηση.



Αν και η αγορά των ταξί θα είναι από τις πρώτες που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οφέλη της τεχνολογίας, το σίγουρο είναι ότι η τιμή αγοράς ενός τέτοιου οχήματος θα είναι αρκετά υψηλή.
Αυτό δίνει τροφή σε άλλα σενάρια για το ποιο είναι το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Το car pooling ή αλλιώς, η διαδικασία του να μοιράζονται δύο ή περισσότερα άτομα το ίδιο αυτοκίνητο για την πραγματοποίηση μιας κοινής διαδρομής, είναι ίσως το επικρατέστερο σενάριο. Βέβαια το να μοιράζεται κάποιος το αυτοκίνητό του με κάποιον άγνωστο, δε θα είναι τόσο εύκολο όσο σε άλλες περιπτώσεις του sharing economy.
Εκεί θα πρέπει να περιμένουμε και κυβερνητικές πρωτοβουλίες αφού τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι τεράστια.



Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στη CES 2019 περισσότεροι από 150 εκθέτες θα παρουσιάσουν τεχνολογίες γύρω από τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Damler, η Chrysler, η Ford, η Honda, η Hyundai, η Kia, η Nissan και η Volkswagen.

Κων/νο Σκιαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου